Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
979.46 Кб
Скачать

29. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання.

Основні альтернативні макроекономічні концепції :

- Монетаризм. Його прибічники вважають, що гроші відіграють набагато важливішу, ніж інші чинники, роль для визначення стану ринкової економіки, і відстоюють суто грошову кон­цепцію причин інфляції. Основними твердженнями монетариської теорії є такі аспекти макроекономіки: 1) приватна економіка є стабільною, при цьому простежується постійна тенденція до рівноваги, оскільки ринок самостійно регулюється цінами і кількістю товарів; 2) анти­циклічний державний вплив не реакція, а причина кон'юнктурних ко­ливань; він означає відсутність гарантій для приватного сектора і призводить до помилкових рішень.

- Теорія раціональних очікувань. Ця теорія виходить з того, що усі ринки є висококонкурентними, рівноважні ціни швидко пристосовуються до нових ситуацій, зарплата і ціни можуть як підвищуватися, так і зни­жуватися. Ринкові суб'єкти поводять себе раціонально, в очікуванні зростання цін розширюється ринковий попит, стимулюючи нове зро­стання цін. Таким чином, ефективність стабілізаційної політики держа­ви зводиться до нуля.

- Теорія "економіки пропозиції" пов'язує стагфлящю з державним втручанням в економіку, а саме із зростанням податків, які негативно бпливають на стимули до праці. Через це центральну роль вона відводить ринковим механізмам стабілізації. Прихильники теорії "еко­номіки пропозиції" виступають за підтримку великих скорочень по­датків, переходу від прогресивних до регресивних податків, розглядаючи це як умову стимулювання заощаджень та інвестицій.

30. Індикатори циклічних коливань в економіці.

Враховуючи циклічний характер ринкової економіки, цілком реальною виглядає ідея прогнозування майбутнього економічного розвитку. З цією метою Національне бюро економічних досліджень США використовує систему з 11 так званих випереджаючих індикаторів, що дозволяє передбачати коливання економічної кон’юнктури. До них відносять:

• середню тривалість робочого тижня в промисловості;

• середню кількість звернень за виплатами по безробіттю;

• обсяг замовлень виробників;

• виконання договірних постачань;

• замовлення на будівництво підприємств і споруд;

• новобудови приватних осіб;

• індекс зміни обсягу невиконаних замовлень;

• зміну цін в галузях, що чуттєві до економічних коливань;

• курс акцій 500 провідних корпорацій;

• пропозицію грошей (М2);

• індекс очікувань споживачів.

31. Пізнавальна і практична функції макроекономіки.

1. Пізнавальна функція полягає в дослідженні економічних процесів і явищ на макрорівні, побудови моделей цих процесів та визначенні основних макроекономічних заходів підвищення економічного зростання. Тільки на основі всебічної реалізації цієї функції може бути виконана практично функція макроекономіки.

2. Практична функція полягає в тому, щоб на основі економічного аналізу виробляти науково обґрунтовані практичні рекомендації ефективної економічної політики.