Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
979.46 Кб
Скачать

109. Модель „вилучення - ін’єкції”.

В основі методу – в екон.кругообігу постійно мають місце вилучення (зменшення видатків) або ін’єкції (збільшення видатків). Вилучення відбуваються у формі заощаджень, податків, імпорту. Ін’єкції здійснюються в формі інвестицій, державних закупівель, експорту. Економічна рівновага існує лише тоді, коли вилучення дорівнюють ін’єкціям. У приватній економіці закритого типу, вилучення відбуваються лише у формі заощаджень, а ін’єкції – у формі інвестицій. Екон.рівновага: S=I .

Модель „вилучення - ін’єкції” відображає залежність рівноважного ВВП від співвідношення заощаджень і запланованих інвестицій.

Вилучення – це будь-яке використання доходу не на закупки ВВП(заощадження, податки, імпорт).

Ін’єкції – це будь-яке збільшення витрат на виробництво ВВП(інвестиції, державні закупки, експорт).

Якщо заощадження перевищили заплановані інвестиції, то це означає, що пропозиція позичкових грошей перевищила попит на них з боку інвесторів. Завдяки цьому відсоткова ставка знижується, що сприяє збільшенню інвестиційного попиту до рівноваги із заощадженням. Якщо навпаки, то відсоткова ставка зросте. Це сприяє збільшенню заощадження до рівня попиту на гроші, тобто до інвестиційного попиту.

110. Рівень безробіття, сутнісь та методи обчислення.

Безробіття — стан ринку праці, коли пропозиція робочої сили перевищує попит.

Рівень безробіття – це статистичний показник частки тих, хто не має роботи, в загальній кількості тих, хто хоче працювати.

Рівень безробіття — це відношення (у %) кількості безробітних до робочої сили: рівень безробіття = (безробітні / робоча сила) ⋅ 100 %.

Безробіття (РБ) характеризує співвідношення у відсотках між чисельністю безробітних (ЧБ) і чисель­ністю робочої сили (ЧРС):

Якщо фактичний рівень безробіття (РБф) перевищує його природ­ний рівень (РБп), то це свідчить про виникнення циклічного безробіття, яке є ознакою неповної зайнятості. Воно викликається загальним падінням попиту в економіці, в тому числі й на ринку праці. За цих умов певна частка робочої сили не використовується для виробництва ВВП. Це викликає відставання фактичного ВВП (ВВПф) від ВВПп. Чим вище циклічне безробіття, тим більшим є відсоток відставання (в) і тим більшу величину ВВП втрачає економіка (ВВПв). Американський вчений Оукен емпірично виявив залежність, за якою кожний відсоток циклічного безробіття викликає 2,5 % відставання ВВПф від ВВПп. Це отримало назву закона Оукена. Якщо спиратися на цей закон, то можна обчислити втрати ВВП на кожному рівні циклічного безробіття. Це обчислення можна здійснити на базі таких рівнянь:

в =

111. Система національних рахунків. Поняття націнальноїекономіки.

Система національних рахунків - це система взаємопов’язаних економічних показників, які відображають загальні та найбільш важливі аспекти економічного розвитку, пов’язані з виробництвом і споживанням продуктів і послуг, розподілом і перерозподілом доходів, формуванням національного багатства країни.

Метою СНР є: надання кількісної інформації про виникнення, розподіл і використання національного доходу, для чого застосовується система макроекономічних показників. СНР використовується для макроекономічного аналізу з метою вивчення й удосконалювання національної економіки, а також для упорядкування економічних прогнозів.

Перевагами СНР є: • охоплення не тільки сфери матеріального виробництва, але й сфери нематеріальних послуг; • реально відбивається економічна взаємодія господарських суб'єктів; • найбільше підходить для економічного аналізу.

У широкому змісті економіка є наука про економічне поводження людей. Національна економіка вивчає його в контексті специфіки національної мотивації, досвіду і традицій, сполучення раціональному й емоційного почав у поводженні людини і соціальних груп, вольової активності, спрямованої на зміну навколишнього середовища, тобто особливостей, що додають специфічний формат дії об'єктивних закономірностей і методам національної політики.