Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Основні доходи комунальних підприємств.

Житлово-комунальні підприємства, як і всі інші підприємства, окремо визначають доходи від операційної, фінансової та іншої діяльності. Розглянемо, головним чином, доходи від основної діяльності і деякі специфічні доходи від іншої операційної діяльності. Облік інших доходів не відрізняється від обліку в інших галузях. Склад доходів комунальних підприємств: 1) надходження від населення в оплату комунальних послуг; 2) надходження від підприємств, установ, організацій за надані послуги; 3) субсидії малозабезпеченим категоріям громадян; 4) відшкодування пільг окремим категоріям громадян (ветеранам війн, особам, що постраждали від Чорнобильської катастрофи, суддям, військовослужбовцям, працівникам прокуратури тощо); 5) бюджетні дотації на покриття збитків, інколи — субвенції. Субсидія — вид допомоги, звичайно грошової, що надається будь-кому державою або установою. Дотація — це грошові кошти, що надаються без повернення з державного бюджету для компенсації перевищення витрат над доходами підприємств, організацій Статті доходів житлових організацій: 1) квартирна плата (без цільових зборів та платежів), за приватизованими квартирами — відшкодування експлуатаційних витрат у розмірі квартирної плати; 2) орендна плата; 3) збори з орендарів нежитлових приміщень на покриття експлуатаційних витрат; 4) надходження від підприємств і організацій (з тепло-, газо-, енерго-, водопостачання та водовідведення) за обслуговування внутрішньобудинкових мереж та обладнання; 5) надходження від ЖБК, прийнятих на обслуговування; 6) інші доходи (відсоток від плати за утримання собак, плата за гаражі, гуртожитки, охорону під'їздів тощо). 7) дотації, субсидії, відшкодування пільг, субвенції.

  1. Надходження від операційної діяльності, надходження від фінансової діяльності. Позареалізаційні доходи.

Доходи від операційної діяльності включають:- чистий дохід від реалізації товарів (робіт, послуг);- інші операційні доходи.

Чистий дохід від реалізації товарів - це виторг від прогнозованого обсягу реалізації товарів (плай товарообороту) за вирахуванням податку

на додану вартість, акцизного збору, інших вирахувань з доходу (надані знижки, повернені товари, інші суми, що підлягають вирахуванню з

доходу). Чистий дохід (ряд. 5, табл. 1), визначається розрахунковим методом (ряд. 1-2-3-4). У наведеному прикладі при плані товарообороту

3950 тис.грн. податок на додану вартість складе 658 тис.грн. [3950 х 20: (100+20) або 3950: 6], чистий дохід відповідно - 3292 тис.грн.

(3950-658), а його рівень (в % до товарообороту) -83 33% (3292 х100:3950). Величина чистого доходу залежить від:- прогнозованого обсягу товарообороту;розміру ставок податків і зборів, які включаються в ціну товарів згідно чинного законодавства;- інших вирахувань з доходу.

З переходом на ринкові основи господарювання зростає роль фінансової діяльності підприємств. Пошук фінансових джерел розвитку підприємств у напрямку найефективнішого інвестування фінансових ресурсів, операцій із цінними паперами та інші питання фінансової діяльності набувають важливого значення для фінансових служб підприємств.Фінансові інвестиції зумовлені потребою ефективного використання вільних фінансових ресурсів, коли кон'юктура фінансового ринку уможливлює отримання значно більшого рівня прибутку на вкладений капітал, ніж операційна діяльність на товарних ринках. Важливий напрямок фінансової діяльності підприємства за ринкової економіки - це раціональне використання вільних фінансових ресурсів, пошук ефективних напрямків інвестування коштів, які даватимуть підприємству додатковий прибуток. Прибуткове інвестування грошових коштів здійснюється на фінансовому ринку. Купуючи акції, облігації інших підприємств, необхідно виходити з того, що інвестувати треба тільки надлишкові фінансові ресурси. При цьому в підприємства мають бути готівкові кошти на випадок надзвичайних обставин. Ця готівка може бути у формі грошового залишку на банківських рахунках або у високоліквідних цінних паперах (державних облігаціях, казначейських зобов'язаннях).ПОЗАРЕАЛІЗАЦІЙНІ ДОХОДИ - доходи під-приємства, фірми, не пов'язані безпосередньо з виробництвом і продажем основної продукції підприємства, фірми.