Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек лекцій Фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

2.2.Принципи побудови фінансової системи

В основу побудови фінансової системи закладені наступні принципи:

  1. Поєднання централізму і демократизму в організації фінансової системи. Це проявляється в тому, що при централізованому керівництві з боку державних фінансових органів надаються великі права та самостійність муніципалітетам, місцевим фінансовим органам, а також господарюючим суб’єктам. Цей принцип зумовив подвійне підпорядкування місцевих фінансових органів: відповідний місцевій адміністрації і вищестоящому фінансовому органу.

Демократизм управління галузевими фінансами проявляється в закріпленні за органами державної влади та місцевого самоврядування основних та оборотних засобів, надання їм права формувати та використовувати фінансові ресурси.

У підприємницькому секторі фінансова самостійність виражена більш повно: його учасники вільно розпоряджаються фінансовими ресурсами після виконання зобов’язань перед фінансовою системою держави.

  1. Дотримання національних і регіональних інтересів. Вимоги цього принципу забезпечують національне рівноправ’я у фінансових відносинах та достатній рівень розвитку регіонів. Дія цього принципу проявляється через відповідність структури державних фінансових органів національно-державному і адміністративно-територіальному устрою країни. Кожна область, район і місто мають відповідний апарат фінансових органів. На рівні місцевого самоврядування відсутні спеціальні фінансові органи, проте їх функції виконує муніципалітет.

Особливого значення цей принцип набуває в багатонаціональних державах з федеральним устроєм.

  1. Принцип єдності фінансової системи зумовлюється єдиною фінансовою політикою та єдиними цілями, що виконують всі фінансові органи. Управління всіма ланками фінансової системи базується на єдиних законодавчих і нормативних актах. Єдність фінансової системи полягає також у спільності основних джерел фінансових ресурсів, у взаємозв’язку їх руху та в перерозподілі ресурсів між регіонами, галузями з метою надання необхідної фінансової підтримки.

Принцип єдності фінансової системи знаходить своє втілення також в системі узгодження фінансових планів і прогнозів, що розробляються на всіх рівнях системи управління економікою.

  1. Принцип функціонального призначення окремих елементів фінансової системи виражається в тому, що кожна фінансова ланка вирішує свої конкретні завдання. Маючи свій фінансовий апарат. Зокрема, організацію роботи щодо формування і використання коштів державного бюджету здійснює міністерство фінансів, державне казначейство, виконання завдань цільових фондів забезпечуєтся їх фінансовим апаратом.

Необхідність управління національним господарством зумовлює відповідну структуру фінансового апарату як на рівні найвищих, органів (міністерств, відомств, холдингів, асоціацій, концернів, об’єднань), так і на низовому рівні (фірмах,компаніях тощо). Крім того, в організації фінансового апарату мають місце особливості управління акціонерними, сумісними, змішаними, кооперативними, а також суспільними підприємствами і організаціями.