Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек лекцій Фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать
    1. Принципи бюджетної системи України.

Бюджетна система України грунтується на принципах єдності, повноти, ре­альності, гласності, самостійності, збалансованості, субсидіарності, ефективнос­ті, цільового використання бюджетних коштів, справедливості та неупереджено­сті а також відповідальності учасників бюджетного процесу.

Принцип єдності передбачає ступінь організаційно-економічної централіза­ції бюджетної системи. Найповніше принцип єдності застосовувався в бюджетній системі колишнього Радянського Союзу. В даний, час дія цього принципу дещо ослаблена в зв'язку з отриманням самостійності місцевих органів влади і передачею їм частини повноважень щодо розпорядження фінансовими ресурса­ми. Принцип єдності виражається в існуванні загальної системи державних до­ходів на території країни, одноманітності державних витрат. Цей принцип гара­нтує єдність методології і організації бюджетного планування, його взаємо­зв’язок з соціально-економічним прогнозуванням. Принцип єдності бюджету дає змогу здійснювати ефективний контроль з боку Верховної Ради України за рухом бюджетних коштів, оскільки забезпечується єдиною правовою базою, єдніс­тю грошової системи, використанням єдиної бюджетної класифікації і докумен­тації, наданням інформації від бюджетів одного рівня до інших бюджетів, необ- хідної для складання державного бюджету країни. Єдність бюджетної системи грунтується на взаємодії бюджетів всіх рівнів, яке здійснюється через викорис­тання регульованих джерел доходів бюджетів. Єдність бюджетної системи реалізується через єдину бюджетно-податкову політику.

Принцип повноти передбачає фінансування через бюджет всіх витрат уря­ду, мобілізацію більшої частини доходів держави, складання такого бюджету, в якому враховуються всі надходження і витрати держави. В світовій практиці цей принцип нині є не зовсім доцільним, оскільки його дотримання перенавантажує бюджет витратами, які можуть бути виділені автономно з самостійними джере­лами фінансування. В Україні прийнятий централізований спосіб формування державних фінансових ресурсів, тому до державного бюджету України включені ресурси більшості позабюджетних фондів (крім пенсійного фонду України та фонду гарантування вкладів фізичних осіб).

Принцип реальності необхідний для запобігання та усунення фальсифікації бюджетних розписів. Він передбачає правдиве віддзеркалення в бюджеті фінан­сових операцій держави, відповідність затверджених сум виконанню бюджетних призначень. Реальність визначається обґрунтованістю розрахунків всіх джерел доходів і напрямів витрат, що базуються на показниках прогнозів і програм роз­питку та підкріплені наявністю бюджетних резервів.

Принцип гласності передбачає публічний доступ до даних про доходи та витрати бюджету, публікацію даних про виконання бюджету в пресі для ознайомлення громадськості зі складом та структурою бюджету, розмірами дефіциту і способами його покриття (скорочення витрат, збільшення доходів, позики, емі­сія грошей).

Самостійність бюджетів забезпечують власні та закріплені законом джерела до­ходів всіх ланок бюджетної системи і право використовувати бюджетні кошти на роз­суд відповідного органу влади в межах повноважень, визначених законами країни.

Збалансованість бюджетів всіх рівнів є необхідною вимогою бюджетно- фінансової політики. При розгляді і затвердженні бюджетів відповідними орга­нами влади і управління можуть встановлюватися граничні розміри дефіцитів бюджетів. Законом встановлено, що покриття бюджетного дефіциту за рахунок емісії грошових коштів не допускається. Основними формами покриття дефіци­ту бюджету є: випуск державних позик; використання кредитних ресурсів. З ме­тою зменшення дефіциту або його усунення використовується секвестр - пропо­рційне зниження державних витрат па певний відсоток по всіх статтях (окрім за­хищених) протягом поточного бюджетного року. Склад захищених статей визначається Верховною Радою України та місцевими органами влади.

Принцип субсидіарності полягає в тому, що розподіл видів видатків між державним бюджетом, а також між місцевими бюджетами різних рівнів ґрунту­ється на максимально можливому наближенні джерела фінансування соціальних послуг від їх безпосереднього споживача.

Принцип ефективності передбачає, що при складанні та виконанні бюдже­тів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення запланованих цілей шляхом використання мінімального розміру бюджетних ресурсів, а також досягнення максимальних результатів внаслідок використання визначеної бю­джетом суми коштів.

Принцип цільового використання бюджетних коштів передбачає, що бю­джетні ресурси використовуються виключно на фінансування завдань, визначе­них бюджет ними призначеннями.

Принцип справедливості та неупередженості передбачає, що бюджетна сис­тема України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільних благ між громадянами та територіальними громадами.

Принцип відповідальності учасників бюджетного процесу передбачає, що кожен учасник бюджетного процесу несе відповідальність на кожній стадії бю­джетного процесу за свої дії або бездіяльність, в разі, якщо в результаті цих дій завдаються збитки бюджету держави, місцевим бюджетам чи державним цільо­вим фондам.