Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалки1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
829.44 Кб
Скачать

43. Джерела права. Джерела українського права. Нормативний договір як джерело українського права.

Джерело права - це вихідна від держави форма вираження й закріплення норм права, що надає їм загальнообов'язкове значення. Джерела права виділяють: первинні й вторинні. В Україні первинним джерелом права є нормативно-правовий акт.

Види джерел права:

- правовий звичай - стихійно складженне стійке правило поведінки, санкціоноване державою;

- правовий (судовий або адміністративний) прецедент розв'язок по конкретній справі, якім додана нормативна чинність і яке служить зразком для розв'язку аналогічних справ. Юридичний прецедент розповсюджений у Великобританії й США..;

- нормативно-правовий акт - офіціальний докуменг, виданий у встановленому порядку компетентним органом держави й утримуюча правий, норми узагальненого характеру В системі прямий України й більших інших країн нормативно-правовий акт є основним джерелом права:

- нормативний договір - це угода між 2 і більш суб'єктами правотворчості, що містить обов'язкові для них приписання. Нормативний договір є основною формою а системі міжнародного права. Він буває усередині й зовні державний (міжнародний);

- правова доктрина - міжнародно-правовий акт - акт 2 або декількох держав, що містить норми правовідносин між ними.

Під джерелом права розуміються способи вираження й закріплення правових нормативів, додання їм загальнообов'язкового юридичного значення. Джерело права є текстуальним джерелом, а тому він ніколи не зводиться до правових норм. У ньому може бути виражена історія виникнення правового інституту, бути присутнім програмні заяви, Тексти джерел права можуть мати не тільки правове значення, у й естетичне, наукове, моральне, релігійне, ідеологічне, політичне значення.

У сучасному світі відбувається міфологізація різного роду ідей і концепцій демократії, народовладдя, закону, правової держави і т.д., які можуть бути використані як джерело: права.

44. Соціальний процес формування права і правотворчість (нормотворчість).

Правотворчість — це організаційно оформлена діяльність уповноважених суб'єктів по ухваленню, зміні та скасуванню правових норм, здійснювана відповідно до суспільних потреб у нормативно-правовому регулюванні.

Правотворчість виступає як офіційна складова правоутворення, самостійна і завершальна його стадія. Правоутворення здійснюється до правотворчості, поряд з нею, у вигляді правотворчості, після правотворчості, у процесі реалізації права. Правоутворення здійснюється не тільки Державою, але й суспільством: у правосвідомості, правовідносинах, правомірній поведінці, правових теоріях, правовій практиці, індивідуальних і колективних договорах. Вони досліджуються, узагальнюються, систематизуються державою, а потім формулюються в нормах права, зовні виражених в нормативно-правових актах, нормативно-правових договорах, правових прецедентах, правових звичаях.

Функції правотворчості:

  1. функція первинного регулювання нових суспільних відносин, яка здійснюється шляхом видання нових за змістом норм права. Наприклад, у наш час відбувається юридичне оформлення відносин, пов'язаних із використанням комп'ютерів та інформаційних технологій;

  2. функція оновлення нормативно-правового матеріалу яка передбачає зміну або скасування тих норм, застаріли і не відповідають потребам суспільного розвитку. Наприклад, в більшості постсоціалістичних держав скасована цензура друку, яка перешкоджала розвитку демократії;

  3. функція ліквідації прогалин у позитивному праві,тобто часткового або повного усунення прогалин у правому регулюванні суспільних відносин шляхом формулювання тих правил поведінки, яких бракує.

4) функція систематизації нормативно-правового матеріалу, яка полягає у впорядкуванні, об'єднанні та доповненні нормативно-правових актів, створенні єдиного, зручного для користування, побудованого на наукових принципах нормативно-правового кодифікованого акту.