Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колоїдна_лаб_практикум_БТ-306.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
886.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний авіаційний університет

Фізична та колоїдна хімія

Лабораторний практикум

для студентів напряму 051401 „Біотехнологія”

Київ 2008

УДК 544(076.5)

ББК Г5я7

Ф505

Автори: С.В.Іванов, О.І.Косенко, О.М.Заславський, В.Л.Чумак, М.Р.Максимюк

Рецензенти:

В.П.Казіміров – д-р хім. наук, проф. кафедри фізичної хімії Київського національного університету ім. Тараса Шевченка;

В.М.Ємельянов – д-р техн. наук, проф., зав. кафедри хімії Київського національного університету будівництва та архітектури;

В.М. Ледовських – д-р хім. наук, проф. кафедри хімії і хімічної технології Національного авіаційного університету

Затверджено методично-редакційною радою Національного авіаційного університету

(протокол №____ від __________ 2008р.)

Ф505 Фізична та колоїдна хімія: Лабораторний практикум. Автори: С.В.Іванов, О.І.Косенко, О.М.Заславський, В.Л.Чумак, М.Р.Максимюк – К.:НАУ, 2008. – 107с.

Лабораторний практикум містить лабораторні роботи, які повністю охоплюють тематику курсу фізичної та колоїдної хімії. Практикум дає можливість студентам опанувати теоретичний матеріал та підготуватися до експериментальних досліджень законів і явищ природи, які є предметом вивчення даної хімічної дисципліни.

В процесі виконання лабораторних робіт студенти здобудуть навички застосування основних методів фізико-хімічних досліджень, які стануть їм у нагоді при подальшій роботі за фахом в науково-дослідних і контрольних лабораторіях.

Призначений для студентів напряму 051401 “Біотехнологія”.

ВСТУП

Курс фізичної та колоїдної хімії є важливим в формуванні світогляду інженерів-біотехнологів, оскільки він поглиблює і узагальнює фундаментальні знання основних законів природознавства, отриманих при вивченні неорганічної, органічної, аналітичної хімії, дає теоретичну підготовку, необхідну для розуміння різноманітних технологічних процесів і подальшого вивчення спеціальних технологічних дисциплін.

Курс „Фізичної та колоїдної хімії” дає усвідомлення основ перебігу різноманітних процесів, вчить можливості управління ними і дає змогу обґрунтовано обирати оптимальні технологічні параметри їх проведення з метою одержання найбільшого виходу продуктів реакції.

Під час виконання лабораторних робіт студенти засвоюють основні навички проведення дослідження речовини і перебігу реакцій найрозповсюдженішими методами фізико-хімічного аналізу, які неодмінно стануть їм у нагоді при науковій і виробничій діяльності.

Виконання лабораторних робіт відіграє важливу роль в формуванні цілісного наукового світогляду фахівця, засвоєнні основ курсу фізичної та колоїдної хімії, оскільки допомагає краще зрозуміти і вивчити теоретичний матеріал, пов’язати його з практикою, а також вдосконалює у студентів навички експериментальної роботи в лабораторії.

Лабораторні роботи, які містить лабораторний практикум, охоплюють всі розділи теоретичного курсу фізичної та колоїдної хімії, передбачені навчальною програмою: термодинаміку, хімічну рівновагу, фазові рівноваги, розчини, електрохімію, кінетику хімічних реакцій та каталіз, молекулярно-кінетичні, оптичні та структурно-механічні властивості дисперсних систем, адсорбцію на міжфазних поверхнях та процеси змочування.

При підготовці до виконання лабораторної роботи необхідно опрацювати теоретичний матеріал, наведений в загальних теоретичних відомостях до роботи, вміти дати відповіді на контрольні запитання, які слугують для перевірки знань студента, зрозуміти мету та методику виконання роботи, а також приготувати в друкованому (формат А4 – з електронного варіанту) вигляді, або в зошиті для лабораторних робіт, протокол виконання роботи, в якому вказати: назву та мету лабораторної роботи, навести схеми установок, які використовуються при проведенні дослідів, описати хід виконання досліджень та методи обробки експериментальних даних.

При виконанні роботи в лабораторії в протоколі необхідно вказати дату, записати об’єкти досліджень та результати вимірювань. Далі в протоколі наводять хід обчислення експериментальних даних та отримані результати, будують графічні залежності, визначають фізико-хімічні константи та порівнюють їх з наведеними в довідковій літературі, тощо. Закінчується протокол висновками.

Нарахування балів, одержаних студентами за підготовку, виконання і захист кожної лабораторної роботи, а також обчислення поточної модульної рейтингової оцінки проводиться викладачем у відповідності до затвердженої робочої навчальної програми курсу „Фізична та колоїдна хімія”.