Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалки1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
829.44 Кб
Скачать

32. Поняття та стуктура правосвідомості. Правовий менталітет.

Правосвідомістьце сукупність ідей, поглядів, уявлень, почуттів, оцінок і установок, що виражають ставлення людей і соціальних спільнот до чинного, минулого і бажаного права.

Носіями правосвідомості є різні суб’єкти права: особа, громадські обєднання, політичні партії, державні органи та їхні посадовці, юристи учені, юристи практики, суспільство в цілому.

Правосвідомість виявляється на всіх стадіях механізму правового регулювання, впливає на функціонування практично кожного елементу правової системи.

Структура правосвідомості:

1) правова психологія – переживання, почуття, настрої, звички, стеоретипи, які виникають у людей у зв’язку з правовими нормами і практикою їх реалізації

2) правова ідеологія – ідеї, теорії, погляди, які відображають та оцінюють правову реальність. Це більш глибоке осмислення суб’єктами правових явищ, що характеризує раціональний рівень правових оцінок.

Правова ідеологія – головний елемент у структурі правосвідомості.

Правовий менталітет - глибинний рівень правосвідомості народу і окремої особис­тості, що включає свідоме та неусвідомлене сприйняття права

Національний правовий менталітет співвідноситься зі суміжни­ми поняттями правової свідомості та правової культури. Ці три понят­тя споріднені змістовно, є явищами свідомості, належать до сфери іде­ального і в юридичній практиці вживаються як синонімічні, принайм­ні, в одному смисловому контексті. Проте є суттєві внутрішні відмінності між цими словосполученнями, які, власне, і визначають специфіку правового менталітету як відносно самостійного культурно-правового феномена і вимагають окремого дослідження.

33. Правосуб’єктність: правоздатність, дієздатність, деліктоздатність.

Бути суб'єктом правовідносин означає мати правосуб’єктністю. Поняття правосуб’ектності з'єднує три здатності суб'єкта а саме: правоздатність, дієздатність і деликтоздатність. При цьому правосуб’ктність визначається як сукупність установлених правовими нормами якостей, що дають суб'єктові можливість бути носієм суб'єктивних прав і юридичних обов'язків.

Правоздатність — це обумовлена правом здатність особи мати суб'єктивні права і юридичні обов'язки.

Той самий суб'єкт права може бути правоздатним в одному відношенні й неправоздатним в іншому. Так, для одруження необхідне досягнення 18 років, а для того щоб стати суддею-25 років.

Дієздатність— це обумовлена правом здатність своїми власними діями; (бездіями) здобувати суб'єктивні права і юридичні обов'язки, здійснювати й припиняти їх.

Правоздатністю мають усі суб'єкти права, у той час як дієздатністю наступає при досягнення певного віку. Крім того фізична особа у зв'язку із психічним захворюванням, що не дозволяють йому усвідомлювати дії й керувати ними може бути в судовому порядку визнана недієздатним.

Деліктоздатність — це обумовлена правом здатність особи відповідати за свої вчинки (делікти), нести юридичну відповідальність. У різних галузях права деліктоздатність фізичних осіб наступає з різного віку. Діліктоздатність юридичних осіб наступає з моменту реєстрації.