Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Роль і значення трансфертів в формуванні доходної частини місцевих бюджетів: економічні і політичні аспекти.

БТ-кошти що передаються з держ бюдж до місцевих, або з місцев бюдж вищого рівня до місц бюдж нищого (і навпаки) у формі субвенцій дотацій субсидій.

БТ поділяються на 2 групо залежно від цільвого призначення:

- поточні - грошові допомоги (дотації), які одержують бюджети вищіх рівнів при нестачі доходних джерел. Тобто метою надання поточних трансфертів є забезпечення бюджету,

- капітальні (субвенції)- передбачають ціьолве використання наданих коштів і тому безпосередньо вплівають на структуру видатків бюджетів, які їх отримують. Цілі їх надання пов’язані з виконанням органами місц самовряд делегованих державою повноважень.

Згідно з законодавством доходи місцевих бюджетів можуть включати дотації субсидії субвенції що надаються з Держ бюджету або місц бюджетів рад вищого рівня до місц бюдж рад нищого рівня.

Органи державної виконавчої влади, викон органи вищого рівня здійсн нагляд за дотрим вимог законодавства, рішень органів влади вищого рівня з питань викон бюджету відповід виконав органами нищого рівня. У разі не викон у встанов термін або виконан не за цільовим призначенням субвенцій, виділених органам нищого рівня, субсидіювання припиняється, в виділені кошти підлягають повернення до бюджету, з якого їх було отримано.

За допомог бюдж транс вирвїіш такі завдання:

-досяг збаланс бюджетів, здійсн активний вплив на структуру видатков частини.

-провод вирівнюв бюджетних диспропорцій у різні території країни.

-здійсн фінансув соц-екон програм загально держ значення

-місцеве господарство розвив відповідно до визнач загально націон приорітетів.

  1. Компетенція місцевих органів влади в галузі фінансів, їх участь у бюджетному процесі.

Під компетенцією місцевих органів влади розуміють коло повноважень, якими вони наділяються законом для виконання покладених на них функцій. Компетенція місцевих органів влади в галузі фінансів є важливою складовою системи управління місцевими фінансами і значною мірою визначає його характер. Проблеми, пов'язані з визначенням компетенції місцевих органів влади в галузі фінансів, дискутуються в окремих українських виданнях.

Найболючішою проблемою визначення компетенції місцевих органів влади є її розмежування, з одного боку, між різними рівнями виконавчої влади, з іншого — між виконавчими та представницькими місцевими органами влади. Дуже гостро стоїть проблема розмежування компетенції між органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади.

Особливості при визначенні компетенції місцевих органів влади в бюджетній сфері встановив Бюджетний Кодекс. Згідно з ним відання органів державної виконавчої влади та виконавчих органів місцевих рад належить складання проекту бюджету відповідно до основних напрямків бюджетної політики, регламентованих ВР України, Верховною Радою АРК та місцевими радами. До відання виконавчих органів влади на місцях належить також виконання бюджетів і контроль за цільовим, економним та ефективним використанням виділених бюджетних коштів.

До відання Верховної Ради АРК та місцевих рад належать: визначення основних напрямків бюджетної політики; розгляд проекту відповідного бюджету; внесення змін та доповнень до проекту; затвердження бюджету; внесення змін і доповнень до затвердженого бюджету; контроль за виконанням бюджету; контроль за цільовим, економним використанням бюджетних коштів; затвердження звіту про виконання бюджету.

Бюджетний Кодекс визначив, що правила складання й виконання бюджетів, які входять до складу бюджетної системи України, затверджуються в порядку, встановленому КабМіном.

До повноважень місцевого самоврядування в галузі бюджету належать розробка, затвердження й виконання бюджетів відповідних адміністративно-територіальних одиниць згідно з чинним законодавством. Керуючись ст. 53, обласні, Київська і Севастопольська міські, районні, районні в містах Києві і Севастополі ради як представницькі органи затверджують відповідні бюджети та здійснюють контроль за виконанням їх. Крім того, ці ради заслуховують щорічні звіти голів місцевих державних адміністрацій з питань виконання бюджету.

Згідно з Указом Президента України від 21 серпня 1995 р, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації складають і подають на затвердження відповідних рад проекти місцевих бюджетів, забезпечують їх виконання, вносять зміни щодо доходів і видатків відповідного бюджету в межах, визначених законодавством. Відповідні повноваження отримали й районні державні адміністрації.

Визначено також, що голова місцевої державної адміністрації організовує складання проекту місцевого бюджету, подає на розгляд ради, організовує виконання, щорічно звітує перед радою про його виконання.

Згідно з Конституцією України (ст. 119) на обласні та районні державні адміністрації як органи, що здійснюють виконавчу владу в областях і районах, покладено обов'язки забезпечувати підготовку та виконання відповідних обласних і районних бюджетів, а також звітів про їх виконання. За Конституцією України (ст. 142) територіальні громади сіл, селищ та міст можуть об'єднувати на договірних засадах кошти бюджету для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, організацій та установ.

Конституція України встановила компетенцію АРК у галузі бюджету. Згідно зі ст. 138 до відання АРК належить розроблення, затвердження та виконання її бюджету на основі єдиної податкової та бюджетної політики України.

Законодавчо компетенцію місцевих органів влади в галузі бюджетного процесу більш-менш детально визначено в Бюджетному Кодексі.

Відповідно до БК бюджетний процес — це встановлений законодавством порядок складання, розгляду, затвердження бюджетів та виконання їх. Це також організація контролю за виконанням бюджетів та затвердженням звітів про виконання їх.

Згідно із Кодексом Кабінет Міністрів України доводить до місцевих рад та їхніх виконавчих органів інструктивні листи про порядок складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний рік. Виконавчі органи АРК, областей, міст Києва і Севастополя надають інструкції про розробку проектів бюджетів виконавчим органам рад нижчого рівня.Кабінет Міністрів України доводить до виконавчих органів АРК, областей, міст Києва і Севастополя проекти нормативів відрахувань та сум контингентів цих доходів, розміри дотацій і субвенцій, передбачених державним бюджетом, та їх цільове призначення; перелік видатків, що передаються з державного бюджету на фінансування бюджетів АРК, областей та міст Києва і Севастополя. Відповідні показники виконавчі органи рад вищого рівня доводять до виконавчих органів рад нижчого рівня.

На основі прогнозних показників розвитку територій та показників міжбюджетних відносин уряд АРК і виконавчі органи місцевих рад розробляють проекти відповідних місцевих бюджетів, схвалюють їх і подають на розгляд Верховної Ради АРК та місцевих рад щорічно.

Бюджетний Кодекс визначив порядок розгляду місцевих бюджетів. Проекти республіканського бюджету АРК, місцевих бюджетів розглядаються відповідно постійними комісіями Верховної Ради АРК та постійними комісіями місцевих рад. Ради розглядають проекти бюджетів за доповідями їхніх виконавчих органів, а також за висновками і співдоповідями відповідних постійних комісій цих рад. Верховна Рада АРК та місцеві ради затверджують відповідні бюджети як за доходами, так і за видатками. Виконання місцевих бюджетів здійснюється, згідно із Бюджетним Кодексом, Радою Міністрів АРК та виконавчими органами місцевих рад. Ці ж органи забезпечують надходження всіх передбачених бюджетом доходів та ефективне витрачання бюджетних коштів.

Встановлено контроль за виконанням місцевих бюджетів. Він покладається на місцеві ради, які самостійно визначають організаційні форми цього контролю. Вирішено також, що органи виконавчої влади та виконавчі органи місцевих рад разом з органами Міністерства фінансів України здійснюють контроль за станом надходжень доходів відповідного бюджету і правильністю використання виділених з бюджету коштів підприємствами й організаціями. Крім того, органи виконавчої влади та виконавчі органи місцевих рад вищого рівня здійснюють нагляд за ходом виконання бюджету з допомогою виконавчих органів рад нижчого рівня. Предметом такого контролю є дотримання вимог чинного законодавства, рішень органів виконавчої влади, рішень місцевих рад та виконавчих органів вищого рівня, прийнятих у межах їхньої компетенції.

Затверджені в серпні 1995 р. Указом Президента України Положення про місцеві державні адміністрації регламентують такий порядок складання й виконання місцевих бюджетів на рівні областей, міст Києва і Севастополя, районів, районів міст Києва і Севастополя, згідно з яким основні функції виконавчих органів місцевих рад цих рівнів у бюджетному процесі передаються відповідним місцевим державним адміністраціям. Держадміністрації подають у встановленому порядку до відповідних органів виконавчої влади фінансові показники і пропозиції про складання проекту Державного бюджету України, вносять пропозиції до проекту нормативів відрахувань до бюджетів адміністративно-територіальних одиниць частини загальнодержавних податків, зборів і обов'язкових платежів та передачі коштів у формі дотацій, субвенцій, субсидій, а також виконують інші функції