Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек лекцій Фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

17.5.Фондова біржа

Фондова біржа - це фінансова інституція, що займається забезпеченням не­видних умов нормального обігу цінних паперів, встановленням цін на них та розповсюдженням інформації про них.

Фондова біржа є організованим вторинним ринком цінних паперів. Позабіржовий ринок паперів охоплює переважним чином нові випуски цінних паперів, Одним з його учасників є кредитно-фінансових інституції. На позабіржовому ринку переважним чином купляються та продаються облігації. На біржі ж навпаки, купляються та продаються раніше випущені цінні папери, насамперед, акції акціонерних товариств.

Фондова біржа має форму закритого акціонерного товариства і є відповідно до вимог законодавства не менше десяти членів. Членами фондової біржі можуть бути виключно її акціонери. Вона є некомерційною організацією, по має на меті отримання прибутку, що заснована на принципах самоокупності і не випла­ті доходів від своєї діяльності своїм членам. Фондова біржа не може займатись інвестиційною діяльністю, проте може випускати і продавати власні акції, що дають право на вступ до неї нових учасників.

Фондова біржа реєструється відповідно до законодавства і отримує ліцензії в Державній комісії з цінних паперів і фондового ринку на ведення біржової пильності з цінними паперами.

Операції з цінними паперами можуть також проводити фондові відділи товарних і валютних бірж як самостійні структурні підрозділи за наявності ліцензії на таку діяльність.

Фондова біржа та фондові відділи інших бірж діють на основі положення, що затверджується в законодавчому порядку, статуту біржі, внутрішніх правил здійснення операцій з цінними паперами.

Учасниками фондової біржі можуть бути інвестиційні інституції, а також держа­вні виконавчі органи, уповноважені на здійснення операцій з цінними паперами, Опе­рації на фондовій біржі здійснюються тільки її учасниками. За їх дорученням безпосередньо купівлю-продаж цінних паперів здійснюють брокери та дилери.

Фінансова діяльність фондової біржі може здійснюватися за рахунок

  • продажу акцій фондової біржі, що дають право на участь;

  • регулярних членських внесків членів фондової біржі;

  • біржових зборів з кожної операції, що здійснюється на біржі;

  • використання майна біржі;

  • оплати за надання інформаційних, консультаційних і інших послуг а також інших доходів від діяльності біржі.

Доходи біржі спрямовують на покриття витрат, пов'язаних зі здійсненням нею своїх функцій, розширенням і вдосконаленням її діяльності.

Фондова біржа за погодженням з Державною комісією з цінних паперів фондового ринку встановлює правила допуску цінних паперів до торгівлі, а також правила виключення їх з торгівлі.

Основним принципом діяльності фондової біржі є забезпечення ліквідності ринку цінних паперів та виконання нею наступних функцій:

  • доринкова експертиза цінних паперів з метою виявлення їх надійності

концентрація операцій з цінними паперами, визначення їх ринкової вартості через співставлення попиту і пропозиції (котирування);

  • інформація щодо операцій з цінними паперами та про емітентів;

  • регулювання ринкової кон'юнктури шляхом інвестування капіталів в ефективні галузі та забезпечення стійкої і динамічної економічної рівноваги