Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дєєва_Дедіков_Фінансовий аналіз_ 2007.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
8.52 Mб
Скачать

1.2.4. Характеристика і особливості бухгалтерської форми № з «Звіт про рух коштів»

Зразок форми №3 наводиться у додатку В. У даній формі використовуються такі терміни:

  • кошти - це готівка, кошти на рахунках у банках і депозити до запитання;

  • група - це материнське (холдингове) підприємство і його дочірні підприємства;

  • еквіваленти коштів - це короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, що вільно конвертуються у визначені суми коштів і характеризуються незначним ризиком зміни їхньої вартості;

  • негрошові операції - це операції, що потребуюють використання коштів та їхніх еквівалентів;

  • інвестиційна діяльність - це придбання і реалізація необоротних активів та фінансових інвестицій, що не є складовою частиною еквівалентів коштів;

  • операційна діяльність - це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, що не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю;

  • рух коштів - надходження та вибуття коштів і їхніх еквівалентів;

  • фінансова діяльність - це діяльність, що приводить до зміни розміру і складу власного і позикового капіталу підприємства.

Метою складання Звіту про рух коштів є надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої і неупередженої інформації про зміни, що відбулися в коштах підприємства і їхнього еквівалента (далі - кошти) за звітний період.

У Звіті про рух коштів наводяться дані про рух коштів протягом звітного періоду в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Якщо рух коштів у результаті однієї операції включає суми, що належать до різних видів діяльності, то ці суми варто наводити окремо в складі відповідних видів діяльності.

Внутрішні зміни в складі коштів у Звіт про рух коштів не включаються.

Негрошові операції (одержання активів шляхом фінансової оренди; бартерні операції; придбання активів шляхом емісії акцій та ін.) не включаються в «Звіт про рух коштів».

Рух коштів у результаті операційної діяльності.

Рух коштів у результаті операційної діяльності визначається шляхом коректування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподатковування на суми:

  • змін запасів, дебіторської і кредиторської заборгованості, пов'язаної з операційною діяльністю протягом звітного періоду;

  • приведені в негрошових статтях;

  • приведені в статтях, що пов'язані з рухом коштів у результаті інвестиційної і фінансової діяльності.

У статті «Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до

31

оподатковування» наводиться прибуток або збиток від звичайної діяльності до оподатковування за звітний період, приведений у Звіті про фінансові результати.

У статті «Амортизація необоротних активів» відображаються амортизаційні відрахування з матеріальних і нематеріальних необоротних активів, що нараховані протягом звітного періоду.

У статті «Збільшення (зменшення) забезпечення» відбивається зміна (у графі «Надходження» - збільшення, у графі «Витрати» - зменшення) у складі забезпечення наступних витрат і платежів, не пов'язаних з інвестиційною та фінансовою діяльністю.

У статті «Збиток (прибуток) від нереалізованих курсових різниць» у графі «Надходження» відображаються збитки, у графі «Витрати» - прибуток від курсових різниць у результаті перерахування статей балансу в іноземній валюті, не пов'язаних з операційною діяльністю.

У статті «Збиток (прибуток) від неопераційної діяльності» у графі «Надходження» подається збиток, у графі «Витрати» - прибуток від володіння (дивіденди, відсотки тощо) і реалізації фінансових інвестицій, а також від продажу основних засобів, нематеріальних активів, інших довгострокових активів, інші прибутки та збитки від інвестиційної і фінансової діяльності.

У статті «Витрати на сплату відсотків» відображаються витрати на сплату відсотків за користування кредитами і позиками, що нараховані протягом звітного періоду.

У статті «Прибуток (збиток) від операційної діяльності до зміни в чистих оборотних активах» відображається різниця між сумами грошових надходжень і сумами грошових витрат, відбитих відповідно до п.п.13-18 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку №4.

У статті «Зменшення (збільшення) оборотних активів» у графі «Надходження» відображається зменшення, у графі «Витрати» - збільшення статей оборотних активів (крім статей «Кошти і їхні еквіваленти», «Поточні фінансові інвестиції» та інших статей неопераційних оборотних активів), що відбулися протягом звітного періоду.

У статті «Зменшення (збільшення) витрат майбутніх періодів у графі «Надходження» відбивається зменшення, у графі «Витрати» - збільшення в складі витрат майбутніх періодів, що відбулися протягом звітного періоду.

У статті «Збільшення (зменшення) поточних зобов'язань у графі «Надходження» відображається зменшення, у графі «Витрати» - збільшення в статтях розділу балансу «Поточні зобов'язання» (крім статей «Короткострокові кредити банків», «Поточна заборгованість по довгострокових зобов'язаннях», «Поточні зобов'язання по розрахунках з учасниками» сум зобов'язань по відсотках і інших зобов'язаннях, пов'язаних з операційною діяльністю).

У статті «Збільшення (зменшення) доходів майбутніх періодів у графі «Надходження» подається збільшення, у графі «Витрати» - зменшення у складі «Доходів майбутніх періодів» протягом звітного періоду.

32

У статті «Кошти від операційної діяльності» відбиважається різниця між сумами надходжень і витрат, відбитих відповідно до п.п. 19-23 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку №4.

У статті «Сплачені відсотки» відображаються суми коштів, використаних на сплату відсотків за користування кредитами і позиками.

У статті «Сплачені податки на прибуток» указується використання коштів для сплати податків на прибуток за умови, що вони конкретно не ототожнюються з фінансовою й інвестиційною діяльністю.

У статті «Чистий рух засобів до надзвичайних подій» указується надходження або витрати засобів, відбитих у статті «Кошти операційної діяльності», з урахуванням витрати засобів, відбитих відповідно до п.п. 25-26 дійсного положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 4.

У статті «Рух засобів від надзвичайних подій» відображаються, відповідно, надходження чи витрати засобів, пов'язані з надзвичайними подіями в процесі операційної діяльності.

У статті «Чистий рух засобів від операційної діяльності» подається результат руху засобів від операційної діяльності з урахуванням руху засобів від надзвичайних подій.

Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності. Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності визначається на основі аналізу змін у статтях розділу балансу «Необоротні активи» та «Поточні фінансові інвестиції».

У статті «Реалізація фінансових інвестицій» відображаються суми грошових надходжень від продажу акцій, боргових зобов'язань інших підприємств, а також частки в капіталі інших підприємств.

У статті «Реалізація необоротних активів» відбивається надходження коштів від продажу основних засобів, нематеріальних активів, а також інших довгострокових необоротних активів (крім фінансових інвестицій).

У статті «Реалізація майнових комплексів» указується надходження коштів від продажу дочірніх підприємств та інших господарських одиниць (за винятком коштів, реалізованих у складі майнового комплексу).

У статті «Отримані відсотки» відображаються надходження коштів у вигляді відсотків за аванси коштами і позик, наданих іншим сторонам (інші, ніж аванси і позики, здійснені фінансовою установою).

У статті «Отримані дивіденди» відбиваються суми грошових надходжень у вигляді дивідендів як результат придбання акцій чи боргових зобов'язань інших підприємств, а також часткою участі в спільних підприємствах.

У статті «Інші надходження» показуються надходження коштів від повернення авансів (крім авансів, пов'язаних з операційною діяльністю) і позик, наданих іншим сторонам (інші надходження, ніж аванси і позики фінансової установи), надходження коштів від ф'ючерсних контрактів, форвардних контрактів, опціонів та ін. (за винятком тих контрактів, що укладаються для основної діяльності підприємства або коли надходження класифікуються як фінансова діяльність) та інші надходження, що не передбачені у вищевказаних статтях.

33

У статті «Придбання фінансових інвестицій» відображаються виплати коштів для придбання акцій чи боргових зобов'язань інших підприємств, а також часткою участі в спільних підприємствах.

У статті «Придбання необоротних активів» указуються виплати коштів для придбання основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів (крім фінансових інвестицій).

У статті «Придбання майнових комплексів» відображаються кошти, сплачені за придбані дочірні підприємства й інші господарські одиниці (за винятком коштів, придбаних у складі майнового комплексу).

У статті «Інші платежі» вказуються аванси (окрім пов'язаних із операційною діяльністю) і позики коштами, надані іншим сторонам (крім авансів і позик фінансових установ), виплати коштів по ф'ючерсних контрактах, форвардних контрактах, опціонах і т.ін. (за винятком, коли такі контракти укладаються для операційної діяльності підприємства або виплати класифікуються як фінансова діяльність), а також інші платежі, не передбачені у вищевказаних статтях.

У статті «Чистий рух засобів до надзвичайних подій» відображається різниця між сумами грошових надходжень і витрат, відбитих відповідно до п.п. 31- 40 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку №4.

У статті «Рух засобів від надзвичайних подій» відбиваються, відповідно, надходження або витрати засобів, пов'язані з надзвичайними подіями в процесі інвестиційної діяльності.

У статті «Чистий рух засобів від інвестиційної діяльності» відображається результат руху засобів від інвестиційної діяльності з урахуванням руху засобів від надзвичайних подій.

Рух коштів у результаті фінансової діяльності.

Рух коштів у результаті фінансової діяльності визначається на основі змін у статтях балансу в розділі «Власний капітал» і статтях, пов'язаних з фінансовою діяльністю, у розділах балансу: «Забезпечення наступних витрат і платежів», «Довгострокові зобов'язання» і «Поточні зобов'язання» («Короткострокові кредити банків» і «Поточна заборгованість по довгострокових зобов'язаннях», «Поточні зобов'язання по розрахунках з учасниками» та ін.).

У статті «Надходження власного капіталу» указуються надходження коштів від розміщення акцій і інших операцій, що приводять до збільшення власного капіталу.

У статті «Отримані позики» відображаються надходження коштів у результаті створення боргових зобов'язань (позик, векселів, облігацій, а також інших видів короткострокових і довгострокових зобов'язань, не пов'язаних з операційною діяльністю).

У статті «Інші надходження» вказуються інші надходження коштів, пов'язані з фінансовою діяльністю.

У статті «Погашення позик» відображаються виплати коштів для погашення отриманих позик.

34

У статті «Сплачені дивіденди» указуються суми дивідендів, сплачені коштами.

У статті «Інші платежі» відображається використання коштів для викупу раніше випущених акцій підприємства, виплати коштів орендодавцю для погашення заборгованості по фінансовій оренді і по інших платежах, що пов'язані з фінансовою діяльністю.

У статті «Чистий рух засобів до надзвичайних подій» указується різниця між сумою грошових надходжень і витрат, відбитих відповідно до п.п. 45-50 дійсного Положення (стандарту) бухгалтерського обліку №4.

У статті «Рух засобів від надзвичайних подій» відбиваються, відповідно, надходження або витрати засобів, що пов'язані з надзвичайними подіями в процесі фінансової діяльності.

У статті «Чистий рух засобів від фінансової діяльності» відображається результат руху засобів від фінансової діяльності з урахуванням руху засобів від надзвичайних подій.

Зміна величини коштів за звітний період.

У статті «Чистий рух засобів за звітний період» указується різниця між сумою грошових надходжень і витрат, відбитих у статтях: «Чистий рух засобів від операційної діяльності», «Чистий рух засобів від інвестиційної діяльності» і «Чистий рух засобів від фінансової діяльності».

У статті «Залишок засобів на початок року» відбивається залишок коштів на початок року, приведений у балансі.

У статті «Вплив зміни валютних курсів на залишок засобів» наводиться сума збільшення чи зменшення залишку коштів в іноземній валюті у результаті коливань валютного курсу протягом звітного періоду.

У статті «Залишок засобів на кінець року» приводиться різниця між сумою грошових надходжень і витрат, відбитих у статтях: «Залишок засобів на початок року», «Чистий рух засобів за звітний період» і «Вплив зміни валютних курсів на залишок засобів». Розрахований у такий спосіб показник повиннен дорівнювати приведеному в балансі залишку коштів і грошових еквівалентів на кінець звітного періоду.

Розкриття інформації про рух коштів.

У примітках до фінансової звітності надається (розкривається) інформація про:

а) склад коштів;

б) склад статей «Інші надходження», «Інші платежі» та інших статей, що об'єднують кілька видів грошових потоків;

в) негрошові операці інвестиційної та фінансової діяльності;

г) наявність значного сальдо коштів, що є у підприємства і не може бути використане підприємством з огляду на специфіку його діяльності.

У випадку придбання чи продажу майнових комплексів протягом звітного періоду наводиться (розкривається) інформація про:

а) загальну вартість придбання або реалізації майнового комплексу;

б) частину загальної вартості майнового комплексу, що, відповідно, була сплачена чи отримана у формі коштів;

35

в) суму коштів у складі активів майнових комплексів, придбаних або реалізованих;

г) суму активів (крім коштів) і зобов'язань придбаного чи реалізованого майнового комплексу в розрізі окремих статей.