Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
979.46 Кб
Скачать

91. Роль держави в змвшаній економіці. Економічні функції держави.

Державне регулювання економіки - це суб'єктивний фактор економіки. Тому його ефективність обумовлена тим, якою мірою держава в процесі виконання своїх регулюючих функцій враховує об'єктивні економічні закони, і передусім закони ринку.

В умовах розвинутого ринку державне регулювання економіки - це втручання держави не в ринковий механізм, а в передумови та побічні наслідки його функціонування. У першому випадку держава з метою одержання необхідних зрушень в економіці повинна не підміняти закони ринку штучними законами, а впливати на ті умови, які забезпечують реалізацію цих законів. Впливаючи на умови функціонування ринку, вона може спрямувати розвиток ринкових відносин відповідно до цілей і пріоритетів державної економічної політики. Так, застосовуючи політику "дорогих" або "дешевих" грошей, держава не втручається в закони грошового ринку, а впливає лише на співвідношення між попитом і пропозицією на гроші і через зміни в цьому співвідношенні цілеспрямовано регулює економічні процеси.

Основним регулятором змішаної економіки є ринок. Ринок сприяє ефек­тивному розподілу ресурсів.

Однак ринок не є ідеальною формою організації суспільного виробниц­тва. Ринок як суб'єкт макроекономічного регулювання має певні обмеження, які можна об'єднати в три напрямки.

Перший - ринок не володіє досконалим механізмом, здатним протисто­яти такому явищу, як економічна нестабільність, яка проявляється через спад виробництва, надмірне безробіття, високий рівень інфляції тощо.

Другий - ринок здатний реагувати лише на індивідуальні потреби лю­дей. Він не здатний забезпечувати людей суспільними благами, до яких на­лежать послуги державного управління, національної армії, міліції, охорони здоров'я, освіти, культури тощо.

Третій - сучасний ринок не є досконало конкурентоспроможним, оскі­льки на ринкові відносини великий вплив можуть справляти монопольні утворення.

Четвертий — взаємодія людей через ринковий механізм породжує нега­тивні побічні наслідки. До них належать надмірна нерівність в доходах, нерівномірний розвиток окремих регіонів, відхилення від стандартів якості спо­живання товарів тощо.

До головних функцій можна віднести:

  1. Розробку політики соціально-економічного розвитку країни за допо­могою якої визначаються головні цілі, пріоритети та засоби розвитку еконо­міки.

  2. Формування правових засад функціонування економіки.

  3. Здійснення антимонопольної політики.

  1. Перерозподіл доходів та ресурсів.

  2. Стабілізація економіки.

В теорії і на практиці існує проблема співвідношення між державним ре­гулюванням економіки і ринковим саморегулюванням.

Державне регулювання економіки - це цілеспрямована діяльність держави щодо створення правових, економічних і соціальних передумов, не­обхідних для найбільш ефективного функціонування ринкового механізму і мінімізації його негативних наслідків.

Ринковий механізм - це сфера державного не­втручання. Держава може втручатися в ринковий механізм лише в одному випадку - коли цей механізм ще не досяг необхідного потенціалу і тому не здатний виконувати свою позитивну роль в економіці.