Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
979.46 Кб
Скачать

66. Суть та особливості понять «матеріальні потреби» і «економічні ресурси».

Матеріальні потреби – це сукупність матеріальних благ, які мають матеріальну форму і виступають у якості головного спонукального мотиву трудової діяльності людини.

Джерелом придбання матеріальних благ є грошові доходи населення, головним елементом яких для більшості працівників є заробітна плата.

Планування матеріальних потреб дозволяє визначити динаміку росту добробуту людини і формувати зростаючі потреби відповідно до прибутків. Існують 3 рівні задоволення матеріальних потреб, виходячи із поділу суспільства на 3 групи – багаті, середні, бідні.

Потреби в якомусь конкретному товарі за певний проміжок часу можна задовольнити повністю, але якщо йдеться про задоволення потреб у товарах та послугах взагалі то у своїй сукупності матер. потреби є безмежними.

Економічні ресурси — всі речові чинники виробництва, які використовують для виготовлення товарів і послуг. Економічні ресурси використовують у рамках національної економіки.

Основне її завдання - виробництво і розподіл споживчих і капітальних

благ, потрібних для підтримання життєдіяльності суспільства.

Умовно, з урахуванням особливостей особистісного фактора, який об’єднує

працю і підприємницьку діяльність, що перебувають у статиці (тобто робоча сила, яка не функціонує), останні можна віднести до поняття факторів вир-ва

67. Безподатковий доход та його значення в економіці.

Велике значення в макроекономічному аналізі має показник особистого безподаткового доходу, або просто безподаткового доходу (БД). Він обчислюється як різниця між особистим доходом і особистими податками (ОП): БД = ОД - ОП, Де ОП —особисті податки (прибутковий податок, податки на особисте майно, на спадщину та ін.). Безподатковий доход використовується на особисте споживання та заощадження. Зазначимо, що особисте споживання охоплює лише споживання домашніх госпо­дарств. Кінцеве споживання, крім споживання домашніх господарств, включає також виграти на споживання органів державного управління і некомерційних органі­зацій, що обслуговують домашні господарства.

68. Типи економічного зростання: сутність та ознаки.

Економічне зростання завжди означає реальний при­ріст обсягу національного продукту внаслідок збільшен­ня кількості факторів виробництва, або удосконалення техніки та технології. Можливе ще й таке визначення: економічне зростання – це збільшення реального обсягу ВНП, або реального доходу на душу населення.

Типи економічного зростання:

1) Екстенсивний тип економ. зрост. забезпечується за рахунок кількісного збільшення обсягів функціонуючих факторів виробництва при збереженні незмінними їх попередніх техніко-технологічних параметрів.

2) Інтенсивний тип економ. зрост. характеризується розширенням виробництва за рахунок якісного поліпшення усіх факторів виробництва та ефективного використання всього виробничого потенціалу.

3) Змішаний (реальний) тип має місце тоді, коли збільшення реального обсягу національного продукту здійснюється внаслідок збільшення кількості використо­вуваних факторів виробництва і застосування нової техніки та технології.

Економічне зростання розглядається як важлива еко­номічна мета, оскільки збільшення реального обсягу національного продукту в розрахунку на душу населення означає підвищення рівня життя. Взагалі зростаюча еко­номіка має більші можливості задовольняти нові потреби і вирішувати ширше коло соціально-економічних про­блем як в своїй країні, так і на міжнародному рівні.