Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
861.7 Кб
Скачать

1.5.2. Права працівників під час роботи

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використову­ються працівником, а також санітарно-побутові умови мають відпо­відати вимогам законодавства.

Працівник має право відмовитися.від лорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація небе.зпечна для його життя чи здоров'я або для людей, які його оточують, або для виробничого сере­довища чи довкілля, і$ін зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства за участю представника профспілки, членом якої він є, або уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці (якщо професійна спілка на підприємстві не створювалася), а також страхового експерта з охорони праці. При цьому за період простою з причин, які виникли не з вини працівника, за ним зберігається се­редній заробіток.

За наявності виробничої ситуації, що загрожує життю чи здоро­в'ю працівника, а також у випадку порушень вимог Закону України "Про охорону праці", інших нормативно-правових актів, умов ко­лективного договору з питань охорони праці працівник має право вимагати розірвання трудового договору. Роботодавець зобов'язаний задовольнити прохання працівника, звільнити його у термін, зазна­

чений працівником. Працівник уданому випадку має право на одер­жання вихідної допомоги, розмір якої визначається в колективному договорі, але не може бути нижче тримісячного середнього заробіт­ку.

Розділ 1. Правові основи охорони праці

Працівника, який за станом здоров'я відповідно медичного вис­новку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен пе­ревести за згодою працівника на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і у разі потреби встановити скорочений робо­чий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії відповідно до законодавства.

17

На час зупинення експлуатації підприємства, цеху, дільниці, ок­ремого виробництва або устаткування органом державного нагляду за охороною праці чи службою охорони праці за працівниками збе­рігається.місце роботи, а також оплачується час простою з розра- хунку середнього заробітку.— .

7 8 9 5 6 1

Сивко В.Й. Правові та організаційні основи охорони праці в Україні

1.5.3. Пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці

^ Охорона здоров'я працівників, забезпечення безпечних умов праці, ліквідація професійних захворювань і виробничого травматиз­му є одним з основних піклувань держави. Разом із тим рівень роз­витку техніки поки що не може забезпечити створення в усіх випад­ках і всім працівникам належних умов праці, що виключали б дію шкідливих умов праці на їхній організм. Тому для таких працівників передбачено законодавством різні пільги й компенсації.

{Працівники, зайняті на роботах із важкими та шкідливими умо­вами праці, безкоштовно забезпечуються лікувально-профілактич- ним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продукта­ми, газованою підсоленою водою, мають право на оплачувані пере­рви санїтарно-оздоровчош призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та щщіііідьш й компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.)

""Лікувально-профілактичне харчування надається лише тим пра­цівникам, які зайняті на роботах з особливо шкідливими умовами праці з метою зміцнення їхнього здоров'я і попередження професій­них захворювань згідно з Переліком професій і посад виробництв, робота, в яких дає право на безкоштовне одержання лікувально- профілактичного харчування у зв'язку з особливо шкідливими умо­вами праці.

Працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, передбачено видачу молока. Перелік робіт і професій, що дають право на одержання молока чи інших рівноцінних продуктів у зв'язку зі шкідливими умовами праці, визначається роботодавцем за погоджен­ням із трудовим колективом згідно з медичними показниками.

Молоко слід видавати працівникам, які працюють в умовах по­стійного контакту з фізичними виробничими факторами і токсич­ними речовинами при їх виробництві, переробці й застосуванні. Ос­новна мета видачі молока - підвищення опору організму людини несприятливим факторам виробничого середовища.

Про роботі в умовах високої температури повітря (вище 30°С) і інфрачервоного випромінювання відбувається сильне потовиділен­ня. З потом з організму виділяється ряд необхідних солей. Для збере­ження нормального стану організму в таких умовах велике значення має раціональний питний режим. Тому законом установлене обов'яз­кове надання працівникам гарячих цехів підсоленої газованої води. Поряд з іншими санітарно-гігієнічними і технічними заходами це

Розділ 1. Правові основи охорони праці

дозволяє зменшити шкідливу дію високих температур і променис­того тепла на організм працюючих і запобігти тепловим ударам.

Працюючим у холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, а також вантажникам та де­яким іншим категоріям працівників у випадках, передбачених за­конодавством, надаються спеціальні перерви для обігрівання й відпочинку, які включаються у робочий час. Для цього адміністра­ція повинна обладнати приміщення для обігрівання й відпочинку працівників. Надання таких перерв визначається стосовно темпе­ратур, передбачених для тихої погоди.

Роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги й компенсації, не передбачені законодавством.

На роботах із шкідливими й небезпечними умовами праці, а та­кож роботах, пов'язаних із забрудненням або несприятливими ме­теорологічними умовами, працівникам видаються безкоштовно за встановленими нормами спецодяг, спецвзуття та інші засоби інди­відуального захисту, а також миючі та знезаражуючі засоби.

Спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуаль­ного захисту, які видаються працівникам, вважаються власністю підприємства і підлягають обов'язковому поверненню при звільненні, при переведенні на тому ж підприємстві на іншу роботу, для якої видані засоби, не передбачені нормами, а також коли закін­чився термін носіння замість нових засобів індивідуального захисту.

Студентам (учням) усіх навчальних закладів на час проходження виробничої практики (виробничого навчання), а також працівникам, що тимчасово виконують роботу за професіями й посадами, для яких чинними нормами передбачені певні спеціальні засоби індивідуаль­ного захисту, вони видаються відповідно до цих норм у встановлено­му для всіх робітників та службовців порядку.

Роботодавець при видачі працівникам таких засобів індивідуаль­ного захисту, як респіратори, протигази, саморятівники, запобіжні пояси, каски та деякі інші, повинен проводити інструктаж робітників та службовців із правил користування та перевірки справного стану цих засобів, а також тренування щодо їхнього застосування.

Роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок придбан­ня, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

Згідно з колективним договором роботодавець може додатково, понад установлені норми, видавати працівникові певні засоби інди-

Сивко В.Й. Правові та організаційні основи охорони праці в Україні

відуального захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]