Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Форми та методи фінансового забезпечення місцевого самоврядування в зарубіжних країнах.

Традиційно бюджетні трансферти поділяються на три види: дотації, субвенції, субсидії. Проте лише останнім часом з'явилися спроби чітко розмежувати ці види, спираючись на які можна зробити висновок: у різних країнах один і той самий вид бюджетних трансфертів може називатися по-різному. Так, у деяких країнах бюджетні дотації складаються з кількох різних трансфертів, що надаються за певних умов місцевим громадам : у Росії — це бюджетна дотація, федеральний трансферт; у Франції —

глобальна дотація на функціонування, дотація на компенсацію податкових пільг та зниження ставок оподаткування, фонд компенсації ПДВ.

Формування фонду бюджетних трансфертів може здійсню­ватися як: часткові відрахування від одного або кількох податків, що надходять до держбюджету; щорічні асигнування з держбюджету; обсяг видатків місцевих громад. У зарубіжних країнах застосовуються різні підходи до організації касової справи в органах місцевого самоврядування. В одних країнах органи місцевого самовряування самостійно визначають умови касового виконання власних бюджетів. В ін країнах вони такого права не мають, а належить вого державній владі. Самостійно визначають умови касового виконання місцевих бюджетів органи місцевого врядування США, ФРН, Австрії, Польщі та ін країн. У цих країнах касову справу забезпечують уповноважені органами місцевого самоврядування банківські установи. В окремих країнах органи місцевого самоврядування призначають комунальні банки фінансовими установами, на які покладається касове виконання місцевих бюджетів та інших фондів фінансових ресурсів. Там, де органи місцевого самоврядування мають автономію в питаннях організації касової справи, муніципалітети призначають власник скарбників. Вони забезпечують фінансовий баланс, спільно з банками турбуються про ліквідність, готують фінансові звіти.

У тих країнах, де касова справа в органах місцевого самоврядування перебуває під контролем державної влади, вона організується державним казначейством.

  1. Види, принципи та інструменти взаємодії державного та місцевих бюджетів у зарубіжних країнах.

Вважається, що стабільнішою частиною бюдж трасф є ті, джерело яких привязане до доходів держ бюдж.У країнах зі стабільною економікою бюдж трансф, що мають природу бюдж дотацій, фінанс саме з такого джерела.Що стосується звязаних бюдж трансферів, то найбільш підходящим для них джерелом є видатки бюдж, залежно від обсягу місц видатків. Світова практика виділяє такі методи розподілу бюдж тансферів: пропорц доходам місц громади; багатофакторна формула;компенсація фактичн видатків місц громад. В зарубіжн країнах сформув розгалужена система трансф. Вони є інструмен проведен держ регіональн фін політики. За допомогою трансф здійсн фін вирівнювання, фінанс так звані, агентські послуги (делеговані повноваження), забезпеч послуги місц влади на рівні встановлених центр владою мінім соц стандартів,компенс втрати окремих громад через додаткові витрати на послуги, якими користуються жителі інших тер-них колективів. Трансферти поділ на 4 групи:

• Розподілені податки

• Гранти

• Субвенці

• Інші

Гранти поділ на 2 групи:специф гранти(субвенції):мають цільовий хар-тер; генеральні гранти:не обумовлюються конкретн метою їхнього витрачання.За сучасних умов в багатьох країнах спостерігається тенденція спрощення системи трансфер, зменш чисельності їхніх видів. Йде процес заміщення спец трансф загальними,тобто необумовленими конкр метою Це стало вимогою Європ Хартії про місц самоврядув.