Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек лекцій Фінанси.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

15.2. Методи організації фінансової діяльності підприємницьких суб'єктів

Фінансова діяльність всіх підприємницьких структур може бути організо­вана трьома методами:

  • комерційна діяльність;

  • неприбуткова діяльність;

  • кошторисне фінансування (рис. 15.1.).

За методом організації фінансової діяльності підприємницьких структур,, що на­зивають комерційною діяльністю, функціонують підприємства приватної, колек­тивної (акціонерної), комунальної та державної власності, створені з метою отримання прибутку.

МЕТОДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР

Комерційна діяльність

Неприбуткова діяльність

Кошторисне фінансування

Рис. 15.1. Методи організації фінансової діяльності підприємницьких суб'єктів

Принципами комерційної діяльності є:

а) повна господарська і юридична відокремленість (підприємства самі розпоряджаються власними фінансовими, матеріальними, технічними та іншими ресурсами);

б) самоокупність (покриття підприємницьких витрат за рахунок власних доходів;

в) прибутковість (доходи провинні не лише покривати витрати, але й забезпечувати формування прибутку);

г) самофінансування (витрати на виробничі потреби фінансуються за рахунок отриманих прибутків та отриманих кредитів, які погашаються також за рахунок прибутків);

д) фінансова відповідальність (підприємство своїми активами несе повну відповідальність за фінансові результати своєї діяльності).

Фінансову діяльність, побудовану на принципах неприбуткової діяльності здійснюють різні як державні, так і недержавні благодійні установи та фонди, релігійні організації та установи а також цільові фонди створені не з метою отримання прибутку, а для забезпечення певних (релігійних, культових, фінан­сових) потреб громадян.

Принципами неприбуткової діяльності є:

а) господарська і юридична відособленість (засновники визначають напря­ми діяльності підприємства чи установи та можуть передбачити обов'язкову пе­редачу частини доходів суб'єкта вищестоящим суб'єктам, а держава регламен­тує при цьому рівень витрат);

б) самоокупність;

в) фінансова відповідальність.

За принципами кошторисного фінансування здійснюють фінансову діяль­ність різні бюджетні установи та державні органи влади. Принципами кошторисною фінансування є:

а) плановість (фінансування здійснюється на основі кошторису та в обсягах , що ним заплановані);

б) цільовий характер фінансування (кошти можуть бути використані виключно на потреби, визначені кошторисом);

в) виділення коштів на підставі показників діяльності установи (фінансування здійснюється з врахуванням реальних потреб установи);

г) підзвітність (суб'єкти, що здійснюють фінансову діяльність за принципами кошторисного фінансування звітують перед фінансовими органами та установами державного казначейства про використання ними бюджетних коштів та коштів державних цільових фондів).

Будь-який суб'єкт підприємницької діяльності може проводити свою фінансову діяльність на основі принципів як кошторисною фінансування, так і непри­буткової діяльності чи кошторисного фінансування. Проте, існують певні особ­ливості фінансової діяльності державних підприємств і організацій, які поляга­ють в тому, що вони можуть здійснювати фінансову діяльність за будь-яким із трьох зазначених методів, проте фінансовий результат від їх діяльності при ко­мерційному розрахунку (прибуток) спрямовується до державного бюджету. Фі­нансування ж їх функціонування (у разі використання ними принципів неприбу­ткової діяльності та кошторисного фінансування) також може здійснюватись за рахунок державного бюджету.