Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек лекцій Фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать
    1. Призначення та роль державного бюджету

Державний бюджет - це основний загальнодержавний фонд централізова­них коштів. За його допомогою держава концентрує певну частку ВВП і центра­лізовано розподіляє її на розвиток економіки, для потреб соціального захисту населення, утримання органів державної влади і управління, оборони країни. Державний бюджет на кожний бюджетний рік розглядається Верховною Радою України і затверджується як закон.

Через державний бюджет здійснюється перерозподіл ВВП і ВНП в межах всієї держави. Доходи державного бюджету мобілізуються на всій території на­шої держави, а видатки забезпечують фінансування потреб всіх громадян України.

Призначення бюджету в державі виявляється через систему наступних фі­нансових відносин:

  • між державою і підприємницькими структурами в процесі мобілізації доходів, накопичень і фінансування з бюджету;

  • між державою і населенням в процесі розподілу і перерозподілу ВВП;

  • між ланками бюджетної системи при бюджетному регулюванні.

Бюджет є інструментом впливу на розвиток економіки і соціальної сфери.

За його допомогою держава, здійснюючи розподіл і перерозподіл ВВП, змінює структуру виробництва, впливає на результати господарювання, здійснює реформи та фінансує загальнодержавні програми підтримки і розвитку окремих верств населення та галузей економіки. В цьому головне призначення бюджету на рівні держави.

7.2.Бюджетна система та бюджетний устрій

Бюджетна система України - це сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів різних рівнів побудована з урахуванням економічних відносин,

державного та адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права. Бюджетна система України складається з державного та місцевих бюдже­тів. Місцевими бюджетами в Україні є бюджет автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах і бюджети місцевого само­врядування. Бюджетами місцевого самоврядування є бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їхніх об’єднань.

Бюджетний устрій - це поділ бюджетної системи па окремі види бюджетів на основі державного і територіального устрою країни.

В бюджетній діяльності більшості країн світу застосовують категорію «зведений бюджет». Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів окремої території, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і со­ціального розвитку держави.

Зведений бюджет України включає показники державного бюджету Украї­ни, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим і зведених бюджетів обла­стей та міст Києва і Севастополя (рис. 7.1.).

Рис. 7.1. Складові зведеного бюджету України

Зведений бюджет Автономної Республіки Крим включає показники бюдже- ту Автономної Республіки Крим, зведених бюджетів її районів і бюджетів міст республіканського значення (рис. 7.2.).

ЗВЕДЕНИЙ БЮДЖЕТ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

і

Бюджет автоном­ної республіки Крим

Зведені бюджети ра­йонів автономної ре­спубліки Крим

Зведені бюджети міст республікан­ського значення автономної респуб­ліки Крим

Рис. 7.2. Складові зведеного бюджету автономної республіки Крим

У разі, коли місту або району в місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, зведений бюджет міста або району в місті включає показ­ники бюджетів цих міст, селищ і сіл.

У разі, коли місту або району в місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, зведений бюджет міста або району в місті включає показ­ники бюджетів цих міст, селищ і сіл.

7.3.Фонди бюджетів

Будь-який (державний чи місцевий будь-якого рівня) бюджет може складатися із загального, спеціального та резервного фондів (рис. 7.6.). Загальний фонд бюджету включає:

  • всі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду;

  • всі видатки бюджету за рахунок надходжень до загального фонду бюджету;

  • фінансування загального фонду бюджету.

Спеціальний фонд бюджету включає:

  • бюджетні призначення на видатки за рахунок конкретно визначених дже­рел надходжень;

  • гранти або дарунки (у вартісному обчисленні), одержані розпорядниками бюджетних коштів на конкретну мету;

  • різницю між доходами і видатками спеціального фонду бюджету.

Розподіл бюджету на загальний та спеціальний фонди визначається законом

про державний бюджет України. Джерела формування спеціального фонду визначаються виключно законами України.

Підставою для рішення відповідної ради про створення спеціального фонду у складі місцевого бюджету може бути виключно Закон України про державний бюджет.

Передача коштів між загальним і спеціальним фондами бюджету можлива пише в межах бюджетних призначень шляхом внесення змін до закону про дер­жавний бюджет України чи рішення відповідної ради.

Платежі за рахунок спеціального фонду здійснюються в межах коштів, що надійшли до цього фонду на відповідну мету.

Крім того в державному бюджеті України щороку обов’язково передбача­ється резервний фонд, розмір якого складає не більше одного відсотка від розмі­ру видатків загального фонду державного бюджету. Резервний фонд; створюєть­ся для фінансування непередбачених при складанні бюджету видатків, що не мають постійного характеру. Порядок використання коштів із резервного фонду державного бюджету визначається Кабінетом Міністрів України. Кабінет Мініс­трів України щомісячно звітує перед Верховною Радою України про витрачання коштів резервного фонду бюджету.

Створення будь-яких позабюджетних фондів органами державної влади, ор­ганами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування та іншими бюджетними установами не допускається з метою недопущення корупційних діянь.