Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
861.7 Кб
Скачать

4.1. Основні поняття й терміни

Нещасний випадок - випадок із людиною внаслідок непередба­ченого збігу обставин і умов, за яких заподіяна шкода її здоров'ю або настала смерть.

Нещасний випадок на виробництві — випадок із працівником, по­в'язаний з дією на нього небезпечного виробничого фактора.

Травма — раптове порушення анатомічної цілісності організму людини або його функцій внаслідок дії небезпечних і шкідливих ви - робничих факторів.

Виробничий травматизм - явище, що характеризується сукуп­ністю виробничих травм і нещасних випадків на виробництві.

Професійне захворювання — патологічний стан, зумовлений три­валою роботою в даних умовах і пов'язаний з надмірним напружен­ням організму або несприятливою дією виробничих факторів.

Професійна захворюваність — явище, що характеризується сукуп­ністю професійних захворювань.

Шкідливі речовини - речовини, які при контакті з організмом лю­дини можуть викликати захворювання або відхилення у стані здоро­в'я.

За ступенем тяжкості наслідки нещасних випадків поділяються на мікротравми, легкі (з тимчасовою втратою працездатності), тяжкі (з повною або частковою довготривалою чи постійною втратою пра­цездатності) і смертельні (летальний наслідок).

До нещасних випадків відносяться раптові погіршення стану здо­ров'я, поранення, травми, гострі професійні захворювання та отрує-

Сивко В.Й. Правові та організаційні основи охорони праці в Україні

ння, теплові удари, опіки, обмороження, утоплення, ураження елек­тричним струмом та блискавкою, іонізуючим випромінюванням, інші ушкодження внаслідок аварій, пожеж, стихійного лиха, кон­тактів із представниками фауни й флори.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2001 року затверджена нова редакція " Положення про розслідування та веден­ня обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві" (далі - Положення). Дія цього Положення поширюєть­ся на підприємства, установи й організації незалежно від форми влас­ності (далі — підприємства), осіб, у тому числі іноземних та осіб без громадянства, які є власниками цих підприємств або уповноважени­ми ними особами (далі - роботодавці), на осіб, які забезпечують себе роботою самостійно за умови добровільної сплати ними внесків на державне соціальне страхування від нещасного випадку та профза­хворювання на виробництві, а також на осіб, які працюють на умо­вах трудового договору (контракту), проходять виробничу практи­ку або залучаються до праці (далі - працівники). Витяги з цього Положення наведені у підрозділі 4.4.

Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захво­рювань і аварій на підприємствах проводиться роботодавцем. Для проведення розслідування на підприємстві наказом призначається комісія з розслідування.

Роботодавець, а також органи управління, місцеві держадмініст­рації і виконавчі органи зобов'язані аналізувати обставини і причи­ни нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, розроб­ляти й вживати заходи щодо запобігання виробничому травматизму та професійним захворюванням.

Органи державного управління, державного нагляду за охороною праці, Фонд страхування (див. с. 64) та профспілки (див. с. ЗО) систе­матично перевіряють ефективність профілактики виробничого трав­матизму, захворювань, вживають заходів до виявлення та усунення порушень Положення.

Облік виробничого травматизму в цілому ведеться згідно з фор­мами державної статистичної звітності за підсумками року, а гострих професійних отруєнь (захворювань) - за підсумками першого півріччя та року.

Розділ 4. Розслідування та облік нещасних випадків

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]