Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
861.7 Кб
Скачать

1.9.2. Громадський контроль за охороною праці

Громадський контроль за додержанням законодавства про охо­рону праці здійснюють професійні спілки, їх об'єднання в особі своїх виборних органів і представників. Головною метою й завданням представників профспілок є захист прав та законних інтересів пра­цівників у сфері охорони праці, надання їм практичної допомоги у вирішенні цих питань. У разі відсутності професійної спілки на підприємстві громадський контроль здійснює уповноважена найма­ними працівниками особа.

Професійні спілки здійснюють контроль за додержанням законо­давства про охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпе­ченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами і ндивідуального та колективного захисту.

Представники комісії з охорони праці профспілкового комітету беруть участь у розробленні розділу "Охорона праці" колективного договору та угоди з охорони праці, комплексних перспективних планів з охорони праці, залучаються до роботи в комісіях із питань атестації робочих місць, паспортизації цехів.

Уразі загрози життю або здоров'ю працівників професійні спілки мають право вимагати від роботодавця негайного припинення робіт на робочих місцях, виробничих дільницях, у цехах та інших струк­турних підрозділах або на підприємствах чи виробництвах фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману пра­цю, в цілому на період, необхідний для усунення загрози життю або здоров'ю працівників.

Сивко В.Й. Правові та організаційні основи охорони праці в Україні

Професійні спілки також мають право на проведення незалеж­ної експертизи умов праці, а також об'єктів виробничого призначен­ня, що проектуються, будуються чи експлуатуються, на відповідність їх нормативно-правовим актам про охорону праці, брати участь у розслідуванні причин нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві та надавати свої висновки про них, вносити робото­давцям, державним органам управління й нагляду подання з питань охорони праці та одержувати від них аргументовану відповідь.

Значна роль профспілкових комітетів щодо профілактики трав­матизму та професійних захворювань. На засіданнях своїх колектив­них органів вони розглядають причини нещасних випадків, особли­во з важкими наслідками, і дають принципову оцінку діяльності ро­ботодавця щодо підвищення рівня безпеки на виробництві. Важливою функцією профспілкового комітету є захист інтересів членів профспілки та інших працівників (на їх прохання) при роз­гляді конфліктних ситуацій з будь-яких питань охорони праці.

Уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці мають право безперешкодно перевіряти на підприємствах ви­конання вимог щодо охорони праці на виробництві і вносити обов'яз­кові для розгляду роботодавцем пропозиції про усунення виявлених порушень нормативно-правових актів із безпеки й гігієни праці.

Для виконання цих обов'язків роботодавець за свій рахунок організовує навчання, забезпечує необхідними засобами і звільняє уповноважених осіб від роботи на передбачений колективним дого­вором термін із збереженням за ними середнього заробітку.

Не можуть бути ущемленими будь-які законні інтереси праців­ників у зв'язку з виконанням ними обов'язків уповноважених осіб із питань охорони праці, їх звільнення або притягнення до дисциплінар­ної чи матеріальної відповідальності здійснюється лише за згодою най­маних працівників у порядку, визначеному колективним договором.

Якщо уповноважені особи вважають, що профілактичні заходи, вжиті роботодавцем, є недостатніми, вони можуть звернутися за до­помогою до органу державного нагляду за охороною праці. Вони та­кож мають право брати участь і вносити відповідні пропозиції під час інспекційних перевірок підприємств чи виробництв фізичних осіб, які використовують найману працю, цими органами.

Уповноважені особи з питань охорони праці діють відповідно до типового положення, що затверджується Міністерством праці та со­ціальної політики України.

Громадські інспектори праці. Державна інспекція праці Міністер­ства праці та соціальної політики України може залучати представ-

Розділ 1. Правові основи охорони праці

ників громадськості, профспілок шляхом оформлення останніх, за їхньою згодою, до роботи громадськими інспекторами праці. Орга­нізація діяльності та керівництво громадськими інспекторами праці з контролю за додержанням трудового законодавства здійснюється територіальними державними інспекціями праці.

Громадськими інспекторами праці можуть бути дієздатні грома­дяни України з вищою або неповною вищою освітою, які пройшли курс навчання або інструктаж в інспекціях. Призначення здійснюєть­ся на підставі власної письмової заяви громадянина та подання підприємства, що його рекомендує.

Громадські інспектори праці проводять перевірки додержання трудового законодавства на підприємствах, в установах та організа­ціях усіх форм власності у порядку громадського доручення без звільнення від основної роботи і додаткової оплати. Громадські інспектори праці мають право контролювати додержання законодав­ства про працю та вимагати усунення виявлених правопорушень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]