Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек лекцій Фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать
  1. Етапи фінансового планування

Існують визначені та загальноприйняті етапи фінансового планування. Етапи фі­нансовою планування - це певні частини роботи зі складання фінансових планів та прогнозів, результатом виконання яких є розроблення фінансового плану (рис. 4.1.).

Зокрема, на першому етапі планування проводиться економічний аналіз ви­конання фінансових показників за звітний період. Аналіз фінансових показників проводиться шляхом порівняння планових надходжень і витрат з фактичними, що в поєднанні з вивченням виробничих показників дає змогу розкрити причини недостатньої акумуляції ресурсів, визначити ступінь ефективності їх викорис­тання та виявляти внутрішні резерви.

Рис. 4.1. Основні етапи фінансового планування

На другому етапі проводяться розрахунки розмірів доходів і витрат на плановий період за їх видами та групами, які базуються на основі показників вироб­ничих планів та програм соціально-економічного розвитку.

На третьому етапі окремі статті фінансових планів ув’язуються в єдине ціле мі збалансовуються планові доходи та ви грати. Якщо під час цього етапу вияв­ляється, що передбачені заходи і планові завдання не в повній мірі забезпечу­ються власними фінансовими ресурсами, здійснюється пошук додаткових дже­рел, визначається потреба в кредитних ресурсах та в окремих випадках передбачається скорочення розмірів окремих витрат.

4.3.Фінансові плани та їх види

Фінансове планування - це складання планів формування і використання доходів та накопичень на рівні господарюючих суб’єктів, галузей, систем, регіо­нів і держави в цілому. Фінансові плани свідчать про забезпеченість національ­ного господарства фінансовими ресурсами.

Проте, план, сам по собі, тобто не доповнений відповідним механізмом реалізації, не може бути дієвим інструментом управління. Механізм реалізації пла­ну передбачає використання організаційних форм управління, системи економі­чних важелів та стимулів, способів організації обороту фінансових ресурсів то­що.

Система фінансових планів включає різні види планів, які різняться об’ємом планованих надходжень і витрат фінансових ресурсів. За цією ознакою розрізняють первинні та зведені фінансові плани.

До первинних відносяться фінансові плани господарюючих суб’єктів (зок­рема бізнес-плани); кошториси державних установ і організацій, витрати яких повністю, або переважним чином, фінансуються за рахунок бюджетних коштів.

Зведені фінансові плани включають загальнодержавні, галузеві, територіа­льні. Загальнодержавними є: зведений фінансовий план держави та Державний бюджет України.

Система галузевих (відомчих) фінансових планів включає: плани доходів і витрат міністерств (відомств), галузей економіки, фінансові плани громадських організацій.

До територіальних фінансових планів відносяться: зведені фінансові плани регіонів, місцеві бюджети, плани громадських організацій відповідної території.

Різні види фінансових планів пов’язані між собою: зокрема, галузеві об’єднують плани підвідомчих організацій; територіальні, як правило, є части­ною загальнодержавних або галузевих.

Залежно від періоду виконання завдань, які ставить перед суспільством, громадою, чи підприємством (установою) фінансове планування, плани поділя­ються па річні, середньострокові (трьох-, п’ятирічні) і перспективні. Слід зазна­чити, що нині в Україні найбільш поширеним є річне фінансове планування. Цс зумовлене, насамперед, тим, що в зв’язку з розбалансованістю економіки, полі­тичною та фінансовою кризою, п’ятирічне та перспективне планування нині сут­тєво обмежене. Виходячи з призначення па п’ять років повинні розроблятися зведений фінансовий план держави а на трирічний період - показники основних напрямів бюджетної політики.

В умовах ринку значення фінансового планування значно підвищується за рахунок того, що кожен господарюючий суб’єкт повинен визначити для себе ос­новні напрями розвитку на найближче майбутнє. Тому важливою передумовою майбутнього вітчизняного економічного підйому є саме активізація застосуван­ня різних видів виробничих та фінансових планів.

Контрольні запитання

  1. Що таке фінансове планування?

  2. Що таке фінансове прогнозування?

  3. Порівняйте план і прогноз.

  4. Назвіть та охарактеризуйте економічні принципи фінансового планування.

  5. Назвіть основні методи фінансового планування.

  6. Назвіть та охарактеризуйте організаційні принципи фінансового планування.

  7. Назвіть та охарактеризуйте етапи фінансового планування.

8. Назвіть та охарактеризуйте окремі види фінансових планів.

Завдання для самостійного опрацювання

Питання, які студенти повинні опрацювати самостійно:

1. Бізнес-плани та їх призначення.

2.Фінансове планування за кордоном (в США, країнах Євросоюзу, Японії, Китаї, Російській Федерації, тощо).

Тематика рефератів:

1.Фінансове планування в СРСР.

2. Фінансове планування в США.

3. Фінансове планування в Фінляндії.

4. Фінансове планування в Німеччині.

5. Фінансове планування в Китаї,

6.Фінансове планування в Республіці Білорусь.

РОЗДІЛ 5 УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ