Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
861.7 Кб
Скачать

2.5.2. Інструктажі з охорони праці

Інструктаж з охорони праці за характером проведення поділяєть­ся на вступний і на робочому місці. Останній за часом проведення у свою чергу поділяється на первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж проводять з усіма особами, яких беруть на роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи за даною професією або посадою. Цей інструктаж проводить інженер з охорони праці у відповідно обладнаному кабінеті із застосуванням технічних засобів Розділ 2. Організаційні основи охорони праці

\

навчання і наочних посібників за спеціальною програмою. Основ- пою його метою|є ознайомлення з характером і особливостями ви- робництва, джерелами небезпечних і шкідливих факторів, правила- ми внутрішнього трудового розпорядку, вимогами гігієни, протипо- жежними вимогами, поведінкою під час аварій, наданням першої; допомоги потерпілим та ін^ Запис про проведення вступного інструк­тажу робиться в спеціальному журналі, а також у документі про при^ йняття працівника на роботу.

Первинний інструктаж на робочому місці проводиться до почат- ку роботи з усіма новоприйнятими на підприємство або переведени- ;' ми з одного цеху до іншого, чи з тими, хто буде виконувати нову для і них роботу, а також з учнями, студентами перед виконанням нових І иидів робіт у навчальних лабораторіях, майстернях тощо. Первин­ний інструктаж проводиться, як правило, індивідуально за спеціаль­ною програмою і з практичним показом безпечних прийомів і ме­тодів праці. Усі робітники після первинного інструктажу повинні впродовж перших 2ч15 змін (залежно від характеру роботи та квалі- фікації робітника) пройти стажування під керівництвом досвідчених' ' працівників.

Повторний, або періодичний, інструктаж проводиться на робо- . чому місці за програмою первинного інструктажу з усіма працівни- , ками незалежно від їхньої кваліфікації та стажу роботи за спеціаль­ністю: на роботах із підвищеною небезпекою — один раз у квартал, на інших роботах — один раз на півріччя.

Позаплановий інструктаж проводиться на робочому місці або в кабінеті охорони праці при настанні нещасного випадку, при зміні технологічного процесу, заміні устаткування тощо, зміні норматив­них актів з охорони праці, при порушенні інструкцій з безпеки праці, перерві в роботі протягом 1ч2 місяців. Обсяг і зміст інструктажу визначаються залежно від причин і обставин, які викликали не- обхідність його проведення.

Цільовий інструктаж проводять при виконанні разових робіт, що не пов'язані з прямими обов'язками за фахом (навантаження, роз- , вантаження, разові роботи за межами підприємства), при ліквідації , наслідків аварій, виконанні робіт за нарядом-допуском чи дозволом. Цільовий інструктаж фіксується нарядом-допуском або іншою до' кументацією.

Усі інструктажі на робочому місці проводить безпосередній кер- івник робіт (начальник дільниці, майстер, викладач тощо). Усі види інструктажів завершуються перевіркою знань і набутих безпечних навичок праці, після чого роблять запис про допуск до роботи. У

Сивко В.Й. Правові та організаційні основи охорони праці в Україні

випадку незасвоєння необхідних знань проводиться повторний інструктаж.

Про проведення інструктажів, стажування та допуск до роботи робиться запис у журналі інструктажу на робочому місці і в осо­бистій картці працівника з обов'язковими підписами проінструк­тованого працівника та особи, яка проводила інструктаж.

Основою інструктажів на робочому місці є інструкції з безпеки праці для окремих професій, видів робіт, дільниць, служб. Інструкції з охорони праці встановлюють правила виконання робіт і поведінку на підприємстві й на робочому місці, додержання яких забезпечує збереження здоров'я й працездатності робітників. Вони мають роз­роблятися на підставі державної нормативно-технічної документації та типових інструкцій для відповідних професій. Інструкції на підприємстві розробляються керівниками структурних підрозділів (цехів, лабораторій, відділів) за участю головних спеціалістів і пого­джуються зі службою охорони праці.

В інструкції мають бути наведені правила безпеки перед початком роботи, під час роботи, після закінчення роботи, дії в аварійних ситуа­ціях, а також указана відповідальність за їх порушення та обов'язки адміністрації. Інструкції затверджуються головним інженером і вво­дяться в дію наказом. Інструкції з охорони праці видаються кожному працівникові під розписку та помішуються на кожному робочому місці-

Загальні правила безпеки праці та пожежної безпеки для струк­турних підрозділів вивішуються у приміщенні на видному місці.

Під час прийому робітників на роботу за деякими спеціальнос­тями має проводитись професійний добір, який включає оцінку відповідності суб'єктивних даних людини (властивостей, характе­ристик) професійній діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]