Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
861.7 Кб
Скачать

3.6. Ергономічні вимоги до робочих місць

У розв'язанні питань охорони праці важливе значення має ерго­номіка. Йїргономіка — це наука, що комплексно вивчає людину в кон- кретнихумовах її діяльності, пов'язаної з використанням машин (тех­нічних засобів)Т|Метою ергономіки є створення оптимальних^ комфортних умов праці, тобто таких, які роблять працю висо­копродуктивною і водночас зберігають сили, здоров'я й праце­здатність працівників.

Розділ 3. Аналіз умов праці

При проектуванні нового обладнання і виробничих процесів не­обхідно забезпечити сумісність людини в системі «людина — маши­на — середовище». При цьому слід враховувати такі види сумісності: енергетичну (граничні норми піднімання й перенесення вантажів, максимальні зусилля, що прикладаються до важелів, штурвалів та інших засобів управління машинами); антропометричну (врахуван­ня розмірів і форм тіла людини); гігієнічну (рівні параметрів по­вітря, шуму, освітлення та ін.); психологічну (швидкість реакції людини на сигнали, швидкість обробки інформації); естетичну (оформлення і кольорова гама приміщень та обладнання, кутки живої природи тощо).

Ергономіка розглядає людину в системі ЛМС як ведучу ланку. Чим складнішою є техніка та різноманітнішими взаємовідношення з нею людини, тим більша роль відводиться "людському фактору".

" Людський фяктоп" - це психологічні та психофізіологічні вла­стивості людини, які проявляються в трудовій діяльності. "Машина - це все те, що знаходиться в системі ЛМС між людиною і об'єктом, що управляється. "Виробниче середовище" — рівні небезпечних і шкідливих виробничих факторів; параметри, супутні процесу засто­сування машин (вібрації, електричний струм, випромінювання та ін.); зовнішня інформація (розпорядження, інструкції, команди тощо).

Складові частини й елементи системи ЛМС взаємодіють один з одним і визначають основні параметри трудової діяльності: швидкість, точність та надійність трудових дій. Кількісні та якісні рівні цих параметрів у кінцевому підсумку визначають можливість неправильних дій оператора. Схему виникнення нещасних випадків можна представити таким чином:

Загальні інженерно-психологічні вимоги до системи ЛМС:

  • забезпечення надійності, точності, швидкодії системи в цілому;

  • забезпечення найбільш сприятливих умов для оператора;

  • забезпечення високої працездатності та ефективності роботи оператора.

Робоче місце оператора — це місце людини в системі, яке осна­щене засобами відображення інформації, органами керування та до­поміжним устаткуванням і на якому здійснюється її трудова діяльність.

Сивко В.Й. Правові та організаційні основи охорони праці в Україні

При проектуванні будь-якого компонента робочого місця, особ­ливо органів керування, слід намагатися до виконання принципів ергономіки: функціональної організації, значимості, послідовності, частоти використання, зручності та безпеки експлуатації, ремонто­придатності та ін.

Розташування органів керування має полегшити оператору за­пам'ятовування та відтворення послідовності дій і відповідати прин­ципам економії рухів та часу.

При виборі форми, способу і характеру інформації, що пред'яв­ляється оператору, необхідно враховувати можливості органів сприй­няття, а також психофізіологічні характеристики людини.

Проектуючи робоче місце, необхідно враховувати, що при вико­нанні роботи зі значним фізичним навантаженням бажана поза "сто­ячи", а при малих зусиллях - "сидячи". Робота в позі "стоячи" при­зводить до більшого стомлення, тому бажано передбачати можливість зміни пози під час роботи. Це попереджає виникнення такого захво­рювання, як варикозне розширення вен.

Антропометричні дані, наведені у відповідних держстандартах, допомагають правильно спроектувати робоче місце, крісло, форми й розміри обладнання, розміщення індикаторів і органів управління з урахуванням фізіологічних можливостей і можливостей аналізаторів людини. Органи управління розташовуються на висоті ЮООчІбОО мм при обслуговуванні стоячи і на висоті бООч 1200 мм при обслуговуванні сидячи. Органи управління на пульті управління розташовуються на відстані не більше 800 мм від вертикальної осі сидіння. Конструкція сидіння на постійному робочому місці за пультом повинна мати регу­лювання за висотою, підлокітники, опори для спини і для ніг.

Дуже важливо правильно вибирати вид, розмір, форму індика­торів. Стрілочні індикатори встановлюють перпендикулярно до лінп зору, фон шкали має бути матовим, цифри наносять вертикально При виборі форми табло слід враховувати, що рух ока по горизонталі удвічі швидший, ніж по вертикалі.

Для безпеки праці важливе значення має швидкість реакції лю­дини на сигнали. Усереднено час реакції становить 0,7ч0,8 с, що відповідає одержанню й обробці 1,3ч1,4 одиниць інформації за се­кунду. При більшій кількості інформації людина перестає бути над­ійною ланкою в системі "людина - машина". В сучасних технологі­ях і машинах кількість операцій за секунду значно перевищує психо­фізіологічні й фізичні можливості людини контролювати й регулювати процеси, тому такі роботи мають бути переведені на ав­томатичне управління.

Розділ 3. Аналіз умов праці

Важливо, щоб в аварійних ситуаціях стрес робітника не став при­чиною його неправильних дій. Для цього слід проводити навчання й тренування операторів на тренажерах з імітацією різних екстремаль­них і аварійних умов, що значно підвищить ймовірність правильних дій у реальній обстановці при аваріях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]