Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Місцеві фінанси як складова публічних фінансів, їх особливості.

Місц. фінанси – ек. відносини з приводу розподілу і перерозподілу ВВП, що створений на відповідній терит (адмін-терит. одиниці).

Місц. фінанси і держ. фінанси - це не тотожні поняття,, але є його необхідною складовою, тобто ці дві ек. атегорії тісно пов'язані між собою. Тобто держ. фінанси охоплюють: держ. та місц. бюджети (зведений бюджет); держ. фонди цільового призначення; держ.кредит; фінанси підпр-ств і організацій держ.та комун. форми власності.

У сфері держ. фінансів грош. потоки відображають відносини перерозподілу ВВП. Переважно це зовнішні відносини. Провідне місце у держ. фінансах належить бюджетам різних рівнів, які об'єднуються в Україні у зведеному бюджеті держави.

Мобілізуючи доходи до бюджету, держава впливає на фін. можливості господ. структур і громадян, використ-чи насамперед податковий механізм, а також створюючи сприятливий інвестиц. клімат для залучення зовн. джерел фінансув-ня, зокрема, через надання привілеїв в імпорті, створення спец. екон. зон, технополісів тощо.

Із бюджету також фінансуються операційні та інші витрати на розвиток АПК, надаються дотації вугільній промисл-сті, спрямовуються капіталовклад-ня в об'єкти загальнодерж.значення, фінансуються наук-технічні програми.

Держ. цільові фонди знаходяться у розпорядженні центральних та місц. органів влади і концентрують у своєму розпорядженні майже чверть усіх фін. ресурсів держави. До них належать: Пенсійний фонд; Фонд соц-го страх-ня у зв'язку з тимчас. втратою працездатн-ті та витратами, зумовленими народженням і похованням; Фонд соц-го страх-ня на випадок безробіття; Фонд соц-го страх-ня від нещасн. випадків на вир-ві та проф.захворювань та інші. Кошти цих фондів витрачаються, в основному, на соц-ні потреби.

Отже, виходячи з вищесказаного, місц. фінанси є складовою держ. фінансів і вони відіграють надзвичайно важливу роль у забезпеченні сталого розвитку країни і регіонів зокрема, так як через місц. фінанси здійснюється значний розподіл і перерозподіл ВВП. Тобто на етапі первинного розподілу здійснюється розподіл доданої вартості й формування первинних доходів суб'єктів, які беруть участь у створенні ВВП. Первинними доходами на цій стадії є: у фіз.осіб – зар. плата, у юрид. осіб - прибуток, у держави - прибуток держ. сектора, що централізується в бюджеті, надходження від держ.послуг, ресурсів, угідь, а також непрямі податки. Перерозподіл полягає у створенні й викор-ні централізованих фондів. За рівнем централізації вони поділяються на загальнодержавні, регіональні, відомчі й корпоративні. Загальнодерж. включають держ. бюджет і держ. фонди цільового призначення, регіональні –місц. бюджети і позабюджетні фонди органів місц.самоврядув-ня.

Кінцевім результатом перерозподільного циклу є те, що одна частина перерозподілених грош. ресурсів через механізм бюдж. Фінанси-ння знову переходить у сферу .матеріальн. вироб-ва, щоб почати новий цикл первинного розподілу з наступним перерозподілом, інша частина перерозподілених грош.х ресурсів переходить у сферу спожив-ня (освіта, ох. здоров'я, культура, оборона, держуправл-ня тощо).