Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
979.46 Кб
Скачать

34. Макроекономічний кругообіг в умовах ринку. Модель взаємодії між суб'єктами ринку.

Основні макроекономічні зв’язки між суб’єктами та ринками наведено на рис. 2.1 у моделі кругообігу ресурсів, продуктів і доходу.

Фірми витрачають більше, ніж отримують від реалізації продукції, так як крім оплати ресурсів необхідно здійснити інвестиції.

Інвестиції— це всі витрати, які безпосередньо сприяють збільшенню сукупної величини накопиченого в економіці капіталу. Це інвестиції в основний капітал (виробниче обладнання, комплектуючі, виробничі будівлі тощо), в товарно-матеріальні запаси (запаси сировини, накопичення запасів нереалізованої продукції).

Таким чином, оскільки домогосподарства витрачають менше в порівнянні з величиною доходів, а фірми — більше в порівнянні з виручкою, то в моделі з'являються фінансові ринки.

Під фінансовими ринками розуміють сукупність ринкових інститутів, які направляють потік грошових коштів від власників до позичальників. Вони переміщують значну частину заощаджень, перетворюючи їх в інвестиції. Інша частина переміщується безпосередньо від домогосподарств до фірм шляхом придбання акцій, облігацій тощо (рис. 1. 4.). В даній моделі рівновага має вигляд: Y = C + S = C + I, або S = I.

Чи завжди заощадження дорівнюють інвестиціям, і відповідно сукупні витрати дорівнюють національному продукту?

Навіть якщо заощадження не дорівнюють інвестиціям, і система не є рівноважною, національний продукт завжди дорівнюватиме величині фактичних витрат.

Роль балансу при цьому виконують інвестиції в товарно-матеріальні запаси: якщо S > І, то збільшуються незаплановані інвестиції в товарно-матеріальні запаси; якщо S < І, то зменшуються незаплановані інвестиції в товарно-матеріальні запаси.

35. Сукупна пропозиція. Крива сукупної пропозиції.

Сукупна пропозиція – обсяг товарів та послуг, який фірми готові виробляти та продавати протягом року за будь-якого рівня цін.

Крива сукупної пропозиції А5 описує залежність обсягів національного виробництва б від рівня цін Р (рис.1).     Наприклад, точка С на графіку 1 показує, що за рівня цін – Pc фірми готові дати для ринку товарної продукції Qc.

Обсяги продукції, що їх фірми готові випускати на ринок, залежать від цін на їхні товари і від того, скільки вони мають платити за використання робочої сили та за інші фактори виробництва.

Отже, крива сукупної пропозиції АS відображає динаміку витрат виробництва на одиницю продукції у зв'язку зі зміною рівня цін.

Графічно класичну модель сукупної пропозиції можна показати на прикладі падіння сукупного попиту.

Рис. 4.6. Класична модель сукупної пропозиції

36. Вплив збільшення державних закупок на ввп ( поясніть за допомогою графіка).

2. Дослідження впливу державних закупок на ВВП за методом «вилучення – ін’єкції».

В основі методу – в екон.кругообігу постійно мають місце вилучення (зменшення видатків) або ін’єкції (збільшення видатків). Вилучення відбуваються у формі заощаджень, податків, імпорту. Ін’єкції здійснюються в формі інвестицій, державних закупівель, експорту. Економічна рівновага існує лише тоді, коли вилучення дорівнюють ін’єкціям. У приватній економіці закритого типу, вилучення відбуваються лише у формі заощаджень, а ін’єкції – у формі інвестицій. Екон.рівновага: S=I .