Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек лекцій Фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

19.2. Антиінфляційна політика держави

З метою врегулювання інфляційних явищ та процесів держава може засто­сувати один із двох видів антиінфляційної політики:

  • адаптаційна політика або пристосування до умов інфляції, коли проводиться індексація доходів населення, заробітної плати та інвестицій. За цього типу антиінфляційної політики підприємницькі суб’єкти реалізовують короткострокові проекти а фізичні особи змушені шукати додаткові джерела доходів;

  • чітка антиінфляційна політика, спрямована на мінімізацію або ліквіда­цію інфляційних явищ та процесів.

При цьому адаптаційна політика, як правило, не дає змоги зупинити ін­фляцію та при її застосуванні інфляційні явища і процеси наростають і погли­блюються.

Комплекс заходів щодо подолання інфляції передбачає державний вплив на різні сторони виробничо-економічної, соціальної, правової, інституційної, морально-етичної сфер, проте переважним чином антиінфляційні заходи передбачають врегулювання виробничо-економічних проблем.

Подолання інфляції попиту досягається відносно простими макроекономічними методами монетарної та фіскальної політики, зокрема:

  • зменшенням об'єму грошової маси в обігу внаслідок скорочення розмірів грошової емісії, що здійснюється центральним банком.

  • збільшення облікових ставок (рефінансування) за централізовані кредити з метою збільшення ціни кредитів та зниження рівня їх доступності.

  • централізоване збільшення розмірів обов’язкових резервних фондів комерційних банків з метою зменшення їх кредитних можливостей.

  • пряме скорочення кредитів Центрального банку з тією ж метою.

Антиінфляційна фіскальна політика проводиться шляхом помірного збіль­шення податкового навантаження, скорочення державних витрат та скороченим за рахунок цих заходів розміру дефіциту державного бюджету.

Податкова політика в умовах інфляції покликана вирішувати два завдання

  • пo-перше, підвищення рівня доходів державного бюджету з метою його збалансування та усунення дефіциту;

  • по-друге, пожвавлення економічної активності основних сфер економічної діяльності - виробництва та обміну.

Практичні заходи податкової антиінфляційної політики полягають в зменшенні ставок непрямих податків, що зумовлено насамперед тим, що непрямі податки мають інфляційний характер, оскільки збільшують ціни на товари та скорочують попит, здійснюють тиск на виробництво через обмеження пропозиції товарів внаслідок вимивання оборотних коштів за рахунок значного податко­вого навантаження. Крім того, значні розміри податкового навантаження, як правило, викликаються існуванням багатьох податків, що ускладнюють податкову систему та зумовлюють ухилення від оподаткування.

Тому під час інфляції необхідно максимально спростити податкову систе­му, скоротити податкові пільги для окремих категорій платників та зменшити рівень податків на споживання.

Скорочення державних витрат відноситься як до видатків на фінансування потреб закладів і установ бюджетної сфери, так і сфери матеріального виробни­цтва (стосовно державних підприємств та фінансової підтримки окремих галузей економіки). Проте ці антиінфляційні заходи врегульовують, насамперед, інфля­цію витрат.

Стосовно бюджетних витрат як загальнодержавного, так і місцевого рівнів, їх необхідно скоротити до мінімуму, забезпечивши при цьому фінансування миттєво важливих соціальних потреб, зокрема соціальний захист пенсіонерів та малозабезпечених громадян.

При цьому обмеження бюджетних витрат досягається за рахунок:

а) прямих методів, тобто шляхом їх примусового зниження порівняно з досягнутим рівнем шляхом введення в дію законодавчих актів або розпоряджень уповноважених державних органів;

б) методом секвестру - пропорційного зниження всіх державних бюджетних витрат протягом часу, що залишається до кінця поточного бюджетного року;

Слід зазначити, що в будь-якому випадку скорочення витрат не дає змоги державі профінансувати програми розвитку, проекти та заходи.

Більш складним є подолання другого типу інфляції - інфляції, викликаної зростанням витрат виробництва (інфляція виробників), що виникає в результаті:

  • збільшення заробітної плати;

  • зниження продуктивності праці в зв'язку з порушеннями господарсько­го механізму з причин організаційного характеру;

  • інфляційними очікуваннями постачальників сировинних та енергоресу­рсів, в результаті чого вони підвищують ціни.

Подолання цього типу інфляції вимагає вирішення таких проблем.

Перший блок проблем на шляху подолання цієї інфляції полягає недопу­щенні спаду виробництва.

  • Для цього державі слід підсилити дію мотиваційних стимулів відносно підвищення продуктивності праці, зацікавленості в ефективних результатах, від­новленні виробничої діяльності. Це досягається через розвиток приватного виробничого сектора, де зв'язок між виробничими зусиллями і результатами є безпосереднім.

Необхідно також забезпечувати пріоритетність виробничої сфери по відношенню до торговоосередницької. Заохочення розвитку виробничої сфери досягається через пільгове оподаткування, вільний доступ до кредитів і зниженні відсоткових ставок за кредит, встановлення сприятливих для розвитку економічних нормативів, відрахувань до фондів відтворення, оплати праці, через бюджетну підтримку та інвестування пріоритетних галузей виробництва

Необхідним елементом в системі заходів щодо подолання інфляції є створення механізму ринкової конкуренції та економічної відповідальності господарюючих суб'єктів всіх форм власності.

Створення конкурентного механізму пов'язане з проведенням антимонопольних заходів, розвитком різних форм власності, законодавчим забезпеченням їх рівності стосовно доступу до ресурсів та можливості здійснення окремих видів господарсько-фінансової діяльності.

Найбільш радикальним методом врегулювання інфляційних процесів є запровадження контролю за цінами та розміром заробітної плати. При цьому регулювання цін необхідно здійснювати до закінчення базового технологічного періоду, адже вартість сировини, палива та комплектуючих впливає на ціни на товари, роботи та послуги, що будуть вироблені під час наступних виробничих циклів.

Регулювання розміру заробітної плати проводиться на основі її початкового рівня і передбачає її жорстку залежність від реального зростання продуктивності праці, оскільки підвищення номінального рівня заробітної плати, пропорційно темпам зростання продуктивності праці, є нормальним явищем, що не зумовлює виникнення інфляційних процесів.

Антиінфляційні заходи держави передбачають також поліпшення структури платіжного балансу. В першу чергу при цьому досягають рівноваги при здійс ненні поточних експортно-імпортних операцій.

Скорочення поточного дефіциту платіжного балансу досягається, насамперед, за рахунок перекладання внутрішнього попиту з товарів та послуг, що імпортуються, на вітчизняні а також за рахунок підвищення еластичності експортного виробництва по відношенню до зовнішнього попиту. Це досягається шляхом встановлення реального (не завищеного) валютного курсу, раціонального поєднання торгових і валютних обмежень в періоди інфляційного сплеску та лібералізації зовнішньоекономічних відносин у разі зниження темпів інфляції.

Контрольні занитання:

  1. Що таке інфляція?

  2. Яким чином взаємопов’язані інфляція та фінансові відносини?

  3. Які показники свідчать про розміри інфляції?

  4. Назвіть і охарактеризуйте види та типи інфляції.

  5. Які форми прояву інфляції

  6. Як діє механізм інфляції?

  7. Які наслідки викликає інфляція для громадян та фінансової системи?

  8. Назвіть варіанти державного регулювання інфляційних процесі в.

  9. Які заходи зниження інфляції попиту?

  10. Яким чином знижуються темпи інфляції витрат?

Завдання для самостійного опрацювання:

Питання, які студенти повинні опрацювати самостійно:

  1. Інфляційні процеси на світовому ринку, викликані світовою фінансовою кризою.

  2. Анти інфляційна фінансова політика України.

Тематика рефератів:

  1. Державне регулювання інфляційних процесів.

  2. Роль Міністерства фінансів та Національного банку України в подоланні інфляційних очікувань та інфляційних процесів.

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Аграрна реформа в Україні / П.І.Гайдуцький, П.Т.Саблук, М.Я. Дем'яненко, Ю.О. Лупенко, М.М. Федоров та ін.; За ред. П.І. Гайдуцького. -К.: ННЦІАЕ, 2005 - 424 с.

  2. Економічні та позаекономічні аспекти одаткування / В.Л.Андрущенко, Ю.І. Ляшенко // Фінанси України. - 2005., С.

  3. Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Державні фінанси. Навчальний посібник В.Д. Базилевич, Л.О. Баластрик // За заг. ред. Базилевича В.Д. - К.: Атіка, : -368с.

  4. Буржуазные предшественники социалистической экономии (Кэнс, Смитт. Рикардо в избранных произведениях). Вып. I. / [Составители Б.Розов и В.Семенов.].; Под общей ред. проф. И.Д.Удальцова. - М.: Л.: Государственное издательство. - 1926. - 319с.

  5. Закон України від 21.12.2000 року № 2181-111 „Про порядок погашення Зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фо­ндами” - [Електронний ресурс] - Режим доступ}^: - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Ліга”. – 2009

  6. Закон України від 25.06.1991 року № 1251 -XII „Про систему оподатку­вання” зі змінами та доповненнями - [Електронний ресурс] - Режим доступу : - // Ліга: еліт Закон Copyright: LAU, «Ліга». - 2009.

  7. Гайдуцький П.І., Стельмащук А.М. Земля: власність, оренда, рента. / Гайдуцький, А.М. Стельмащук - К.: Урожай, 1994. - 184 с.

  8. Ґенеза ринкової економіки: Навчальний економічний словник-довідник / ред.. Г.І.Башнянина та B.C. Іфтемчука.] - Львів.: Магнолія плюс. - 2004. - 682 с.

  9. Государственные финансы: Учебное пособие / [ В.М. Федосов, Д.Д. Бутаков и др.]; Под ред. В.М. Федосова, С.Я. Огородника и В.Н. Суторминой - К. : Лыбидь, 1991.-276 с.

  10. Дема Д.І. Оподаткування сільськогосподарських товаровиробників у А : Україні. / Д.І. Дема - Житомир: Полісся, 2001. - 228с.

  11. Демьяненко М.Я. Проблеми адаптації податкової системи до умов агропромислового виробництва / М.Я. Дем’яненко //Економіка АПК - 2008. - №2. С--25.

  12. Державні фінанси в транзитивній економіці: Навчальний посібник/ Ка-рлін М.І., Горбач Л.М. та ін. - К: Кондор,2003. - 220 с.

  13. Економічна теорія: Навч. посібник / [В.О. Білик, О.І. Бойчук, Т.І. Побережець, та ін.].; За ред. В.О.Білика, П.Т. Саблука; 4-е вид., перероб. та доп. - К.: ННЦІАЕ, 2004. - 560с.

  14. Закон України № 2287-IV від 23.12.2004 р. «Про внесення змін до де­ржавних законів України щодо оподаткування сільськогосподарських підприємств» Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ Ліга -2009

  15. Закон України від 6 грудня 2006 року N 427-У«Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації транспортних засобів» - [Електронний ресурс] - Режим доступу : - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Ліга”. – 2009

  16. Закон України від 17.01.2000 року № 1458-ІІІ „Про державний бюджет України на 2000 рік” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт За­кон Copyright: ІАЦ „Ліга”. – 2009

  17. Закон України від 07.12.2000 року № 2168-ПІ „Про державний бюджет України на 2001 рік” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт За­кон Copyright: ІАЦ, „Ліга”. – 2009

  18. Закон України від 20.12.2001 року № 2905-ІІІ „Про державний бюджет України на 2002 рік” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт За­кон Copyright: ІАЦ „Ліга”. – 2009

  19. Закон України від 26.12.2002 року № 380-1V „Про державний бюджет України на 2003 рік” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт За­кон Copyright: ІАЦ «Ліга». - 2009.

  20. Закон У країни від 11.12.2003 року № 1397-1V „Про державний бюджет України на 2004 рік” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт За­кон Copyright: ІАЦ «Ліга». - 2008.

  21. Закон України від 23.12.2004 року № 2285-IV „Про державний бюджет України на 2005 рік” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт За­кон Copyright: ІАЦ «Ліга». - 2009.

  22. Закон України від 20.12.2005 року № 3235-IV „Про державний бюджет України на 2006 рік” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт За­кон Copyright: ІАЦ «Ліга». - 2009.

  23. Закон України від 19.12.2006 року № 489-V „Про державний бюджет України на 2007 рік” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт За­кон Copyright: ІАЦ «Ліга». - 2009.

  24. Закон України від 26.06.1997 року' № 400/97-ВР „Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Ліга”. -2009

  25. Закон України від 28 грудня 1994 року N 334/94-ВР «Про оподатку­вання прибутку підприємств» - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Ліга”. – 2008

  26. Закон України від 06.10.1998 p. №161XIV „Про оренду землі” - [Елект­ронний ресурс] - Режим доступу: - //Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Ліга”. – 2009

  27. Закон України від 11.12.2003 року №1378-1V «Про оцінку земель.» - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Лі­га”. - 2009.

  28. Закон України “Про плату за землю” від 3 липня 1992 p. № 2535-ХII- [Електроний ресурс] - Режим доступу : - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАТД „Ліга”. - 2009.

  29. Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05. 2004 р. №889-1V - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт Закон Co­pyright: ІАЦ „Ліга”. – 2009

  30. Закон України "Про податок на додану вартість" від 3 квітня 1997 року № 168/97 - ВР - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт Закон Co­pyright: ІАЦ „Ліга”. – 2009

  31. Василик О.Д.. Теорія фінансів: Підручник / О.Д. Василик - К.: НЮС, : -608с.

  32. Василик О.Д. Павлюк К.В. Державні фінанси України / О.Д. Василик,Павлюк - К: Центр навчальної літератури, 2003. - 606с.

  33. Закон України від 17.12.1998 року № 320-XIV „Про фіксований сільсь­когосподарський податок” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Ліга”. – 2009

  34. Иловайский С.И. Краткий учебник финансового права. / С.И. Иловайс­кий - Одесса: Тип. Шт. Войскь Одесского военного Округа, 1893. - 296 с.

  35. Исаев A.A. Начала политической экономии. / A.A. Исаев - СПб.: Тип. Стасюлевича, 1896. - 728 с.

  36. Іванов Ю.Б. Альтернативні системи оподаткування: [монографія] - Ха­рків: ХДЕУ - Торнадо, 2003. - 517 с.

  37. Кириленко І.Г. Трансформація соціально-економічних перетворень у сільському господарстві України: проблеми, перспективи / І.Г. Кириленко - K.: ПНЦ «Інститут аграрної економіки», 2005. - 452с.

  38. Лазня І.В. Відносини власності в умовах формування ринкової еконо­міки в Україні. /І.В. Лазня - К. : Логос, 1997. - 316с.

  39. Лебедев В.А. Финансовое право. / В.А. Лебедев - СПб.: Тип. А.М. Во­льфа, 1889. — 314 с. (2-е изд.).

  40. Милль Д.С. Основы политической экономии / Д.С. Миль - ч. 3. - Пер. с англ. иод общ. ред. А.Г. Милейковского. - М.: Прогресс, 1981. -447 с.

  41. Милль Дж.С. Основы политической экономии / Дж.С. Милль //Вопросы экономики. - 1989. - №11. - С. 136-148.

  42. Озеров И.Х. Основы финансовой науки. Вып. 1. Учение об обыкновен­ных доходах / И.Х. Озеров - М.: Тип. И.Д. Сытина, 1908. - 544 с.

  43. Опарін В.М. Фінанси (загальна теорія): Навч. посібник / В.М. Опарін - К: КНЕУ, 2002. - 240 с.

  44. Організація виробництва і аграрного бізнесу в сільськогосподарських підприємствах. Підручник / [С.П.Азізов, П.К.Канівський, В.М.Скупий та ін.]'. За ред. проф. С.ГІ.Азізова. -К.: ІАЕ, 2001. - 834с.

  45. Пасхавер Б.И. Рентные проблемы в СРСР / В.И. Пасхавер - К.: Наукова думка, 1972. - 192 с.

  46. Петти В. Экономические и статистические работы / В. Петти; [перевод под редакцией М. Смит] - М.: Гос. соц.-экон. издательство, 1940. - XXVTII + 324 с.

  47. Податкова система. / Підручник. / Бечко П.К, Непочатенко О.О., Колоту- ха С.М., Боровик П.М. та ін.; За загальною редакцією доцента Бечка П.К. - Умань: Уманське видавничо-поліграфічне підприємство, 2006 р., 273 с.

  48. Политическая экономия: словарь / [составитель С.С. Ожерельева| - М..1990.-489 с.

  49. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку встановлення нормативів збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за ра­хунок державного бюджету та його справляння» від 29.01.1999 р. № 115 - [Еле­ктронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Ліга”. - 2009.

  50. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за корис­тування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту» від 16.08.1999 р. № 1494 - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт За­кон Copyright: ІАЦ „Ліга”. - 2009.

  51. Постанова Кабінету Міністрів від 23.03.1995 року №213 «Про Методи­ку грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів» - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт Закон Co­pyright: ІАЦ «Ліга». - 2009.

  52. Постанова Кабінету Міністрів України „Про Порядок акумуляції та ви­користання коштів, які нараховуються сільськогосподарськими товаровиробни­ками - платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу- товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини” від 26 лютого 1999 року №271 - [Електронний ресурс] - Режим до­ступу: - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Ліга”. - 2009.

  53. Постанова Кабінету Міністрів України „Про порядок нарахування, ви­плат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарсь­ким товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко та м'я­со в живій вазі” від 12 травня 1999 року №805 - [Електронний ресурс] - Режим до­ступу: - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Ліга”. - 2009.

  54. Проект податкового кодексу України - [Електронний ресурс] — Режим доступу: -//http://www.minfin.gov.ua_tax_kodex_08&_l l_08_08.html. - 2009.

  55. Пушкарева В. М. Генезис категории “налог” в истории финансовой науки / В.М. Пушкарева // Финансы. - 1999. - № 6. - С. 33 - 36.

  56. Пушкарева В.М. История финансовой мысли и политики налогов:[учеб. пособие] /В.М. Пушкарева-М.: ИНФРА-М, 1996. - 191 с.

  57. Рикардо Д. Сочинения / Давид Рикардо - Москва: Госполитиздат, 1941. (перевод под редакцией М. Смит) - Т. 1. - 1941. - XXXII + 288 с.

  58. Романенко O.P. Фінанси: Підручник. / O.P. Романенко - K.: Центр на- нчальної літератури, 2004. - 310 с.

  59. Рудюк JI.B. Фінанси підприємств: Навчальний посібник. / Л.В. Рудюк.- К.: Видавництво університету «Україна», 2005. - 226С:

  60. Рудюк Л.В. Фінанси підприємств-ІІ: Навчальний посібник. / Л.В. Рудюк K.: Видавництво університету «Україна», 2006. - 186с.

  61. Румянцев A.M. Аренда / A.M. Румянцев // Экономическая энциклопе­дия. Политическая экономия. --Москва: Советская энциклопедия, 1972. -887с.

  62. Саблук П.Т. Аграрна економіка і політика в Україні: підсумки минуло­го та погляд у майбутнє / П.Т. Саблук - Київ; Інститут аграрної економіки, 2001.

  63. Саблук П.Т. Розвиток земельних відносин в Україні / П.Т. Саблук - K.: ІАЕ, 2006. - 396 с.

  64. Саблук П.Т. Нова економічна парадигма формування стратегії націона­льної продовольчої безпеки України в XXI столітті / П.Т. Саблук - K.: ІАЕ У А АН, 2001.-94 с.

  65. Соколов A.A. Теория налогов / A.A. Соколов - М.: Фин. изд.-во НКФ СССР, 1928.-257 с.

  66. Соколовська A.М. Податкова система України: теорія та практика ста­новления / А.М. Соколовська - К.: НДФІ, 2001. - 372 с.

  67. Соколовська А.М. Становлення податкових систем: історичний аспект / A.M. Соколовська // Науковий вісник: Збірник наукових праць Академії ДПС України. - Ірпінь, 2001. — № 1. - С. 94-100.

  68. Соловьев B.C. Стратегический менеджмент: учебник [для студентов ВУЗов] / В.С Соловьев - Ростов-на-Дону : Феникс; Новосибирск: Сибирское сог­лашение. - 2002. - 448 с.

  69. Смит А. Исследование о природе и причинах богатства народов / Адам Смит -Москва, Ленинград: Гос. соц.-экон. изд-во, 1935. - т. 1. - 1935 -XX+371 с.

  70. Суторміна В.М., Федосов В.М, Андрущенко В.Л. Держава - податки - бізнес: (Із світового досвіду фіскального реіулювання ринкової економіки): [монографія] / В.М..Суторміна, В.М.Федосов. В.J1.Андрущенко. - K.: Либідь, 1992. - 328с.

  71. Указ Президента України від 3 липня 1998 року N 727/98 „Про спро­щену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємниц­тва” - [Електронний ресурс] - Режим доступу: - // Ліга: еліт Закон Copyright: ІАЦ „Ліга”. - 2009.

  72. Фатхутдинов P.A. Стратегический менеджмент: учебник [для студентов ВУЗов] / P.A. Фатхутдинов - M.: ЗАО «Бізнес-школа «Интел-Синтез». - 1998. - 416 с.

  73. Федоров М.М. Економічні проблеми земельних відносин у сільському господарстві / М.М. Федоров - K.: І AE, 1998. - 263с.

  74. Федосов В., Льовочкін С. Проблеми розбудови податкової системи України / В. Федосов, С. Льовочкін // Фінанси України - 1999 - №6, С. 44.

  75. Философский словарь / [уклад. И.И. Брант и др.] - Москва: Политиздат.-581 с.

  76. Финансы и налоги: очерки теории и политики / [серия «Золотые стра­ницы финансового права России»] - М.: Статут, 2004. - Т. 4. - 2004. - 618 с.

  77. Філімоненков О.С. Фінанси підприємств: Практикум / навчально - ме­тодичний посібник. / О.С. Філімоненков - K.: Ельга, Ніка -Центр, 2003. - 203с.

  78. Фінансовий і ціновий механізм АПК в умовах переходу до ринку / [П.Т Саблук, М.Я. Дем’яненко, О.М. Шпичак, Д.В. Полозенко, та ін.]; за ред. П.Т. Са- блука, М.Я. Дем’яненка, О.М. Шпичака, Д.В. ТІолозенка. - K.: Урожай, 1993. - 352 с.

  79. Шпичак О.М. Проблеми ціноутворення та інфраструктури ринку у пе­ріод формування ринкових відносин в АПК України / О.М. Шпичак // Агроін- ком. - 1999.-С. 30-34.

  80. Юрій С.І., Бескид Й.М. Бюджетна система України. / С.І. Юрій, Й.М. Бескид.-K., 2000-312 с.

  81. Янжул И.И. Основные начала финансовой науки: Учение о государст­венных доходах / И.И. Янжул - СПб., 1899. - 508 с.