Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
861.7 Кб
Скачать

1.1. Охорона праці в умовах ринкових відносин

\ Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профі­лактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності І Охо­рона праці як наукова дисципліна виникла на перетині соціально- правових, технічних і медичних наук. Головними об'єктами її досл- ідженя є людина в процесі праці, виробниче середовище, організа­ція праці та виробництва. На підставі цих досліджень розробляються заходи щодо підвищення рівня умов праці на виробництві.

Перехід підприємств в умови ринкових відносин означатиме, що нещасні випадки й захворювання на виробництві викликатимуть суттєві економічні втрати не тільки держави, а й даного підприєм­ства. Вони впливатимуть на рентабельність і конкурентоспро­можність цього підприємства, на прибутки трудового колективу. Погані умови праці негативно відбиваються на продуктивності праці, якості й собівартості продукції, зменшують валовий національний доход країни. Тому всебічна турбота про охорону праці, проведення активної соціальної політики стає ключовим завданням для робото­давців і керівництва підприємств, державних і профспілкових органів.

Роботодавцем, згідно із Законом "Про охорону праці", є влас­ник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, незалежно від форм власності, виду діяльності, господарюван­ня, і фізична особа, яка використовує найману працю.

Докорінна перебудова методів управління економікою вимагає відповідної наукової організації охорони праці, удосконалення уп­равління цією діяльністю на виробництві в сучасних умовах госпо­дарювання.

Розділ 1. Правові основи охорони праці

В умовах адміністративно-командної економіки робота з охоро­ни праці на підприємствах зазвичай активізувалася після аварій і не­щасних випадків, а згодом затихала до наступного випадку. Функці­онування системи управління охороною праці забезпечувалося доти, доки цього вимагали вищі державні й партійні органи та технічна інспекція праці профспілок. Як тільки був послаблений контроль із боку міністерств та профспілкових органів, фактично припинилося удосконалення системи управління.

При переході до ринку має докорінно змінитися мотивація діяль­ності з охорони праці, головними стануть економічні методи управ-

іііння.

Головним завданням власника, керівника підприємства, менед­жера є створення такої організації виробництва, за якої досягатиметь­ся найбільший прибуток. Кожний нещасний випадок на виробництві ;ібо випадок професійного захворювання означатиме для підприєм­ства серйозну моральну й економічну втрату.

Не менш важливим завданням є забезпечення високої якості про­дукції або послуг, їх конкурентоспроможності. Закон захищає спо­живача від недоброякісної продукції й послуг. Якість праці та якість продукції прямо залежать від якості умов праці, від санітарно- і і і ієнічного та ергономічного комфорту на робочих місцях.

Отже, забезпечення здорових, безпечних і високопродуктивних умов праці стає важливим фактором існування підприємства в умовах ринкової конкуренції. Керівникам належить зберігати цінних квалі­фікованих робітників, створювати їм належні умови праці, забезпечу­вати гуманний моральний клімат у трудовому колективі, що сприяти­ме підвищенню продуктивності праці й поліпшенню якості продукції.

Керівник повинен постійно намагатися забезпечувати техноло­гічну та організаційну перевагу свого підприємства над іншими. Го­стро постане питання використання наукових досягнень і серед них системи наукової організації охорони праці, системного підходу п,о проблем запобігання нещасним випадкам та захворюванням на виробництві.

Поліпшення умов праці стає одним із важливих напрямків підви­щення матеріального та культурного рівня життя народу. Сучасне виробництво, значні темпи науково-технічного прогресу потребу­ють усе більш рішучих вимог щодо охорони праці. Роботодавець юбов'язаний створити на всіх робочих місцях у кожному структур­ному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових ііктів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці (п

Сивко В.Й. Правові та організаційні основи охорони праці в Україні

працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов'я; ки або функції згідно з трудовим договором або контрактом).

У Законі України "Про охорону праці" вказується, що управл: ння охороною праці на підприємстві здійснює роботодавець, яки створює відповідні служби для організації й контролю виконанн нормативно-правових актів з охорони праці. Законодавством устг новлено порядок економічної відповідальності за недодержання ві- мог охорони праці, стягнення штрафів із порушників, відшкодував ня збитків потерпілому на виробництві або його родині. Нехтуванн вимогами охорони праці неминуче призводить до зменшення прї бутку і навіть до банкрутства підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]