Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
979.46 Кб
Скачать

63. Модель сукупної пропозиції.

Сукупна пропозиція (AS) — це пропозиція реального ВВП. На неї справляють вплив ціни і нецінові чинники.

Стосовно залежності сукупної пропозиції від ціни в теорії існує дві моделі: класична і кейнсіанська.

В основі класичної моделі — положення про абсолютну гнучкість цін і зарплати. Спираючись на це положення, прихильники класичної моделі вбачають такий зв’язок між ціною і сукупною пропозицією. Якщо, наприклад, сукупний попит падає порівняно з потенційним ВВП, то, з одного боку, знижуються ціни; з іншого — одночасно падає попит на ринку праці та адекватно зменшується зарплата.

Внаслідок цих одночасних змін прибутковість виробництва не змінюється. Тому у підприємств не виникає мотивації до змен­шення сукупної пропозиції. Вона залишається на рівні ВВПп, але при адекватно нижчій ціні і зарплаті. Звідси — висновок класичної моделі: сукупна пропозиція не залежить від цін. Тому на графіку крива AS прибирає вигляду вертикальної лінії, яка започатковується в точці потенційного ВВП.

класична модель — це модель сукупної пропозиції для довгострокового періоду.

Особливість короткострокової кривої сукупної пропозиції полягає в тому, що вона відбиває неоднаковий зв’язок між ціною і сукуп­ною пропозицією в умовах різного рівня зайнятості. В цьому контексті криву AS можна умовно поділити на три ділянки: горизонтальна, висхідна, вертикальна.

На горизонтальній ділянці, яка характеризує економіку в умовах глибокого падіння виробництва, збільшення сукупного попиту не викликає зростання цін. Тому сукупна пропозиція збільшується адекват­но зростанню сукупного попиту.

На висхідній ділянці, яка відображає економіку в умовах помірного падіння виробництва, збільшення сукупного попиту викликає як зростання цін, так і збільшення сукупної пропозиції.

На вертикальній ділянці, яка характеризує економіку в умовах повної зайнятості, при збільшенні сукупного попиту сукупна пропозиція тимчасово збільшитися не може. Тому єдиним наслідком є зростання цін. Слід звернути увагу на те, що вертикальна ділянка короткострокової кривої сукупної пропозиції, зазвичай, збігається з довгостроковою кривою сукупної пропозиції.

64. Кінцева та проміжна продукція в системі національних рахунків.

При вимірюванні випуску ВВП важливо уникнути подвійного рахунку – ситуації, коли одна й та сама операція може бути врахована двічі. З цією метою в СНР вирізняють такі поняття: • проміжна продукція – це товари і послуги, що купуються з метою подальшої переробки, обробки або для перепродажу; • кінцева продукція – товари і послуги, що купуються з метою кінцевого споживання, не для подальшої переробки чи перепродажу; • додана вартість фірми – вартість виробленої фірмою продукції без вартості проміжних товарів і послуг, що були придбані фірмою і використані в процесі виробництва.

65. Автоматична фіскальна політика.

Автоматична ФП – це політика, яка базується на встановленні певної системи податків і трансфертів і без періодичного їх перегляду забезпечує їм можливість виконувати стабілізаційну ф-ю в економіці.

Переважна більшість податків залежить від доходу і тому змінюється разом із зміною ВВП навіть при стабільних податкових ставок, і рівнів трансфертів.

До податків, які залежать від доходу, відносяться: прибутковий податок з громадян, податок на прибутки підприємств, податок на додану вартість, ак­цизний збір, відрахування і різні фонди. Якщо ВВП змінюється, то за таких податків податкові вилучення змінюються автоматично.

Чисті податки, які автоматично, без державних рішень, змінюються за­лежно від зміни ВВП, наз. автоматичними чистими податками.

Автоматична залежність чистих податків від ВВП с важливим фактором стабілізації економіки.

Динаміка автоматичних податків має назву вмонтованих стабілізаторів.

Щоб показати, як автоматичні чисті податки виконують стабілізаційну функцію в економіці, розглянемо два варіанти.

Перший - коли в економіці спостерігається інфляційне зростання ВВП, що свідчить про надмірність сукупних витрат. За них умов виникає необхід­ність стримувати сукупний попит, скорочувати сукупні витрати. Стабіліза­ційний механізм автоматичної фіскальної політики виглядає так:

1) ВВП інфляційно збільшується, автоматично зростають чисті податки

2) зростання автоматичних чистих податків означає збільшення податко­вих вилучень з економіки;

3) внаслідок збільшення податкових вилучень зростання сукупних ви­трат уповільнюється , що певною мірою гальмує зростання ВВП.

Другий - коли в економіці намітився спад виробництва, спостерігається дефіцит сукупних витрат. За цих умов економіку необхідно стимулювати до збільшення сукупних витрат. Стабілізаційний механізм автоматичної фіска­льної політики виглядає таким чином:

1) ВВП реально зменшується, зменшуються чисті податки;

2) зменшення автоматичних чистих податків означає зменшення подат­кових вилучень з економіки;

3) внаслідок зменшення податкових вилучені, скорочення сукупних ви­трат уповільнюються, що гальмує падіння виробництва.