Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Внут­рішній та зовнішній фінансовий контроль на місцевому рівні. Органи, які здійснюють фінансовий контроль.

Фінансовий контроль — це цілеспрямована діяльність законодавчих і виконавчих органів державної влади і недержавних організацій на забезпечення законності, фінансової дисципліни і раціональності в процесі формування, розподілу, використання коштів централізованого і децентралізованого грошових фондів з метою найефективнішого соціально-економічного розвитку всіх суб'єктів фінансових відносин.

Системи спеціального державного фінансового контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування в Україні поки що немає. Є загальний контроль за використанням бюджетних коштів і обов'язковий аудит підприємств та організацій, включаючи й комунальний сектор.

Розширення фінансової автономії органів місцевого самоврядування України потребує запровадження спеціальних процедур фінансового контролю й аудиту їхніх рахунків та фінансових операцій. З цією метою доцільно розробити і прийняти закон про фінансовий контроль в Україні. При його розробці може бути враховано зарубіжний позитивний досвід. Коротко розглянемо окремі аспекти цього досвіду.

У багатьох розвинутих зарубіжних країнах розрізняють внутрішній і зовнішній фінансовий контроль у місцевих органах влади.

Внутрішній фіню контроль здійснюється обраними представницькими органами місцевої влади спеціальними комісіями чи комітетами. Так, у Північній Ірландії контроль за фінансовою діяльністю органу місцевого самоврядування покладено на спеціально утворений фінансовий комітет, який контролює здійснення видатків з погляду їхньої відповідності фінансовій політиці органу місцевого самоврядування. Створення такого комітету не є обов'язком муніцип. ради, але вона зобов'язана вести фінансові справи на необхідному рівні. Подібні структури внутр. Фін. контролю утворюються місц.органами влади інших країн.

Зовнішній фінансовий контроль діяльності місцевих органів влади здійснюється органами державної влади по лінії як виконавчої, так і законодавчої та судової влади. Зовнішній фінансовий контроль спрямовано на дотримання законності в рішеннях місцевих органів влади у фінансовій сфері. У Швеції, наприклад, зовнішній фінансовий контроль діяльності комун здійснюється лише законодавчою і судовою державною владою. Що ж до делегованих місц. владі повноважень державної влади, то зовнішній фін. контроль стосується і доцільності дій місц. влади.

Податковий контроль на місцевому рівні у складі системи органів державної податкової служби здійснюють: державні податкові адміністрації АРК, областях, містах Києві і Севаст.і, держ. Податк. інспекції в районах, містах (крім Києва та Севастополя), районах у містах. Ревізії та перевірки, здійснення контролю за усунення недоліків і порушень, виявлених ревізіями та перевірками тощо покладені на контрольно-ревізійні в АРК, областях, містах Києві та Севаст. контроль-ревізійні підрозділи (відділи, групи) у районах, містах і районах і містах.