Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маг_стерська Войналович r1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний університет «Києво-Могилянська академія»

Факультет економічних наук

Кафедра фінансів

Випускна кваліфікаційна робота магістра

напрям підготовки «Економіка і підприємництво»

спеціальність «Фінанси»

на тему

Оцінка компаній в процесі їх злиття та поглинання

Виконала студентка 2 р.н.:

Войналович Людмила Володимирівна

Науковий керівник:

Івахненков Сергій Володимирович

кандидат економічних наук, доцент

Київ – 2009

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………

Розділ 1. Теоретичні основи оцінки бізнесу в процесі злиття та поглинання компаній

    1. Поняття оцінки в економічній теорії………………………….

    2. Поняття злиття та поглинання компаній та їх відмінність…..

    3. Огляд нормативно-законодавчої бази…………………………

Розділ 2. Порядок проведення оцінки бізнесу

    1. Поняття та види діагностики при оцінці бізнесу……………..

    2. Основні ризики виявлені при проведенні діагностики та шляхи їх мінімізації……………………………………………….

Розділ 3. Фінансово-податкова діагностика ЗАТ «Рута-Вест»……………..

    1. Фінансова оцінка компанії……………………………………..

    2. Податкова оцінка компанії……………………………………..

    3. Аналіз виявлених ризиків та їх вплив на вартість компанії…

Висновки……………………………………………………………………….

Список використаних джерел …………………………….………………….

Додатки………………………………………………………………………...

3

7

17

22

30

Х

Х

Х

Х

Х

Х

Х

ВСТУП

На сторінках періодичних видань все частіше можна знайти повідомлення про злиття чи поглинання компаній. Цей процес характерний як для підприємств (з останніх прикладів – інвестиційна компанія Dragon Capital придбала 70% ЗАТ «Чумак», ВАТ «Росинка» перейшло у власність групи компаній «Оранжина» тощо), так і для фінансових установ, зокрема банків (придбання Юнікредитбанком Укрсоцанку, продаж Тас-Комерцбанка Сведбанку тощо).

В наш час на світовому фінансовому ринку домінує тенденція до злиття і поглинання компаній. Економічні відносини перебувають на тій стадії розвитку, коли більш доцільно придбати вже функціонуючу компанію, аніж засновувати справу з нуля. Злиття та поглинання є також одним із способів конкурентної боротьби, коли більш могутні компанії поглинають своїх слабших конкурентів. Шляхом поглинання можна розширити і вже існуючий бізнес. Процес консолідації капіталу відбувається на всіх рівнях світової економіки. Угоди по об’єднанню компаній здійснюються як в національному, так і в міжнаціональному, глобальному масштабі. В цьому процесі беруть участь не тільки світові гіганти, але і невеликі національні та регіональні компанії.

Добре продумане і організоване злиття чи поглинання цілком може стати основою для виживання та зростання будь-якої компанії. І навпаки, погано сплановане, воно здатне не лише нашкодити компанії, але й слугувати причиною її ліквідації. Відповідно все більшого значення набуває попередня діагностика компанії. Потенційний покупець має бути обізнаний із фінансовим станом об’єкта купівлі, а також в його інтересах знати про усі ринкові, податкові, юридичні та інші ризики, які властиві об’єкту інвестування чи можуть виникнути після завершення транзакції.

Згадані вище угоди це лише невелика частина, про які стає відомо широкому загалу. Часто компанії не афішують зміну власника, тому важко оцінити справжню кількість угод по злиттю та поглинанню. Однак можна стверджувати, що практично кожна угода супроводжується участю консультантів чи консалтингових компаній, які оцінюють підприємство, яке в майбутньому планується продати чи купити. Загальноприйнятої практики та законодавства в цій сфері поки що немає, тож кожна консалтингова компанія має свою методику проведення оцінки. Саме процедурам оцінки та ризикам, виявлених в результаті цих процедур і буде присвячена дана робота.

Перша асоціація з оцінкою компанії – це проведення аналізу фінансового стану підприємства. Однак на нашу думку оцінка є ширшим поняттям і включає в себе окрім фінансового також економічного аналіз, і вивчення не лише фінансового стану, але й податкової позиції підприємства, юридичних аспектів діяльності, технологічного облаштування та забезпечення трудовими ресурсами. В межах нашого дослідження ми звернемо увагу насамперед на фінансову та податкову оцінку.

Мета дослідження полягає в аналізі методологічної бази оцінки підприємств, викладенні уніфікованої методики, аналізі виробничо–господарського, фінансового та податкового стану підприємства, складенні переліку ризиків, що можуть бути виявлені в процесі такої діагностики, оцінці їх впливу на майбутній стан підприємства. На основі дослідження буде висвітлено найважливіші аспекти оцінки підприємства та розроблено рекомендації стосовно елімінування виявлених ризиків.

Завдання дослідження:

  • дослідити сутність процедури оцінки, її місце в системі прийняття фінансових рішень;

  • виявити особливості проведення оцінки підприємства в процесі злиття чи поглинання компаній;

  • дослідити різницю між злиттям та поглинанням компаній;

  • ознайомитися з нормативною та законодавчою базою стосовно заданої тематики;

  • розглянути різні аспекти та оцінки компанії;

  • провести класифікацію методів оцінки;

  • детально розглянути фінансову та податкову оцінку, як найбільш вагомих за сучасних умов в Україні;

  • запропонувати методику оцінки, яка б найповніше відображала інформацію про реальний стан підприємства.

  • провести оцінку на прикладі реального підприємства та дослідити вплив оцінки на вартість компанії.

Об’єкт дослідження – компанія, що функціонує на ринку України, та яка є об’єктом зацікавленості потенційного інвестора.

Предмет дослідження – фінансово-податкові відносини та процеси на підприємстві, фінансовий стан компанії.

Робота складається із вступу, трьох розділів, кожний з яких поділено на тематичні підрозділи, а також висновків.

У вступі магістерської роботи обґрунтована актуальність теми дослідження, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет, методи дослідження та використовувані інформаційні джерела.

Перший розділ присвячено теоретичному огляду таких понять як «оцінка», «злиття» та «поглинання» оскільки вони є базовими категоріями в даному дослідженні, визначено роль фінансового аналізу в оцінці підприємства, а також здійснено огляд нормативно-правової бази оцінки компаній в Україні.

В другому розділі детально розглянуто процедуру оцінки, її види викладено методику її проведення, а також систематизовано ризики, які можна виявити за наслідками оцінки.

Третій розділ присвячено практичному застосуванню викладених теоретичних та методологічних основ. Зокрема, проведено оцінка фінансово-податкового стану ЗАТ «Рута-Вест», яка є потенційним об’єктом інвестицій, розраховано кількісну оцінку виявлених ризиків, оцінено їх вплив на вартість компанії та наведено рекомендації щодо їх можливого усунення.

У висновках наводиться стислий виклад результатів проведеного дослідження, оцінок та узагальнень, пропозицій автора. Висновки сформульовані по пунктам дипломної роботи.

В процесі написання роботи використовувались такі методи дослідження: синтез даних, їх аналіз, узагальнення, спостереження, систематизація даних з подальшим формулюванням моделі фінансово-податкового стану підприємства. При написання даної роботи використовувались такі інформаційні джерела:

  • наукові публікації вітчизняних та зарубіжних учених;

  • методологічні розробки вчених за такими напрямами досліджень:

    1. фінансова звітність та фінансові показники (Л.А. Бернстайн, І.А. Бланк, Ф.Ф. Бутинець, Є.Ф. Брігхем, С.М. Галузіна, Т.Р. Карлін, В.В. Ковальов, М. Колісник, А.Р. Макмін, О.В. Павловська, А.М. Поддєрьогін, Н.В. Поліщук, С. Росс, В.П. Савчук, К. Шим Джей тощо);

    2. оцінка компанії, теорія злиття та поглинання компаній (Дж. Ветлауфер, Р. Стобаух, І. Сміт, Ч.В. Свенсон, Д. Вотсон, Л.І. Вонг, Е.Е. Гелхорн, Форс Р.С., Х. Сент-Ондж, Дж. Чацкел, В.Є. Ковасик, Малюга Н.М. тощо)

  • вітчизняні та міжнародні стандарти бухгалтерського обліку;

  • закони та нормативні акти України;

  • фінансова та податкова звітність підприємства;

  • внутрішні документи підприємства;

Наукова новизна дослідження полягає у міждисциплінарному підході. А саме, дослідження будуть проводитися на перетині таких дисциплін як фінанси, фінансовий менеджмент, фінансовий аналіз, економічний аналіз, теорія податків, аудит, правознавство. Практичне значення отриманих результатів полягатиме у постановці, уточненні, теоретичному обґрунтуванні та практичному вирішенні комплексу питань, пов’язаних з оцінкою компанії, зокрема, оцінкою її вартості.