Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалки1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
829.44 Кб
Скачать

26. Поняття правового режиму. Звичайний, спеціальний і надзвичайний правовий режим.

Правовий режим - це сукупність способів, методів і типів правового регулювання, що характеризує особливості і характер правового впливу і складається всередині кожної галузі права.

Існує велика кількість різновидів правових режимів. Так, залежно від предмету правового регулювання вони можуть бути конституційними, адміністративними, земельними тощо. За змістом - валютними, митними тощо. Залежно від суб'єктів, стосовно яких правовий режим встановлюється, вони можуть бути режимом біженців, вимушених переселенців, осіб без громадянства тощо.

Щодо питання про класифікацію правових режимів, то існує, принаймні, п'ять підстав.

Так, за юридичною природою режими можуть бути матеріальними і процесуальними. Залежно від функцій права - режими особливого регулювання і режими особливої охорони. За формою вираження - законні і договірні. Зо рівнем нормативних актів - загальнонаціональні, регіональні, муніципальні і локальні. За сферою використання - загальнодержавні та міждержавні.

Прикладами правових режимів є режими територіальних вод, надзвичайного стану, найбільшого сприяння, протекціозму тощо.

Режим територіальних вод - це особливий режим, що закріплює суверенне право держави на морські води, що знаходяться біля сухопутних кордонів держави та внутрішні води держави.

Режим надзвичайного стану - це особливий режим діяльності органів державної влади і управління, установ і організацій, який дозволяє встановлення спеціальним законом обмежень прав і свобод громадян, правоздатності юридичних осіб, а також покладення на них додаткових обов'язків.

Режим найбільшого сприянняце особливий режим у міжнародних (як правило, економічних і торговельних) відносинах, згідно з яким кожна з держав, що домовляється, зобов'язується надати іншій стороні, її фізичним та юридичним особам такі ж права та пільги, які вона надає будь-якій третій державі.

Протекціонізм - це особливий режим, що має на меті захистити національний внутрішній ринок від іноземної конкуренції шляхом введення високого мита на товари, що ввозяться в країну, обмеження або повної заборони ввезення певних товарів, а також інших заходів.

27. Поняття правового регулювання. Прийоми і типи правового регулювання.

Правове регулювання — це здійснюване правовими засобами впорядкування суспільних відносин за допомогою закріплення прав і обов'язків їх учасників і забезпечення їх належного виконання.

У правовому регулюванні використовується великий арсенал способів (прийомів) правового регулювання:

  1. дозволи (полягають в наданні суб'єктам прав на здійснення певних позитивних дій);

  2. зобов'язування (полягають в покладанні обов'язку здійснювати певні позитивні дії);

  3. заборони (зводяться до покладання обов'язку утримуватися від заборонених дій);

  1. заохочення (виражаються в нагородженні суб'єктів за певну позитивну поведінку);

  1. рекомендації (полягають у пропозиції вибрати найбільш доцільний (оптимальний) варіант поведінки).

У практиці правового регулювання в різних сферах суспільного життя в певному співвідношенні використовуються два типа регулювання:

  1. загально-дозвільний тип правового регулювання виражений у принципі: «Дозволено все, що прямо не заборонено законом». Він означає, що суб'єкти мають право здійснювати будь-які дії, що не потрапили в розряд заборонених. Цей тип правового регулювання співвідноситься з діями індивідів та їх об'єднань;

2) спеціально-дозвільний тип правового регулювання виражений у принципі: «Заборонено все, що прямо не дозволено законом». Отже, суб'єкт має право вибрати тільки такі форми поведінки, які прямо наказані правом. Такий тип регулювання властивий діяльності державних органів і органів місцевого самоврядування. Посадовець, державний орган має право діяти тільки так, як прямо приписано законом, посадовою інструкцією, нормативним наказом.