Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
979.46 Кб
Скачать

39. Вплив невідсоткових факторів на інвестиційний попит.

Очікувана норма чистого прибутку (ОНЧП), відсоткова ставка (ВС), ЧП – чистий прибуток.

Невідсоткові фактори, які впливають на інвестиції:

- технологічні зміни, розробка нового більш продуктивного устаткування зменшує середні витрати на виробництво або підвищує його якість. Внаслідок цього зростає норма числового прибутку від інвестування, що викликає зростання інвестиційного попиту за даної ВС.

- рівень забезпеченості основним капіталом, від того, якою мірою кожна галузь виробництва забезпечена основним капіталом, залежить ОНЧП від додаткових інвестицій.

- витрати на придбання, експлуатацію та обслуговування устаткування, якщо ці витрати скорочуються, то ОНЧП збільшується, а інвестиційний попит зростає. І навпаки.

- податки на підприємця, збільшення податків депресивно впливає на інвестиції. І навпаки.

- очікування, якщо виробники очікують пожвавлення, то попит на інвестиції зростає, і навпаки.

40. Поняття ліквідності грошей. Співвідношення ліквідності та доходності.

Ліквідність - це здатність активу швидко і без втрат трансформуватися в будь-який інший актив. Гроші володіють абсолютною ліквідністю, тому що їх можна обміняти на яке-небудь благо, на цінні папери тощо. А будь-який інший актив спочатку необхідно обміняти на гроші (іноді з втратами), а вже потім - на необхідне благо. Тобто іншим видам активів ліквідність властива меншою мірою. Та зауважимо, що незважаючи на високу ліквідність, гроші можуть успішно виконувати функцію нагромадження лише при збереженні їх вартості, тобто при незмінному загальному рівні цін.

Ліквідність – це здатність фінансового активу бути безумовним і нічим необмеженим засобом платежу при збереженні ним його номінальної вартості.

Ступінь ліквідності активів визначається тим на скільки швидко і з якими мін. витратами у порівнянні з величиною їхньої грошової оцінки одні фінансові активи можна поміняти на інші.

У відповідності з рівнем їхньої ліквідності фінансові активи групуються у грошові агрегати за принципом від абсолютно ліквідних до найменш ліквідних.

41. Зовнішні фактори сукупного попиту на інвестиції.

До факторів зовнішнього середовища непрямого впливу, що впливають на формування інвестиційної політики підприємств торгівлі, можна віднести такі фактори: політична стабільність; стабільність державної економічної і соціальної політики; фінансова, кредитна і податкова політика держави; розвиток галузей економіки держави і т.д.

Приведений загальний підхід (наявність факторів прямого і непрямого впливу мікро- і макросередовища) може бути використаний і при вивченні факторів, що чинять вплив на інвестиційну політику підприємства торгівлі. Спираючись на вищезазначене автор вважає доцільним серед чинників зовнішнього середовища непрямого впливу на формування інвестиційної політики підприємств торгівлі виділити три основні групи:

1.    Чинники, які визначають економічну стабільність держави, а саме  інвестиційний клімат, який розглядається як комплексний фактор, який відбиває в собі сукупний вплив таких чинників політичні, економічні, соціальні та юридичні; стан та розвиток основних ринків – інвестиційного, ринку капіталу та праці; сукупний попит та сукупна пропозиція; розвиток галузей економіки, а особливо зовнішньої торгівлі та інші.

2.    Чинники державного впливу на інвестиційне середовище: державна грошово-кредитна політика; державна податкова політика; державна амортизаційна політика; регулювання об’єктів та сфер інвестування; регулювання фондового ринку та фінансових інвестицій та інші.

3. Міжнародні чинники: інвестиційна привабливість держави на світовому ринку; міжнародний розподіл праці; міжнародні інвестиційні інститути та фінансово-інвестиційні фонди; діюча система міжнародних розрахунків; розвиток міжнародної торгівлі та місце та інші.