Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек лекцій Фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

12.6.Місцеві податки і збори

Збір за парковку автотранспорту - це місцевий збір, що сплачується юриди­чними особами та громадянами, які паркують автомобілі в спеціально обладна­них або відведених для цього місцях.

Ставка збору за парковку автотранспорту встановлюється з розрахунку за од­ну годину парковки. Її граничний розмір не повинен перевищувати 3 відсотків не­оподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 грн.) в спеціально обладнаних місцях та 1 відсотка неоподатковуваного мінімуму доходів громадян -у відведених місцях. Збір за парковку автотранспорту сплачується водіями на місці парковки.

Ринковий збір - це плата за торгові місця на ринках, в павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках для торгівлі з автомашин, візків, мотоцик­лів, ручних візків, що справляється з юридичних осіб і громадян, що реалізують сільськогосподарську, промислову продукцію та інші товари.

Ринковий збір справляється за кожний день торгівлі. Його граничний роз­мір не повинен перевищувати 20 відсотків неоподатковуваного мінімуму дохо­дів громадян - з фізичних осіб і трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - з юридичних осіб залежно від ринку, його територіального розмі­щення та виду продукції (товару).

Ринковий збір справляється працівниками ринку до початку торгівлі.

Збір за видачу ордера на квартиру сплачують громадяни, що отримують квартири за послуги, пов’язані з видачею документа, що дає їм право на засе­лення квартири.

Граничний розмір збору за видачу ордера на квартиру не повинен переви­щувати 30 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на час офо­рмлення ордера на квартиру.

Збір за видачу ордера на квартиру сплачується через установи банків до одержання ордера і перераховується до бюджету місцевого самоврядування. До­кументом про сплату збору є квитанція, видана установою банку.

Облік надходжень збору за видачу ордера на квартиру здійснюється орга­нами з обліку та розподілу житла.

Збір з власників собак сплачують громадяни - власники собак (крім служ­бових), які проживають у будинках державного та громадського житлового фон­ду , а також у приватизованих квартирах.

Збір з власників собак справляється за кожний рік. Його граничний розмір за кожну собаку не повинен перевищувати 10 відсотків неоподатковуваного мі­німуму доходів громадян на час нарахування збору.

Збір з власників собак справляється органами житлово-комунального гос­подарства.

Курортний збір сплачують громадяни, що прибувають у курортну місце­вість.

Граничний розмір курортного збору не може перевищувати 10 відсотків не­оподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Курортний збір справляється з платників за місцем їх тимчасового прожи­вання.

При зміні платником місця проживання в межах курортної місцевості куро- ртний збір повторно не справляється

З осіб, які прибули в курортну місцевість, збір справляється не пізніше як у триденний термін від дня прибуття.

Курортний збір справляється:

  • адміністраціями готелів та інших установ готельного типу під час реєст­рації прибулих;

  • квартирно-посередницькими організаціями при направленні осіб (крім прибулих за путівками туристично-екскурсійних установ і організацій) на поселення в будинки (квартири), що належать громадянам на праві власності.

З осіб, які зупиняються в будинках (квартирах) громадян без направлення квартирно-посередницьких організацій, а також з осіб (крім тих, що здійснюють подорож за маршрутними книжками), які проживають у наметах, автомашинах тощо, курортний збір справляється у порядку, визначеному Радами народних депутатів, що встановлюють цей збір.

Збір за участь у бігах на іподромі сплачують юридичні особи та громадяни, які виставляють своїх коней на змагання комерційного характеру.

Граничний розмір збору за участь у бігах на іподромі за кожного коня не повинен перевищувати трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Збір за участь у бігах на іподромі справляється адміністраціями іподромів до початку змагань.

Збір за виграш на бігах на іподромі справляється адміністраціями іподромів з осіб, які виграли в грі на тоталізаторі на іподромі, під час видачі їм виграшу. Його граничний розмір не повинен перевищувати 6 відсотків від суми виграшу.

Збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі справляється у вигляді відсоткової надбавки до плати за участь у грі. Його граничний розмір не повинен перевищувати 5 відсотків від суми цієї плати. Сума збору справля­ється адміністрацією іподромів з учасника гри під час придбання ним квитка на участь у грі.

Платниками податку з реклами можуть бути юридичні особи та громадяни, що розміщують рекламні оголошення та повідомлення в засобах масової інфор­мації, пресі, на телебаченні, на афішах, плакатах, рекламних щитах, інших тех­нічних засобах, на майні та одягу; на вулицях, магістралях, майданах, будинках, транспорті та в інших місцях.

Об’єктом справляння податку є вартість послуг за встановлення та розмі­щення реклами. Податок з реклами сплачується з усіх видів оголошень і повід­омлень, які передають інформацію з комерційною метою.

Граничний розмір податку з реклами не повинен перевищувати 0,1 відсотки вартості послуг за розміщення одноразової реклами та 0,5 відсотка за розміщення реклами на тривалий час.

Податок з реклами сплачується під час оплати послуг за встановлення та розміщення реклами.

Збір за право на використання місцевої символіки справляється з юридичних осіб і громадян, що мають дозвіл на використання цієї символіки з комер­ційною метою.

Дозвіл на використання місцевої символіки (герба міста або іншого населе­ного пункту, назви чи зображення архітектурних, історичних пам’яток) видаєть­ся відповідними органами місцевого самоврядування.

Граничний розмір збору за право на використання місцевої символіки не повинен перевищувати з юридичних осіб - 0,1 відсотка вартості виробленої про­дукції, виконаних робіт, наданих послуг з використанням місцевої символіки, а з громадян, що займаються підприємницькою діяльністю - 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Збір за право па проведення кіно- і телезйомок сплачують комерційні кіно- і телеорганізації, включаючи організації з іноземними інвестиціями та іноземні, які проводять зйомки, що потребують від місцевих органів державної виконав­чої влади додаткових заходів (виділення наряду міліції, оточення території зйо­мок тощо).

Граничний розмір збору за право на проведення кіно- і телезйомок не пови­нен перевищувати фактичних витрат на проведення зазначених заходів.

Платниками збору за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей є юридичні особи та іромадяни, які мають дозвіл на проведення аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей.

Об’єктом сплати збору за право проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей є вартість заявлених до місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу товарів виходячи з їх початкової ціни або суми, на яку випускається лотерея.

Граничний розмір збору за право на проведення місцевих аукціонів, конку­рсного розпродажу і лотерей не повинен перевищувати 0,1 відсотка вартості заявлених місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу товарів або під суми, на яку випускається лотерея.

Збір за право на проведення місцевих аукціонів і конкурсного розпродажу справляється за три дні до їх проведення.

Збір за право проведення лотерей справляється під час одержання дозволу на випуск лотереї.

Граничний розмір збору за право проведення лотерей з кожного учасника лотереї не повинен перевищувати трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Комунальний податок справляється з юридичних осіб, крім бюджетних установ, організацій, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств. Його граничний розмір не повинен перевищувати 10 відсотків річного фонду оплати праці, обчисленого виходячи з розміру неоподатковуваного мінімуму до­ходів громадян.

Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі і сфери послуг - це плата за оформлення та видачу дозволів на торгівлю у спеціально відведених для цього місцях.

Збір за видачу дозволу па торгівлю справляється з юридичних осіб і грома­дян, які реалізують сільськогосподарську, промислову продукцію та інші товари, чи послуги залежно від площі торгового місця, його територіального розміщен­ня та виду продукції.

Граничний розмір збору за видачу дозволу на торгівлю не повинен переви­щувати 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для суб’єктів, що по­стійно здійснюють торгівлю у спеціально відведених для цього місцях, і одного

неоподатковуваного мінімуму доходів громадян в день - за одноразову торгівлю.

Збір за видачу дозволу на торгівлю справляється уповноваженими організа­ціями, яким надано такс право.

12.7. Плата за землю

Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів - учасників угоди про розподіл продукції, сплачу­ють земельний податок.

Ставки земельного податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюються у відсотках від їх грошової оцінки у таких розмірах:

  • для ріллі, сіножатей та пасовищ -0,1;

  • для багаторічних насаджень - 0,03

  • для всієї іншої землі - 1.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земель­ного кадастру.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму земельного податку щороку за станом па 1 січня і до 1 лютого подають розрахунок земельного податку до податкової інспекції.

Нарахування земельного податку громадянам проводиться державними по­датковими інспекціями, які видають платникові до 15 липня поточного року пла­тіжне повідомлення про необхідність сплати податку.

Земельний податок сплачується рівними частками власниками земельних, ділянок, земельних часток (паїв) і землекористувачами - виробниками товарної сільськогосподарської та рибної продукції а також громадянами до 15 серпня і 15 листопада, а всіма іншими платниками - щомісячно до 15 числа наступного за звітним місяця.

  1. Фіксований сільськогосподарський податок

Право переходу на ФСП мають ті сільськогосподарські підприємства - зем­лекористувачі, обсяг реалізації продукції власного виробництва яких за попере­дні 12 місяців є не меншим 75 % від загального валового доходу. Об’єктом оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком є площі сільськогосподарських угідь, що перебувають у власності, користуванні або оренді сільськогосподарських товаровиробників. Базою оподаткування є ірошова оцінка сільськогосподарських угідь, тобто розмір нарахованого сільсь­когосподарським товаровиробником фіксованого сільськогосподарського подач­ку за рік не залежить від його результатів господарської діяльності.

Платники фіксованого сільськогосподарського податку нараховують цей платіж раз на рік, сплачують його щомісячно до 20 числа, та, при цьому, в пер­шому і другому кварталах сплачують по 10 %, в третьому кварталі - 50% та в четвертому кварталі - 30% від нарахованої за рік суми податку.

Фіксований сільськогосподарський податок сплачується в рахунок податку па прибуток підприємств., плати за землю, комунального податку, плати за при­дбання торгового патенту на здійснення торговельної діяльності, плати за спеці­альне водокористування.

Інші податки та збори (обов’язкові платежі), визначені Законом України «Про систему оподаткування в Україні», сплачуються платниками фіксованого сільськогосподарського податку в порядку і розмірах, визначених законодавчи­ми актами України.