Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
54.97 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНУВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Політична економія» на тему:

«Економічне зростання в Україні»

Виконала студентка групи 2кфк9-073

Кулікова Анна Євгеніївна

Керівник Ілікчієва О.І.

Дата захисту «___»______________2013р.

Оцінка «_______________»

КИЇВ – 2014

Зміст

Вступ……………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. Теорії економічного зростання

1.1 Поняття економічного зростання………………………….……..…5

1.2 Типи економічного зростання ……………………………..………..7

1.3 Рушійні сили економічного зростання……………..…………..…...9

1.4 Економічне зростання в Україні………………………………..…..10

РОЗДІЛ 2. Економічне зорстання та його роль в економіці України

2.1 Фактори, що впливають на економічне зростання……………...…12

2.2. Основні чинники економічного зростання України………………14

2.3. Проблема якості економічного зростання…………………………16

Розділ 3. Проблеми економічного зростання в Україні та напрями їх розв'язання

3.1. Концептуальні засади державної програми забезпечення економічного зростання в Україні….….………………………………………….……..18

3.2. Шляхи вирішення проблеми економічного зростання в Україні..21

Висновки………………………………………………………………....…24

Список використаної літератури…………………………………………25

Вступ

Економі́чне зроста́ння — зміна результатів функціонування економіки. Розрізняють екстенсивне й інтенсивне економічне зростання. Екстенсивний тип зростання здійснюється шляхом збільшення обсягів залучених до процесу виробництва ресурсів. Інтенсивний тип — це такий, який здійснюється шляхом ефективнішого використання ресурсів на основі науково-технічного прогресу та найкращих форм організації виробництва. Як відхилення від закономірного процесу економічного розвитку в окремі періоди для ряду країн може мати місце регресивний тип зростання, для якого характерне тривале зниження обсягів суспільного виробництва.

Економічне зростання є надзвичайно складним явищем. Відомі економісти, автори теорій економічного зростання, не претендували на створення всеохоплюючої та універсальної теорії. Тому кожна теорія або модель мають відповідні припущення та абстракції, які дозволяють виділити і вивчити найбільш суттєві фактори економічного зростання.

Проблеми економічного зростання особливо гостро постали перед людством у XX ст., але це не означає, що вони нікого не хвилювали раніше. Уперше про економічне зростання заговорили меркантилісти, а більш-менш предметно цю проблему поставив фізіократ Ф. Кене.

Сутність стабілізуючої функції полягає у підтриманні високого рівня зайнятості та цінової рівноваги, а також стимулюванні економічного зростання. Розподіляюча функція пов'язана, з одного боку, з досягненням більш справедливого розподілу доходів у суспільстві, а з іншого - більш ефективним розміщенням ресурсів у ринковій економіці.

3

В українській економіці перехідний період до ринку істотно змінює зміст і характер державного регулювання економіки. Від функції прямого директивного планування економіки держава переходить до функції регулювання ринкових відносин вільних рівноправних економічних суб'єктів. На перший план виступають такі економічні елементи і важелі впливу, як прогнозування та індикативне планування, розробка системи цільових програм та формування принципово нової фінансово-бюджетної та грошово-кредитної політики, інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності.

Ця тема досить актуальна. Протягом останніх десятиліть однією з найважливіших довгострокових цілей економічної політики уряду будь-якої країни є стимулювання економічного зростання, підтримка його темпів на стабільному та оптимальному рівні. Усе це вимагає чіткого уявлення про економічне зростання, фактори його стимулювання і стримування, тому обрана тема дослідження є надзвичайно актуальною в умовах становлення та розвитку економіки України.

Головною метою економічного зростання є збільшення обсягів економічних благ, що сприяє поліпшенню життя населення, створенню стабільної сприятливої соціально-політичної ситуації в країні, підвищенню її міжнародного авторитет.

Мета написання курсової роботи полягає в тому, щоб дослідити типи економічного зростання, охарактеризувати стабілізаційну економічну політику та проаналізувати її, розглянути шляхи забезпечення сталого економічного зростання. Також, щоб розширити світогляд, поглибити й закріпити отримані теоретичні знання, навчитися їх узагальнювати.

4

РОЗДІЛ 1. Теорії економічного зростання

    1. Поняття економічного зростання

Економічне зростання – це збільшення обсягів реального ВВП в одному періоді порівняно з іншим.

Під економічним зростанням розуміють збільшення річного обсягу виробництва товарів та послуг. Основними показниками економічного зростання є ВВП, ВНД, ЧНП, НД та особистий доход.

Економічне зростання є метою кожної країни, оскільки збільшення обсягів продукції означає, що рівень життя населення підвищився. Економічне зростання висвітлює тільки кількісні показники розвитку економіки.

Зміни у ВВП можуть неточно відображати зміни в рівні життя населення. Тому при характеристиці економічного зростання слід враховувати ефект появи нових товарів, рівень споживання, зростання вільного часу, витрати на охорону навколишнього середовища та ін, тобто динаміку матеріального рівня життя.

Економічне зростання полегшує вирішення проблеми обмеженості ресурсів. Економічне зростання виникає у двох різних випадках. По-перше, зростання відбувається, коли невикористовувані ресурси спрямовуються у виробництво. По-друге, економічне зростання також відбувається, коли зсувається.

Економічне зростання визначають певні чинники, до яких відносять:

1. Природні ресурси. Звичайно, країни, в яких наявна велика кількість природних ресурсів, мають тенденцію до більшого економічного зростання, ніж інші. Наприклад, країни, що видобувають нафту;

2. Кількість та якість трудових ресурсів. Наявність кваліфікованої робочої сили є одним з найважливіших чинників для економічного зростання. Так, Китай налічує понад мільярд працездатних, дисциплінованих робітників;

3. Нагромадження капіталу. Так, країнам з високими темпами економічного зростання притаманне більше нагромадження капіталу, який можна вкладати до нового устаткування, розвитку технологій тощо. Країни з низькими темпами зростання здатні накопичувати лише близько 5-7% національного доходу;

5

4. Технологія. Загальновідомо, що країни з високими темпами економічного зростання використовують у своєму виробництві новітніші технології, на розробку або придбання яких витрачаються чималі кошти.

5. Рівень сукупних видатків. Для забезпечення стабільного економічного зростання суспільство повинно якомога більше витрачати коштів, щоб виробляти все більше товарів та послуг.

6. Виробнича ефективність. Згідно з цим чинником, під час виробництва товарів та послуг ресурси слід витрачати якомога економніше. А виробляти з цих ресурсів необхідно найцінніші для суспільства товари та послуги.

6

1.2 Типи економічного зростання

Розрізняють такі типи економічного зростання(Див.додаток 1): екстенсивний та інтенсивний, а також змішаний типи.

Екстенсивний тип економічного зростання забезпечується за рахунок кількісного збільшення обсягів функціонуючих факторів виробництва і практично за збереження незмінними їх попередніх техніко-технологічних параметрів. Цей тип економічного зростання досягається за рахунок розширення обсягів виробництва, тобто використання більшої кількості виробничих ресурсів:

• збільшення чисельності зайнятих;

• збільшення обсягу капіталу;

• залучення більшої кількості природних ресурсів.

Екстенсивний тип економічного зростання — це нарощування виробництва товарів і послуг на основі збільшення кількості факторів за попереднього рівня технології. Інакше кажучи, обсяг продукції зростає за рахунок зростання чисельності робочої сили, обсягу інвестицій, використовуваних сільськогосподарських угідь та інших ресурсів.

Інтенсивний тип економічного зростання характеризується розширенням виробництва на основі якісного поліпшення всіх його факторів, тобто раціонального використання всього виробничого потенціалу. Він досягається за рахунок більш досконалого використання економічних ресурсів, тобто:

• технологічного прогресу;

• рівня освіти та професійної підготовки кадрів;

• економії за рахунок зростання масштабу виробництва;

• покращення розподілу ресурсів;

• також впливають законодавчі, інституційні та інші фактори.

7

Інтенсивний тип економічного зростання — це збільшення виробництва товарів і послуг на основі підвищення ефективності використання ресурсів— підвищення кваліфікації працівників, поліпшення використання фізичного капіталу, застосування принципово нових машин і механізмів, кращої організації господарської діяльності тощо. За цього типу зростання продуктивність праці підвищується.

Існує три форми інтенсивного типу зростання, які характеризуються різним поєднанням ресурсів, можливостями їх взаємозаміни та ефективності цієї зміни: фондомістка, фондозберігаюча та нейтральна.

Змішаний тип економічного зростання - зростання виробничих потужностей внаслідок збільшення кількості використання факторів виробництва і вдосконалення техніки та технологій.

8