Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек лекцій Фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

15.3. Принципи фінансів підприємницьких структур

Основними принципами організації фінансової діяльності підприємницьких структур є комерційний розрахунок, господарська і фінансова незалежність, фі­нансова відповідальність, матеріальна зацікавленість.

Комерційний розрахунок передбачає покриття всіх видатків за рахунок власних доходів та одержання прибутку. При цьому, у разі банкрутства суб'єкта підприємницької діяльності держава не несе ніякої відповідальності за його зобов'язанями.

Господарська і фінансова незалежність підприємств гарантується законодавством України. Законами У країни «Про підприємництво», «Про підприємства в Україні», «Про господарські товариства». Господарським кодексом України держава гарантує всім підприємствам і підприємцям незалежно від обраних ни­ми організаційних форм підприємницької діяльності однакові права і створює однакові можливості доступу до матеріально-технічних, фінансових, трудових інформаційних, природних та інших ресурсів.

Фінансова відповідальність підприємницьких суб'єктів полягає в тому, щ підприємства самі несуть повну відповідальність (майнову, адміністративну і кримінальну /посадові особи підприємств/) за фінансові результати своєї діяльності. Отримані збитки покриваються за рахунок власних коштів підприємницьких суб'єктів аж до банкрутства і ліквідації підприємства.

Матеріальна зацікавленість підприємницьких суб'єктів полягає в тому, що прибутку підприємств формуються фонди і резерви, якими підприємство розпоряджається самостійно та на власний розсуд.

15.4. Доходи підприємницьких структур

Доходи - це збільшення активів або зменшення зобов'язань, що зумовлю­ють зростання власного капіталу підприємницького суб'єкта, крім зростання капіталу за рахунок внесків власників, та за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Доходи класифікуються за такими статтями:

  • виручка від реалізації товарів, робіт та послуг;

  • інші операційні доходи;

  • фінансові доходи;

  • інші доходи;

  • надзвичайні доходи (рис. 15.2.).

ВИДИ ДОХОДІВ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР

виручка від реалізації товарів, робіт та послуг

інші операційні доходи

фінансові доходи

інші доходи

Рис. 15.2. Види доходів підприємницьких суб'єктів

У статті «виручка від реалізації товарів, робіт та послуг» відображається загальний дохід від реалізації товарів, робіт, послуг без вирахування наданих знижо к повернення проданих товарів і непрямих податків (податку на додану вар­тість, акцизного збору, мита).

Чистий дохід від реалізації товарів, робіт та послуг визначається шляхом вирахування з виручки від реалізації товарів, робіт та послуг відповідних сум непрямих податків, торгових знижок, повернення товарів тощо.

У статті «інші операційні доходи» відображають суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім виручки від реалізації товарів, робіт та послуг, зокрема доходи від операційної оренди активів; доходи у вигляді опе­раційних курсових різниць, відшкодування раніше списаних активів, доходи від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій) тощо.

До фінансових доходів відносять дивіденди, відсотки та інші доходи, отри­мані від фінансових інвестицій.

До інших доходів включають доходи від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів; доходи у вигляді не операційних курсових різниць та інші доходи, які отримують суб'єкти підприємницької дія­льності в процесі звичайної діяльності, які, проте, не пов'язані з операційною ді­яльністю підприємства.

До надзвичайних доходів включають доходи від подій та операцій, які від­повідають визначенню надзвичайних та відрізняються від звичайної діяльності підприємства, крім того не очікується, що вони (події) повторюватимуться періодично або в кожному наступному звітному періоді.