Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodyczka toxykologija.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
502.78 Кб
Скачать

Робота з їдкими лугами та кислотами

Мінеральні кислоти небезпечні тим, що викликають локальні хімічні опіки. Концентровані кислоти, крім того, можуть випаровуватись, викликаючи подразнення дихальних шляхів.

Луги при попаданні на шкіру і слизові оболонки спричиняють некрозну дію.

Для попередження опіків при різних роботах з їдкими речовинами (кислотами та лугами) всі працюючі в лабораторії повинні користуватись охоронними окулярами (з шкіряною або гумового оправою) і гумовими рукавицями, в окремих випадках — гумовими фартухами.

Виконання робіт з кислотами і лугами без захисних окулярів забороняється! Робота з концентрованими кислотами та паровиділяючими лугами (аміачний розчин та ін.) виконуються тільки під тягою (у витяговій шафі).

Бутилі з кислотами необхідно зберігати в полагоджених корзинах чи обрешітках, переносити вдвох або перевозити на спеціальному візку, попередньо перевіривши полагодження тари.

Переливати кислоти та луги з банки в дрібну тару необхідно з допомогою сифона або ручного насоса різної конструкції.

Для приготування розчинів кислот необхідно кислоту повільно лити у воду тонким струменем при постійному помішуванні. Лити воду в кислоту забороняється!

Використовувати сірчану кислоту в вакуум-ексікаторах в якості водопоглинаючого засобу забороняється.

Робота з плавиковою кислотою потребує особливої обережності. Попадання кислоти на шкіру, в особливості на нігті, викликає си­льний біль і рани, котрі довго загоюються. Вдихання парів плавикової кислоти викликає запалення верхніх дихальних шляхів та псування зубів.

Рідини, які викликають опіки або отруєння, забороняється набирати ротом або через піпетки.

Розчиняти луги необхідно шляхом повільного додавання до води невеликих шматочків речовин при постійному помішуванні. Шматочки лугу брати тільки щипцями. Великі шматки їдких лугів необхідно розколювати на дрібні шматочки в спеціально відведеному місці, попередньо накривши шматки, які розбиваємо, густим матеріалом (бельтингом).

Розлиті кислоти та луги необхідно засипати піском, промити після цього місця, куди була пролита кислота чи луг, водою. Пісок збирається пластмасовою лопаткою або совком в смітник для відходів.

При опіках кислотою уражене місце промивають великою кількістю води, потім розчином гідрокарбонату натрію та змащують маззю від опіків.

При попаданні кислоти в очі необхідно рясне промивання.

При попаданні лугу на шкіру потрібно терміново промити уражене місце великою кількістю води, потім — однопроцентним розчином оцтової кислоти і помазати маззю від опіків.

При попаданні лугу в очі спочатку промивають очі великою кількістю води, потім — двохпроцентним розчином борної кислоти і знову водою.

При попаданні брому на шкіру потрібно терміново промити уражену ділянку шкіри органічним розчинником: бензолом, бензином чи етанолом. Можна використовувати гліцерин та мазь від опіків.

Заняття №1

Тема: Правила безпечної роботи в лабораторіях токсикологічної хімії. Складання плану хіміко-токсикологічного дослідження. Група токсичних речовин, які ізолюють дистиляцією з водяною парою. Дослідження дистиляту на присутність ” летких отрут”(синильна кислота, хлороформ, хлоралгідрат, чотирихлорний вуглець, дихлоретан, формальдегід, ацетон).

Мета:Ознайомити студентів з правилами безпечної роботи в лабораторіях токсикологічної хімії.

Навчити студентів складати план хіміко-токсикологічного дослідження.

Навчити студентів методу виділення “летких” отрут з біологічного матеріалу (об’єкту) та виявленню синильної кислоти в дистиляті, чотирихлорного вуглецю, хлороформу, дихлоретану, хлорагідрату, формальдегіду та ацетону.

Актуальність: При вивченні токсикологічної хімії студенти повинні знати правила безпечної роботи в навчальних лабораторіях під час занять.

Завданням практичного курсу токсикологічної хімії є формування вмінь та практичних навиків аналізу групи токсичних речовин, які ізолюються дистиляцією з водяною парою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]