Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дєєва_Дедіков_Фінансовий аналіз_ 2007.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
8.52 Mб
Скачать

3) Загальна величина основних джерел формування запасів і витрат

дорівнює сумі попереднього показника і величини короткострокових кредитів та позикових засобів (до яких у даному випадку не приєднуються позички, що не погашені в строк):

Е£ = (ДВ + КТ)-Ф+К1 = ЕТ + К'. (1.14)

Кожний із наведених показників наявності джерел формування запасів і витрат повинен бути зменшений на величину іммобілізації оборотних коштів. Визначення її величини можливе лише в рамках внутрішнього аналізу на основі облікових даних. Критерієм тут повинна бути низька ліквідність або повна неліквідність виявлених сумнівних сум.

Показник наявності власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і витрат є дещо умовним. Тому, що довгострокові кредити і позикові кошти використовуються, у основному, на капітальні вкладення і на придбання основних засобів, і фактично показник наявності Ет відбиває скоректовану величину власних оборотних коштів, і тому його назва «наявність власних і довгострокових позикових джерел» указує лише на той факт, що вихідна величина власних оборотних коштів Ев збільшена на суму довгострокових кредитів і позикових коштів.

Показник вартості чистих мобільних засобів, що дорівнює різниці оборотних активів і поточної заборгованості, відповідає показнику наявності власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і витрат. Дійсно, якщо поточна заборгованість буде перенесена в ліву частину балансової моделі, то остання буде мати такий вигляд:

(3 + Г)-(Кt + К° + Р) = (ДВ + КТ)-Ф. (1.15)

У лівій частині рівності маємо різницю оборотних активів підприємства і його поточної заборгованості, а у правій - величину показника Е . Таким чином, ці перетворення дозволяють визначити обґрунтовані взаємозв'язки між показниками фінансового стану підприємств.

Показник загальної величини основних джерел формування запасів і витрат (Es) є наближеним, тому, що частина короткострокових кредитів видається під товари відвантажені (позначимо цю частину короткострокових позичок, не призначених для формування запасів і витрат - (ф К4), а для покриття запасів і витрат додається частина кредиторської заборгованості (позначення - Р), що надається банком при кредитуванні. Величини Кt і Р, у балансі не відбиваються, їх можна визначити лише за верхньою межею.

127

Поряд з оптимізацією структури пасивів у ситуаціях, що задаються останніми двома умовами, стійкість може бути відновлена шляхом обгрунтованого зниження рівня запасів і витрат.

Схема, що узагальнює алгоритми розрахунків показників фінансового стану підприємства, може бути подана в такому вигляді (рис. 1.1).

До цих показників відносяться: коефіцієнт забезпеченості запасів і витрат джерелами коштів; надлишок (чи нестача) засобів для формування запасів і витрат; запас стійкості фінансового стану (у днях); надлишок (чи нестача) засобів на 1 тис. грн. запасів.

Щоб зняти фінансову напругу підприємству необхідно з'ясувати причини різкого збільшення на кінець року наступних статей матеріальних оборотних коштів: виробничих запасів, незавершеного виробництва, готової продукції та товарів. Але це вже завдання внутрішнього фінансового аналізу.

У рамках внутрішнього аналізу здійснюється поглиблене дослідження фінансової стійкості підприємства на основі побудови балансу неплатоспроможності, до якої відносяться такі взаємозалежні групи показників:

1. Загальна величина неплатежів:

  • прострочена заборгованість за позикою банку;

  • прострочена заборгованість по розрахункових документах постачальників;

  • неплатежі до бюджетів;

  • інші неплатежі, у тому числі з оплати праці;

2. Причини неплатежів:

  • нестача власних оборотних коштів;

  • понаднормативні запаси товарно-матеріальних цінностей;

  • товари відвантажені, не оплачені в строк покупцями;

  • товари на відповідальному збереженні в покупців через відмовлення від акцепту;

  • іммобілізація оборотних коштів у капітальне будівництво, у заборгованість працівників по отриманих ними позичках, а також у витрати, що не покриваються коштами спеціальних фондів цільового фінансування.

3. Джерела, що послабляють фінансову напруженість:

  • тимчасово незадіяні власні кошти (фонди економічного стимулювання, фінансові резерви і т. ін.);

  • залучені кошти (перевищення нормальної кредиторської заборгованості над дебіторською);

- кредити банку на тимчасове поповнення оборотних коштів та інші позикові засоби.

130

Для аналізу фінансового стану платіжної дисципліни і кредитних відносин рекомендується розглядати дані показники у динаміці (наприклад, поквартально).

Поряд із джерелами формування запасів і витрат важливе значення для фінансового стану має оборотність як всього оборотного капіталу (активів), так і особливо товарно-матеріальних цінностей, що виражається у відносному (проти обороту) зниженні запасів і витрат.

Поглиблений аналіз стану запасів і витрат виступає як складова частина внутрішнього аналізу фінансового стану, оскільки припускає використання інформації про запаси і витрати, що не міститься в бухгалтерській звітності та у певній мірі відносяться до сфери комерційної таємниці.

Повернемося до основної балансової моделі, що має такий вигляд:

Ф + 3 + Г=ДВТ+К' + К°+Р. (1.26)

Орієнтуючись на зовнішні ознаки фінансового благополуччя, ми визначили необхідні критерії і типи фінансової стійкості підприємства. Сутність фінансової стійкості визначалася як забезпеченість запасів і витрат джерелами формування засобів, тобто:

3<(ДВТ)-Ф. (1.27)

132

Однак цілком очевидно, що з умови платоспроможності підприємства випливає не один, а два напрями оцінки фінансової стійкості підприємства, а саме:

1. Оцінка фінансової стійкості підприємства, з огляду на ступінь покриття запасів і витрат джерелами коштів, тобто за умови:

3<(ДВТ)-Ф. (1.28)

2. Оцінка фінансової стійкості підприємства, з огляду на ступінь покриття основних коштів і інших позаоборотних активів джерелами коштів, тобто за умови:

Ф<(ДВТ)-3, (1.29)

де (Дв + Кт) являє собою величину перманентного, тобто постійного капіталу підприємства. Власний капітал і довгострокові кредити і позики є стабільними джерелами фінансування діяльності підприємства.

Обидва напрямки оцінки фінансової стійкості випливають із загальної формули стійкості, тобто за умови:

Ф + 3<ДВ + КТ, (1.30)

яка означає, що вкладення капіталу в основні кошти і матеріальні запаси не повинні перевищувати величини перманентного капіталу.

У таблиці 1.20 наводиться класифікація типів фінансової стійкості для умов другого напряму оцінки.

Таблиця 1.20

Класифікація типів фінансової стійкості для умови Ф < в + Кт) - 3.

Стійкість

Поточна

У короткостроковій перспективі

У довгостроковій перспективі

1. Абсолютна

ГК>Р+К°

ГК>Р+К°+К'

ГК>Р+К°+К'+КТ

2. Нормальна

Г>Р+К°

Г>Р+К°+К'

Г>Р+К°+К'+КТ

3. Передкризова

(мінімальна

стійкість)

Г + 3 > Р + К°

Г+3>Р+К°+К'

Р+3>Р+К°+К'+КТ

4. Кризова

Г +3 < Р + К°

Г+3<Р+К°+К'

Г + 3<Р + К°+К'+КТ

Фінансова стійкість - це певний стан рахунків підприємства, що гарантує його постійну платоспроможність. У результаті здійснення якої-небудь господарської операції фінансовий стан підприємства може залишитися

133

незмінним, покращитися або погіршитися. Потік господарських операцій, що здійснюються щоденно, є ніби «збурювачем» певного стану фінансової стійкості, причиною переходу з одного типу стійкості до іншого. Знання меж зміни джерел коштів для покриття вкладень капіталу в основні фонди або виробничі запаси дозволяє генерувати такі потоки господарських операцій, що приводять до поліпшення фінансового стану підприємства, до підвищення його стійкості.