Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Облігації місцевої позики.

Облігації місцевої позики — цінні папери, які засвідчують внесення їхнім власником грошових коштів і підтверджують зобов'язання емітента відшкодувати власникові О. м. п. номінальну вартість зазначених паперів у визначений умовами випуску строк з виплатою доходу у вигляді, як правило, фіксованого процента. Рішення про випуск О. м. п. приймають місцеві Ради народних депутатів. У ньому зазначається емітент, умови випуску та порядок розміщення цих цінних паперів. Кошти, одержані від реалізації О. м. п., надходять до місцевих бюджетів, а також до позабюджетних фондів місцевих Рад народних депутатів. Громадяни купують О. м. п. за рахунок власних коштів, юридичні особи — за рахунок коштів, що залишаються у розпорядженні після сплати податків і процентів за банківський кредит. Як правило, вартість О. м. п. виражається і сплачується в карбованцях. О. м. п. випускаються на пред'явника.

  1. Переваги і недоліки боргового фінансування місцевих потреб.

Сьогодні, практично у всіх містах відчувається дефіцит фін. ресурсів, і як наслідок протягом тривалого часу, недофінансовуються поточне утримання об’єктів соц-культурної сфери, ЖКГ, об’єкти транспортної інфраструктури та інших галузей місц. господ-ва.

Тому великої актуальності набула проблема викор-ня місц. запозичень як інструменту розвитку міст і місц. інфраструктури.

Відповідно до Бюдж. кодексу внутрішні запозичення органів влади АР Крим, внутрішні та зовнішні запозичення органів місц. самоврядув-ня можуть бути джерелами фінансув-ня дефіциту бюджетів. А також вказується те, що Виключно Верх. Рада АР Крим та міські ради мають право здійснювати внутрішні запозичення (за винятком випадків, передбачених статтею 73 цього Кодексу – де забороняється надання позичок одного бюджету іншому.). Зовнішні запозичення можуть здійснювати лише міські ради міст з чисельністю населення понад 800 тис. мешканців за даними держ. статистики на час ухвалення рішення про здійснення запозичень.

Держава не несе відповід-сті по зобов'язаннях за запозиченнями до місц.бюджетів.

Видатки на обслугов-ня боргу здійснюються за рахунок коштів загального фонду бюджету.

Видатки на обслуговування боргу місц. бюджетів не можуть щорічно перевищувати 10% видатків від загального фонду відповідного місц. бюджету протягом будь-якого бюдж. періоду, коли планується обслуговування боргу.

Якщо у процесі погашення осн. суми боргу та платежів по його обслуговуванню, обумовленої договором між кредитором та позич-ком, має місце порушення графіку погашення з вини позич-ка, відповідна рада не має права здійснювати нові запозичення протягом 5 наступних років.

Порядок здійснення запозичень до місц. бюджетів встановлюється КМУ відповідно до умов, визначених Кодексом.

Протягом останніх 5 років, в Укр. фактично не випускались місц. облігації У 2003 році до міського бюджету м.Києва було здійснено зовнішнє запозичення шляхом укладення кредитн. угоди з німецьким банком на суму 150 млн.$. Це було 1-е запозичення органів місц. самоврядув-ня на зовнішн. Ринках кап-лу. За рахунок залучених коштів в м.Києві фінансувались метрополітен, театр ляльок, придбано 120 автобусів. Нове запозичення було здійснено влітку 2004 року. на 200 млн.$. Осн. частина → будівн-тво Подільсьско-Воскресенського мосту (165 млн), на будів-тво 2-х кардіологічних центрів (20 млн), 15 млн.→ спорудження сміттєпереробного під-ва.

Зазаначені запозичення викор-ся на фінансування конкретних проектів і не можуть бути викор-ні на поточне фінансування.