Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
574.91 Кб
Скачать

2. 1 Обладнання, матеріали та нові технології;

На Україні у меблевої промисловості є багато проблем, які потрібно вирішувати якнайшвидше. Однією з таких проблем є недостатній обсяг виробництва деревостружкових плит ДСП, тому що ми не можемо забезпечити меблеву промисловість України матеріалами. Одна з негативних ситуацій, яка склалася нещодавно і не задовольнила виробників меблів і тоді з цього приводу Українська Асоціація Меблевиків написали відкритий лист до Міністерства промислової політики.

Річ в тому, що міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі виголосила рішення про введення додаткового антидемінгового мита на імпорт деревостружкових плит (ДСП) з Польщі та Словаччини.

Розмір такого антидемінгового мита для Республіки Польща склав 25,1%, для Словацької Республіки - 15,4%, для словацького виробництва KRONOSPAN SLOVAKIA -11,7%, додатково до вже існуючої ставки 15%.

Українська Асоціація Меблевиків (УАМ), до складу якої входить 37 провідних підприємств меблевої галузі та інші підприємства, ще раз заявили свою позицію щодо вкрай негативного впливу введення додаткового антидемінгового мита на розвиток вітчизняної меблевої промисловості. Втім, позиція українських виробників меблів, на більш ніж 2000 підприємствах, на яких зайнято більше 150 тисяч працівників, залишилася поза увагою.

УАМ цілковито підтримує оголошену урядом програму "Контрабанда - стоп" і безпосередньо зацікавлена у тому, щоб ця програма мала позитивний результат. Вони переконані, що виважені і ретельно проаналізовані заходи у рамках даної програми призведуть до повного виконання підприємствами, задіяними на меблевому ринку України, вимог закону, сприятимуть виведенню бізнесу з "тіні", його реалізації та розвитку. В якості заходів по боротьбі з контрабандою свого часу УАМ підтримала пропозицію Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції ввести мінімальні ціни на імпортну ДСП (наприклад, на ДСП 16мм в розмірі 210 доларів США на 1м кб.), але це рішення не знайшло підтримки у членів Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі.

Вже за 4 місяці дії тимчасового антидемінгового мита українська меблева промисловість відчула на собі негативні наслідки цього рішення. Виробники ДСП - ТОВ "Свиспан" Лтд. та ТОВ "Інтерплит" (Надвірна) - за цей час підвищили відпускні ціни на свою продукцію, що призвело до підвищення собівартості меблів, у виробництві яких використовується ДСП цих виробників, на 15-22%. Цей факт негативно позначився на конкурентоспроможності таких меблів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

УАМ вважає, що прийняти таке рішення підштовхнули вище названі 2 підприємства, з метою одержання більшого прибутку та збільшити частку своєї продукції на українському ринку. На думку УАМ, прийняте рішення є недержавним і таким, що перешкоджає розвитку та посиленню меблевого кластеру в Україні [21;ст.8-9].

Основна конкуренція на українському ринку відбувається на рівні цін. Всі фірми намагаються пропонувати свій асортимент за найнижчими цінами. Але низька ціна ніколи не означає високої якості. Хотілося б, щоб фірми в основному будували свою конкуренцію в питаннях якості та сервісу [21;ст.30].

Ще одною проблемою українських меблевих підприємств - це малоавтоматизоване виробництво. Повна автоматизація підприємства сприяє підвищенню продуктивності. Це дає можливість:

- скоротити чисельність робітників, перевівши їх на інші операції;

- збільшити продуктивність шляхом установлення спеціалізованих сфердлинних груп і оброблення спеціальних деталей;

- збільшити прибутковість продукції чи знизити її випускну ціну для розширення ринку збуту;

- керувати виробничим процесом, забезпечити підвищення якості готового продукту;

- скоротити термін окупності інвестицій.

Крім того, дає позитивний момент тим, хто хоче запропонувати своїм клієнтам не напівфабрикати, а закінченні вироби і вони зможуть побачити в повній автоматизації такі переваги:

- можливість обслуговувати одиничні замовлення на випуск виробів за вимогою окремого замовлення;

- збільшення прибутковості продукту при підвищенні рівня обслуговування;

- можливість виконання замовлень на незначні за обсягом партії продукту;

- можливість входження у сегмент ринку з меншим числом конкурентів;

- можливість керування виробничим процесом, забезпечити підвищення якості готової продукції;

- можливість скорочення терміну окупності інвестицій.

Отже, можемо зробити деякі висновки розглянутого питання. Україні потрібно ще досить багато часу для усунення всіх проблем меблевої промисловості.