Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Критерії розмежування видів видатків між місцевими бюджетами.

Розгляд цього питання необхідно розпочитнати з того, що згідно ст.82 Бюдж. кодексу, існують такі види видатків на здійснення повноважень, що виконуються за рахунок коштів держ. бюджету та місц. бюджетів, поділяються на:

1) видатки на забезпечення конституц. ладу держави, держ. цілісності та суверенітету, незалежного судочинства, а також інші передбачені цим Кодексом видатки, які не можуть бути передані на виконання АР Крим та місц. самоврядув-ню;

2) видатки, які визначаються ф-іями держави та можуть бути передані до виконання АР Крим та місц. самоврядув-ню з метою забезпечення найбільш ефективного їх виконання на основі принципу субсидіарності;

3) видатки на реалізацію прав та обов'язків АР Крим та місц. самоврядув-ня, які мають місц. характер та визначені законами Укр.

Ст. 83. Джерела здійснення видатків бюджетів

1. Видатки, визначені пунктом 1 ст. 82 цього Кодексу, здійснюються за рахунок коштів Держ.бюджету Укр.

2. Видатки, визначені пунктами 2 і 3 ст. 82 цього Кодексу, здійснюються за рахунок коштів місц. бюджетів, у тому числі трансфертів з Держ. бюджету Укр.

Ст.85. Передача державою права на здійснення видатків

1. Держава може передати Раді міністрів АРК чи органам місц. самовряд-ня право на здійснення видатків лише за умови відповідної передачі бюдж. ресурсів у вигляді закріплених за відповідними бюджетами загальнодерж. податків і зборів (обов'язкових платежів) або їх частки, а також трансфертів з Держ. бюджету Укр.

2. Рада міністрів АРК, місц. держ. адміністрації, виконавчі органи відповідних рад, міські, селищні, сільські голови (якщо відповідні виконавчі органи не створені) зобов'язані забезпечити здійснення видатків, визначених пунктами 2 і 3 статті 82 цього Кодексу, з відповідних місц. бюджетів з додержанням розподілу цих видатків між бюджетами.

Забороняється планувати та здійснювати видатки, не віднесені до місц. бюджетів цим Кодексом, а також здійснювати впродовж бюдж. періоду видатки на фінанс-ня бюдж. установ одночасно з різних бюджетів.

Ст. 86. Критерії розмежування видів видатків між місцевими бюджетами

1. Розмежування видів видатків, визначених пунктами 2 і 3 статті 82 цього Кодексу, між місц. бюджетами здійснюється на основі принципу субсидіарності з урахуванням критеріїв повноти надання послуги та наближення її до безпосереднього споживача.

Відповідно до цих критеріїв види видатків поділяються на такі групи:

1) перша група - видатки на фінанс-ня бюдж.установ та заходів, які забезпечують необхідне першочергове надання соц-них послуг, гарантованих державою, і які розташовані найближче до споживачів;

2) друга група - видатки на фінанс-ня бюдж. установ та заходів, які забезпечують надання осн. соц-них послуг, гарантованих державою для всіх громадян Укр;

3) третя група - видатки на фінанс-ня бюдж. установ та заходів, які забезпечують гарантовані державою соц-ні послуги для окремих категорій громадян, або фінанс-ня програм, потреба в яких існує в усіх регіонах Укр.

Особливістю розмежування видів видатків між місц. бюджетами є те, що видатки 1ої групи здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст та їх об'єднань. Видатки 2-ої групи здійснюються з бюджетів міст республіканського АР Крим та міст обласного значення, а також районних бюджетів. А відповідно видатки 3-ої групи здійснюються з бюджету АР Крим та обласних бюджетів.

З бюджетів міст Києва та Севастополя здійснюються видатки всіх трьох груп.