Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Knizhka_ohorona_pratsi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
861.7 Кб
Скачать

2.5. Організація навчання та інструктажів з охорони праці

2.5.1. Навчання з охорони праці

Запобігання нещасним випадкам і аваріям неможливо забезпе­чити без навчання всіх працюючих безпеці праці.

Згідно з "Типовим положенням про навчання, інструктаж і пе­ревірку знань працівників із питань охорони праці" навчання та інструктаж є складовою частиною системи управління охороною праці і проводяться з учнями, вихованцями та студентами навчаль­но-виховних закладів і з працівниками підприємств у процесі їхньої ■трудової діяльності.

• Усі працівники під час прийому на роботу і в процесі роботи про­водять за рахунок роботодавця навчання (інструктаж) із питань: - охорони праці;

Розділ 2. Організаційні основи охорони праці

  • надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків;

  • правил поведінки при виникненні аварій.

Навчання та перевірка знань із питань охорони праці працівників при підготовці, перепідготовці, здобутті нової професії, підвищенні кваліфікації на виробництві організуються працівниками служби кадрів або іншими спеціалістами, яким доручена ця робота. У відпо­відних навчальних програмах мають передбачатися теоретичне (об­сягом не менше 20 годин) та практичне навчання.

Підготовка працівників для робіт з підвищеною небезпекою та тих, що потребують професійного добору (включаючи роботи з об­слуговування електроустановок, вантажопідйомних кранів, котлів та посудин, що працюють під тиском, газового господарства, ведення підривних робіт тощо), проводиться тільки в навчальних закладах (професійно-технічних, навчально-курсових тощо). Перелік робіт із підвищеною небезпекою затверджується Держнаглядохоронпраці.

Дисципліна загального курсу "Охорона праці" вивчається учня­ми професійних навчально-виховних закладів в обсязі 30 годин. Крім цього, специфічні питання охорони праці, пов'язані з виконанням робіт із підвищеною небезпекою, вивчаються в курсах спеціальних дисциплін і органічно поєднуються з вивченням технології вироб­ництва.

У подальшому працівники, зайняті на роботах із підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання й перевірку знань із питань охорони праці та періодичну перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Такому навчанню і перевірці знань підлягають всі працівники, включаючи інженерно-технічних працівників, зайнятих на вищеза­значених роботах. Посадові особи відповідно до Переліку посад, затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці, до початку вико­нання своїх обов'язків і періодично, один раз на три роки, проходять навчання й перевірку знань із питань охорони праці.

Перевірка знань працівників із правил безпеки та інших питань охорони праці проводиться за тими нормативно-правовими актами, забезпечення та додержання вимог яких входить у їхні службові або трудові обов'язки.

Перші заступники або заступники керівників центральних і місцевих органів державної влади, концернів, корпорацій та інших об'єднань підприємств, що створені за галузевим принципом, керів­ники структурних підрозділів, які організують виробничий процес, спеціалісти служби охорони праці, члени комісій з перевірки знань

Сивко В.Й. Правові та організаційні основи охорони праці в Україні

із охорони праці цих органів, а також викладачі охорони праці ви­щих навчальних закладів проходять навчання та перевірку знань із питань охорони праці в Науково-інформаційному та навчальному центрі Держнаглядохоронпраці (НІНЦОП).

Посадові особи, діяльність яких пов'язана з організацією безпеч­ного ведення робіт, під час прийняття на роботу і кожні три роки проходять навчання й перевірку знань із питань охорони праці в орга­нах галузевого або регіонального управління за участю представників органу держнагляду та профспілок.

Допуск до роботи працівників, у тому числі посадових осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці, забороняється. У випадку виявлення незадовільного рівня знань вони повинні протягом одного місяця пройти повторне навчання й пере­вірку знань із питань охорони праці.

Вивчення основ охорони праці, а також підготовка та підвищен­ня кваліфікації спеціалістів з охорони праці з урахуванням особли­востей виробництва відповідних об'єктів економіки забезпечується Міністерством освіти і науки в усіх навчальних закладах системи ос­віти за програмами, погодженими з Держнаглядохоронпраці.

Студенти технічних, будівельних, сільськогосподарських, еконо­мічних і педагогічних вищих навчальних закладів вивчають дисцип- пліни "Безпека життєдіяльності", "Основи охорони праці" та "Охо­рона праці в галузі". Крім цього, специфічні питання охорони праці, що стосуються робіт із підвищеною небезпекою, вивчаються в спе­ціальних дисциплінах і органічно поєднуються з вивченням техно­логії виробництва. Формою контролю знань студентів з охорони праці є іспит.

Дипломні проекти і курсові роботи студентів зазначених ВНЗ (факультетів) обов'язково повинні містити питання охорони праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]