Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
979.46 Кб
Скачать

74. Грошовий ринок. Попит і пропозиція на грошовому ринку.

Грошовий ринок – це ринок, на якому економічні суб’єкти купують необхідні їм ліквідні засоби, випускаючи на себе або пускаючи в обіг короткострокові зобов’язання тобто банкноти.

Основними параметрами грошового ринку є грошова пропозиція і грошовий попит. Вони являють собою реальну грошову масу і обчислюються на основі ділення номінальної грошової маси (М) на ціни за формулами: пропозиція — М s (М/Р), попит — M d (М/Р). Крім того, важливим параметром грошового ринку є ціна грошей, тобто відсоткова ставка (n).

Грошова пропозиція складається з різних форм грошових активів. Залежно від рівня ліквідності всі вони об’єднуються зростаючим підсумком в окремі грошові агрегати:

МО – готівкові гроші (гроші поза банками);

М1 = МО + кошти на поточних та розрахункових рахунках;

М2 = М1 + строкові депозити; кошти на рахунках капітальних вкладів підприємств та організацій; кошти державного страхування; валютні заощадження;

М3 = М2 + кошти клієнтів за трастовими операціями банків.

Грошова пропозиція не залежить від відсоткової ставки, а може змінюватися Національним банком згідно з цілями монетарної політики. Тому в графічній моделі грошової пропозиції її крива набирає вигляду вертикальної лінії.

Більш складною категорією є грошовий попит, який складається з двох елементів: попит на гроші для угод (трансакційний попит) — М d1 і попит на гроші як активи (спекулятивний попит) — М d2.

Попит на гроші для угод випливає з їхньої функції виступати як платіжний засіб. Тому його величина прямо залежить від реального доходу і обернено — від швидкості обертання грошей (V). Звідси випливає формула попиту:

, або , де Υ – обсяг продукції, V – швидкість обігу грошей, Р – рівень цін.

Попит на гроші для угод теж не залежить від відсоткової ставки. Тому в графічній моделі крива цього попиту прибирає вигляд вертикальної лінії.

Попит на гроші як на актив - це к-ть грошей, яку економічні агенти прагнуть зберігати у формі заощаджень, тобто це бажана к-ть фінансових активів у грошовій формі.

Ф-я попиту на гроші як актив відображає обернену залежність величини попиту на реальні грошові залишки з боку активів від динаміки номінальної ставки процента: (M/P)d=L(i)

Попит на гроші зі сторони активів змінюється обернено пропорційно ставці відсотка: зростання відсоткової ставки послаблює мотивацію до зберігання нагромаджень у готівковій формі і посилює бажання більше коштів вкладати в дохідні активи.

75. Види економічних циклів. Причини циклічних коливань.

Причинами циклічності є:

1) технічні нововведення (НТР), які впливають на інвестиції та споживчі витрати, а відповідно – на вир-тво, зайнятість і рівень цін;

2) політичні і випадкові події (війни);

3) зміни в кредитно-грошовій політиці (коливання обсягів грошової маси);

4) нестача національних інвестицій;

5) зміни ціни на нафту, газ та інші види сировини.

Основними характеристиками циклу є його причини, фази (пожвавлення, бум, спад, підйом), динамічні параметри, частота повторення, амплітуда показників ділової активності.

До зовнішніх (екзогенних) чинників циклічності відносяться виробники, що генерують початкові імпульси, (науково-технічні відкриття, міграція, динаміка населення, нові джерела ресурсів); до внутрішніх (ендогенних) чинників – модифікатори імпульсів у рамках пофазних коливань (зміни споживання й інвестицій).

У сучасній теорії циклу виділяють дво- і чотирифазну модель економічного циклу.

 Економічні цикли поділяються: ·   на функціональні цикли (у процесі яких економіка змінює свої параметри, не виходячи на іншу  траєкторію розвитку); ·   цикли розвитку (у процесі руху яких відбувається глибока якісна зміна структури і функціонування  економіки, перехід на нову траєкторію розвитку). 1)    За   тривалістю  перебігу  розрізняють  такі  основні   види економічних циклів: - однорічні, обумовлені сезонними коливаннями;  - 3 - 5-річні цикли Кітчина-Крума (“цикл запасів”); обумовлюється динамікою відносних величин запасів товарно-матеріальних цінностей на підприємствах. -  7  - 11-річні цикли Жуглара (Джаглера), або класичні чи інвестиційні цикли (пов’язані  з  поновленням  активної  частини  основного  капіталу); - 17 - 18-річний будівельний цикл (цикл Кузнеця); -  45 - 60-річні цикли Кондратьєва. Кондратьєв пояснив причинність їх  виникнення необхідністю оновлення основного капіталу  і вказав на  пожвавлення  у сфері технічних винаходів перед  початком  і  у самому початку підвищувальної хвилі великого циклу кон’юнктури. -  вікові  логістичні цикли, що охоплюють період від  150  до  350 років. 2)  цикл  вільної  конкуренції, чистої монополії,  монополістичної конкуренції,