Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
861.7 Кб
Скачать

1.5.4. Відшкодування у разі ушкодження здоров'я працівників або у разі їх смерті

У випадку настання інвалідності або іншого ушкодження здоро­в'я, пов'язаного з виконанням роботи (далі - ушкодження здоров'я), або у разі смерті працівника потерпілому (або членам його сім'ї) ви- плачується втрачений заробіток і одноразова допомога та відшкодо­вуються інші витрати згідно із законодавством. .

Відшкодуіання шкоди, заподіяної працівникові внаслідок уш­кодження його здоров'я, здійснюється Фондом соціального страху­вання від нещасних випадків відповідно до Закону України "Про за­гальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричи­нили втрату працездатності" (детальніше див. 2.11.3).

Відшкодування шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров'я (далі — потерпілому) складається з:

^"виплати втраченого заробітку;

З- виплати одноразової допомоги;

компенсації витрат на медичну та соціальну допомогу.

Утрачений заробіток (або його частина відповідно до ступеня втрати професійної працездатності) виплачується Фондом у повно­му розмірі, тобто без урахування розміру пенсії за інвалідністю, інших видів пенсій, заробітку (доходу) і стипендії.

Розмір одноразової допомоги потерпілому має бути не менше середньомісячного заробітку за кожний відсоток утрати професій­ної працездатності.

Роботодавець може за рахунок власних коштів здійснювати до­даткові виплати потерпілим та членам їхніх сімей відповідно до ко­лективного чи трудового договору.

У випадку смерті потерпілого розмір одноразової допомоги має бути не менше 5-річного заробітку на сім'ю і, крім того, не менше річного заробітку на кожного утриманця, а також на його дитину, яка народилася після його смерті. Якщо нещасний випадок стався внаслідок невиконання потерпілим вимог безпеки, розмір допомо­ги може бути зменшений, але не більш як на 50 %.

Потерпілому відшкодовуються витрати на придбання ліків, са­наторно-курортне лікування, медичний та звичайний догляд, про-

Розділ 1. Правові основи охорони праці

тезування, придбання спеціальних засобів пересування, інші види медичної та соціальної допомоги.

За працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з нещас­ним випадком на виробництві або професійним захворюванням, збе­рігається місце роботи (посада) та середня заробітна плата на весь період до відновлення працездатності або до визнання них інваліда­ми.

Час перебування на інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу ро­боти із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

1.5.5. Обов'язкові медичні огляди працівників певних категорій

Згідно із Законом про охорону праці роботодавець зобов'язаний ш свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протя­гом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обо­в'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. За результатами періодичних медичних оглядів у разі потреби роботодавець повинен забезпечити проведення відповідних оздоровчих заходів.

Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров'я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законо­давством за відповідність медичного висновку фактичному стану здо­ров'я працівника. Порядок проведення медичних оглядів визначаєть­ся Міністерством охорони здоров'я України.

Роботодавець має право в установленому законом порядку при­тягнути працівника, який ухиляється від проходження обов'язково­го медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов'язаний відсторонити його від роботи без збереження заробіт- ноизлати.

'^Роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок позачер­говий медичний огляд працівників:

  • за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров'я пов'язане з умовами праці; /

  • за своєю ініціативою, якщо стан здоров'я працівника не дозвог ляє йому виконувати свої трудові обов'язки/7

Сивко В.Й. Правові та організаційні основи охорони праці в Україні

На час проходження медичного огляду за працівниками зберіга­ються місце роботи (посада) і середній заробіток.

* * *

Законом "Про охорону праці" та "Кодексом законів про працю України" надаються також додаткові гарантії прав на охорону праці жінок, неповнолітніх та інвалідів (див. 1.6).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]