Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
574.91 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ БІЗНЕС-КОЛЕДЖ

Кафедра економіки та підприємництва

БІЗНЕС-КЕЙС

на матеріалах__________________________________________________

(база практики із вказівкою підпорядкування)

Виконав:

студент 2 курсу,групи 1Е-10

напрям підготовки “Економіка

підприємництва”

Гроховецький В.А. (підпис)

Керівники практики:

від коледжу _______________________________________________________

(підпис) (ініціали,призвіще)

від підприємства____________________________________________________

(посада) (підпис) (ініціали,призвіще)

МП

Черкаси - 2011

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1 ПЕРЕДУМОВИ СТРУКТУРА ТА ЗНАЧЕННЯ

МЕБЛЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ 3

1.1 розвитку та розміщення меблевої промисловості України 5

1.2 Особливості іфактори розміщення меблевої промисловості

України 6

РОЗДІЛ 2 СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТКУ МЕБЛЕВОЇ

ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ: 45

2. 1 Обладнання, матеріали та нові технології; 421

2. 2 Проблеми промисловості 88

РОЗДІЛ 3. ВНУТРІШНЯ ТА ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ ПРОДУКЦІЄЮ МЕБЛЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ 4455

РОЗДІЛ 4 ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МЕБЛЕВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ 488

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 1248

ВСТУП

Перш ніж написати курсову роботу, потрібно з'ясувати, що таке меблева промисловість, яку роль вона відіграє у народному господарстві України, до якого комплексу вона входить. Об'єктом даної курсової роботи є меблева промисловість України.

Меблева промисловість - є однією з напотужніших галузей деревообробної промисловості. У ній працюють 50% від зайнятих у деревообробній промисловості.Меблева промисловість займається виробництвом меблів для оформлення житлових будівель.Меблі поділяються на різні групи:

- меблі побутового призначення, які використовуються у повсягденному житті;

- офісні меблі, споживачами яких є приватні та державні організації, підприємства, а також люди, які посідають державні та інші високі посади;

- корпусні меблі, а зокрема шкільні меблі, які повинні забезпечувати навчальні заклади України меблевим устаткуванням;

- м'які меблі, до них входять м'які дивани та крісла, кутки тощо;

- меблі з натурального дерева, які мають класичний дизайн і функціонують у житлових будівлях, офісах ;

- меблі із скла.

Меблева промисловість є дуже важливою для нашого повсягденного життя, вона посідає невід'ємне значення у житті людини та суспільства вцілому. Меблева продукція забезпечує населенню загальноприйняті умови людського життя, вона виконує різні функції, без яких людина не може обійтися. Меблева промисловість має велике значення для економіки України. Велика кількість трудових ресурсів зайнята саме на виробництвах цієї галузі. Отже, зменшується кількість безробіття. Меблева промисловість займає своє місце у економіці країни і надає їй немалий прибуток.

Предметом курсової роботи є просторова (територіальна) організація меблевої промисловості, вивчення якої здійснюється на різних рівнях. Присутній огляд у курсовій роботі і таких елементів просторової організації як трудоресурс, який зайнятий в меблевій промисловості, природоресурсний потенціал, інфраструктура тощо.

Курсова робота ставить перед собою завдання ознайомитися із факторами та особливостями розміщення меблевої промисловості України. Ознайомитися з проблемами та перспективами розвитку меблевої промисловості на Україні.

Метою курсової роботи є:

- вивчити структуру даної промисловості;

- ознайомитися з організацією виробництва;

- ознайомитися з ситуацією щодо трудових ресурсів та розміщенням навчальних закладів, які готують кваліфікованих фахівців для меблевої промисловості;

- ознайомитися з технологією виробництва;

- ознайомитися з розміщенням потрібної сировинної бази;

- ознайомитися з новинками науково-технічного прогресу щодо технологій, які потрібні для виробництва меблевої продукції;

- ознайомитися з новинками матеріалів, які потрібно застосувати у виробництві;

- ознайомитися з передовими досягненями у меблевій промисловості;

- знайомитися з можливим екологічним захистом споживачів та виробників цієї галузі.

Ознайомившись з кількістю видів імпортованої продукції для виробництва меблів, курсова робота дає зрозуміти перспективи українських меблевиків в освоєнні виробництва товарів на нашій території. Це дозволяє відкрити велику кількість підприємств і залучити велику кількість робочої сили.

Розглянемо історію виникнення меблевої промисловості .

Таблиця 1

Часика ринку продукції ВАТ

п/п.

Основні групи

продукції

2008

2009

Внутр.

ринок,%

Зовн.

Ринок,%

Внутр.

ринок,%

Зовн.

Ринок,%

1

2

3

4

5

6

1

Газоаналізатори

657

567

67667

675

2

Рефрактомети

67657

675

657

6786

Продовження таблиці 1

1

2

3

4

5

6

3

Сахариметри

7

5

34

67

4

Товари народного споживання

23

434

342

343

5

Середня частка реаліз. продукції

56

56

354

3

Україна - це країна, яка з давніх-давен славилась своїми лісами. В зв'язку з цим ще в історичні часи населення використовувало ліс як сировину для різного виробництва. Спочатку використовували для спорудження житлових будинків, виготовляли знаряддя праці, плоти, човни, а згодом навчилися використовувати для столярних робіт: вікна, двері, а також і меблі.

Спочатку меблі виготовляли тільки з натурального дерева. Це були ліжка, столи, лави, куфри - замість шафів, полиці, вішалки. З кожним роком люди розумнішали, вчилися, завозили досвід із закордонних держав і навчилися переробляти відходи лісової промисловості. Таким чином в Україні виникли лісопереробні заводи, які з дерев'яної стружки та з допомогою хімічної промисловості випускають меблеві плити ДСП.

У зв'язку з добавками до пиломатеріалів хімічних смол, з допомогою яких виробляють ДСП, ця продукція є токсичною, яка виділяє формальдегід .

Висвітливши всі головні аспекти, а саме: об'єкт, мету, завдання курсової роботи, значення меблевої промисловості у господарському комплексі

Рис. А.1. Старий вид.

Рис. А.2. Вид з середини.

Рис. А.5. .Сучасний вид системного блоку 2.

Розділ 1 передумови структура та значення

За технологією виробництва меблі можна поділити на такі основні групи[19;ст.3]:

- корпусні меблі (столи, шафи, кухні, а також полиці, тумби та ін.);

- м'які меблі (дивани, м'які крісла, м'які кутки та ін.);

- офісні стільці і крісла;

- меблі з натуральної деревини;

- меблі з скла.

На Україні з меблевої продукції виробляють найбільше корпусні меблі. Виробники вважають, що ринок переповненний цією продукцією і попит на неї щороку знижується[6;ст.2]. Але не зважаючи на це корпусні меблі є невід'ємною частиною меблевої промисловості.Тому до групи цих меблів можна віднести столи побутові і офісні, шафи побутові і офісні, стінки, передпокої, кухні, торгове устаткування, меблі для готелів і навчальних закладів, а також полиці, тумби та інше.

До м'яких меблів можна віднести м'які дивани та крісла, м'які куточки та інше. На українському ринку немає дуже багато виробників м'яких меблів. Їхня вартість є дорожчою від корпусних меблів, бо сировину для їх виробництва потрібно, в більшості випадках, доставляти з закордону (м'який пінополіуретан, електротехнічний картон, шкіра, тканина та ін.).

Меблі з натуральної деревини мають класичний дизайн і є розкішю для громадян України. Меблі цієї групи за своєю собівартісттю є дорогими. Особливо пристижними вважаються меблі з рідкісних порід деревини (так званого, червоного дерева). Найбільшими виробниками таких меблів є переважно фірми, які спеціалізуютьсяна столярних виробах.

У мебельній промисловості широко використовується скло.До них відносять меблі з фрагментами скла: шафи-купе, торгові вітрини, офісні та побутові столи та інше. Меблі із скла в Україні виробляють переважно фірми, які спеціалізуються на виробах зі скла.

Кожною промисловістю України управляє певний орган, який в свою чергу підпорядковується виконавчій владі України. Для меблевої промисловості України таким органом є Українська Асоціація Меблевиків (УАМ) [20;ст.2]. Цей орган:

- контролює ціни на сировину, фурнітуру та комплектуючі, тобто всі необхідні компоненти для виробництва меблів;

- регулює ринки експорту та інпорту продукції;

- координує дії виробників промисловості.

УАМ для того, щоб не виникло напорозумінь координує дії виробників промисловості. Це включає ліквідацію перенасиченості або недостатності продукції на ринку, слідкування за попитом на продукцію. Виходячи з цього, УАМ спрямовує виробництво фірм для досягнення економічної рівноваги на ринку меблевої промисловості. Наступною функцією УАМ є регулювання ринків експорту та імпорту продукції, тобто доставка необхідних компонентів для виробництва меблів із закордонних країн на Україну, відкриття шляхів імпортування української продукції до іноземних країн. УАМ також контролює ціни відчизняної та іноземної сировини, фурнітури та комплектуючих.

6 жовтня 2005 року відбувся сьомий закритий з'їзд УАМ.Відбулися вибори президента УАМ. Відкритим голосуванням членами правління був обраний Олександр Михайлович Бєляєв[20;ст.2].

Головним чином вся відповідальність лягає саме на УАМ, а вона при виникнені проблеми звертається до Міністерства промислової політики України.

Отже, управляючі органи, які відповідають за дану промисловість звичайно ж потрібні. Хоча не завжди такі органи справляються з своєю відповідальністю і через це виникають різні проблеми та непорозуміння.

Значення меблевої промисловості в господарському комплексі Украіни є великим.Особливо в нашому повсягденному житті широко використовується продукція цієї промисловості. Насамперед меблі забезпечують нам якнайкращий комфорт. Кожний тип меблів має свою функціональність. Ми не можемо уявити наше життя без офісних, журнальних столів чи столів побутового призначення, стінок, тумбів, кухонних меблів, диванів, м'яких крісел, стільців, торгового обладнання чи інших функціональних меблів. Меблі забезпечують умови нашого життя, а також призначаються для дизайну житла, який зкожнпокращується.

Жодна організація не може обійтися без меблевої продукції. Офіси потрібно устаткувати офісними столами, де можна зберігати документи, цінні папері, архіви, контракти, бланки та інше; шафами;стінками; офісними кріслами; меблями для комп'юторів і т. д. Приміщення, де проводиться торгівля не може обійтися без торгового обладнання, яке функціонує для якнайкращого оформлення вітрини для кращого продажу продукції[2;ст.4].

З давних давен, ще тоді, коли не існувало меблевої промисловості, люди намагалися оформити своє житло устаткуванням, яке б допомагало створити кращі умови життя. І з часом виникла меблева промисловість, яка щороку розвивається і до сьогоднішого дня.

Отож на сьогоднішній день кожен може придбати меблі на любий смак та за любою ціною.

Отже, можна зробити висновок, що меблева промисловість потрібна і вона стала невід'ємною частиною життя людини.І потрібно зазначити, що меблева промисловість розвивається , так як і повинна би розвиватися разом із зростанням людських потреб, щоб їх задовільнити. Але Україна не є досить розвиненою країною і тому нам потрібно більше вдосконалити виробництво меблів для досягнення вищого рівня розвитку країни та покращити умови життя.