Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Порядок «вертикального» та «горизонтального» бюджетного вирівнювання.

Бюджетне регулювання загалом не слід розглядати лише як діяльність у межах бюджетної системи, пов'язаної всього-на-всього з перерозподілом бюджетних ресурсів. Бюджетне регулювання відображає процеси політичного та народногосподарського значення, за допомогою яких вирішуються загальнодержавні завдання з забезпечення економічного зростання, розвитку продуктивних сил, піднесення рівня добробуту населення, усунення розбіжностей у рівнях розвитку певних територій, фінансового забезпечення місцевого самоврядування, вирішення національних проблем тощо. Усе це надає бюджетному регулюванню виняткове значення та особливе місце у складі міжбюджетних відносин.

Поняття "вирівнювання" українським законодавством вперше було використано у 1995 р. Законом "Про бюджетну систему України" (ст. 16). Пізніше воно трансформувалося у поняття "бюджетне вирівнювання" й було використано Законом "Про місцеве самоврядування в Україні" від 20. 05. 1997 р. (ст. І). На практиці нерідко застосовується поняття "фінансове вирівнювання".

Загалом бюджетне регулювання — поняття глибшого змісту, а фінансове вирівнювання входить до складу процедур бюджетного регулювання. Отже, фінансове вирівнювання є складовою процесів бюджетного регулювання.

У складних процесах бюджетного регулювання треба виокремлювати вертикальне та горизонтальне бюджетне регулювання.

Вертикальне бюджетне регулювання має на меті забезпечення необхідними дохідними джерелами всіх ланок бюджетної системи (державного бюджету України та місцевих бюджетів) відповідно до наявного порядку розмежування повноважень між органами державної влади та місцевого самоврядування. Вирішення цього завдання досягається шляхом розподілу видатків між ланками бюджетної системи та надання їм доходів, достатніх для фінансування цих видатків.

Горизонтальне бюджетне регулювання покликане усунути розбіжності між рівнями бюджетної забезпеченості в розрізі місцевих бюджетів (міських, районних у містах, селищних та сільських). Іншими словами, основний зміст горизонтального бюджетного регулювання полягає у фінансовому вирівнюванні бюджетів у територіальному розрізі. Причому, горизонтальне вирівнювання здійснюється лише всередині такої групи місцевих бюджетів, як бюджети територіальних громад. Нагадаємо, що згідно з Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" районні та обласні бюджети не належать до бюджетів місцевого самоврядування. Доходи обласних і районних бюджетів формуються за рахунок:

1) коштів державного бюджету для їхнього відповідного розподілу між територіальними громадами або для виконання спільних проектів;

2) коштів, залучених на договірних засадах із місцевих бюджетів для реалізації спільних соціально-економічних

Отже, районні та обласні бюджети не мають власних дохідних джерел, а утворюються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів для задоволення спільних потреб територіальних громад. Щодо коштів державного бюджету України, які виділяються для збалансування місцевих бюджетів, то районні та обласні бюджети є лише відповідними щаблями на шляху їхнього просування до місцевих.

Як зазначалося, Конституція України, а також закони та інші нормативні акти визначили засади розподілу повноважень між рівнями влади. На підставі цього було проведено розподіл видатків і доходів між бюджетами. У таблиці наведені дані, які характеризують нинішній стан розподілу доходів і видатків між окремими видами бюджетів, який є результатом вертикального бюджетного регулювання.

Рис.Напрямки бюджетного регулювання.програм.