Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Формування доходів місцевих бюджетів за рахунок місцевих податків та зборів.

Останніми роками особливої ваги набула проблема нестачі фін. ресурсів в органів місц. Самовряд-ня та нестабільність їхніх доходних джерел.

За таких умов серйозним чинником стабілізації ек. ситуації в країні має стати ефективне формув-ня місц. фінансів, здатне перетворити територ. громади із дотаційних на суб'єкти, які самостійно, за рахунок власних доходів, спроможні розв'язувати будь-які соц-ек. проблеми.

Законом Укр. від 97 р. "Про систему оподаткув-ня" встановлено, що в Укр. справляються загальнодерж. податки й збори (обов'язк. платежі) та місц. податки і збори.

Декретом КМУ від 93 р. "Про місц. податки і збори" визначені платники місц. податків і зборів, об'єкти їх оподаткув-ня, граничні розміри, джерела сплати.

Особливість місцевих податків і зборів полягає в тому, що вони запроваджуються рішенням органу місц. самовряд-ня. Цей самий орган на кожний платіж розробляє і затверджує положення, яким визначається порядок сплати і перерахування до місц. бюджету місц. податків і зборів відповідно до переліку і в межах установлених граничних ставок.

Однак, нинішню структуру наповнення місц. бюджетів не можна вважати досконалою, бо питома вага надходжень від власних джерел, насамперед від місц. податків і зборів, порівняно невелика і становить 3-4%.

Найбільша питома вага в доходах місц. бюджетів сьогодні належить надходженням від загальнодержа. податків, зборів, обов'язк. платежів та інших надходжень, які практично не пов'язані з власною діяльністю органів місц. самовряд-ня.

Такий стан певною мірою суперечить одному з головних принципів місц. самовряд-ня, зафіксованому в Європ. хартії про місц. самовряд-ня, Конституції і законах Укр, - принципу правової, організаційної та матеріально-фін. самостійності місц. самовряд-ня.

Безумовно, для нашої країни, де місц. самоврядування перебуває на етапі становлення, пошуку найприйнятніших форм, співвідношення джерел формування місц. бюджетів викликане об'єктивною потребою ефективного впливу держави на розвиток місц. самовряд-ня як одного з елементів демократю перетворень. Враховуючи те, що Укр знаходить на етапі ринк. перетворень, то таким чином роль власних джерел наповнення місц. бюджетів повинна неодмінно зростати.

Зумовлено це передовсім тим, що передбачені чинним закон-вом Укр. місц. податки і збори не відіграють суттєвої фіскальної ролі, а ті загальнодерж. податки, які традиційно зараховуються до дохідної частини місц. бюджетів, не віднесені до місцевих.

Результати проведеного аналізу стану надходження місц. податків і зборів свідчать, що найбільшу суму надходжень до місц. бюджетів було забезпечено за рахунок комун. податку - 29,8% у 2001 році. Цей податок розглядається як компенсація за послуги, що надаються громадою для відтворення роб. сили. Витрати на адміністрування та справляння комун. податку порівняно невисокі, але протягом останніх 3-ох років спостерігається чітка тенденція до зменшення обсягів його надходження із 191,5 млн. грн., що надійшли у 1997 р., до 153,1 млн. грн. у 2001 р.

На противагу комун.у податку зростає роль ринк. збору. Надходження від ринк. збору забезпечують від 25,1% (90,6 млн. грн.) у 1997 р. до 44,7% (229,8 млн. грн) у 2001 р., тобто ринк.збір цілком виправдовує свою доцільність, тим більше, що він відповідає світовим вимогам до системи місц. податків і зборів, а саме: тягар цього збору безпосередньо лягає на місц. жителів окремих територ. громад, адже переважно вони купують та продають товари на місц. ринках.

Ще одним суттєвим платежем, що забезпечував від 5.3% (19,2 млн. грн.) у 1997 р. до 9,8% (50,2 млн. грн.) у 2001 р. надходжень до місц.бюджетів, є готельний збір.

Значною є також і частка надходжень від збору за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі - 7,9% (28,5 млн. грн.) у 1997 р. та 6,5% (33,2 млн. грн.) у 2001 р.

Близько 4% доходів місц. бюджетів від місц. податків і зборів забезпечує збір за проїзд територією прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон (3,8%, або 13,6 млн. грн., у 1997 році та 3,2%, або 16,4 млн. грн., у 2001 р).

Із 2001 року почали зростати надходження до місц. бюджетів від збору за паркування автотранспорту (близько 1,4% у 1997 року до 1,6% у 2001 р), який спрямований на відшкодув-ня витрат, пов'язаних із наданням послуг паркув-ня.

Практика справляння збору за паркув-ня потверджує одне — його адмініструв-ня слід кардинально змінювати і здешевлювати.

Отже, найперспективнішими видами з погляду можливостей впровадження і за обсягами надходжень є комун. податок, ринковий, готельний збори, збір за паркування автотранспорту, за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі.

Зважаючи на незначні обсяги надходжень від інших окремих місц. податків і зборів, справляння більшості з них, особливо у сільськ. місцевості, економічно невиправдані й недоцільні.

Отже, сучасна система оподаткування місц. податками і зборами в Укр. насамперед не відповідає загальновизнаним світовою практикою критеріям самодостатності й ек.доцільності.

Місц. податки і збори, їхні ставки не враховують реальних можливостей платників, отже, не стимулюють. Такі вади негативно позначаються на дотриманні принципів єдності, повноти, достовірності, гласності, наочності бюдж. устрою України в цілому.

Усе це переконує, що реорганізація системи оподаткування місц. податками і зборами назріла і має бути спрямована насамперед на забезпечення фін. бази місц. самовряд-ня, що є однією з найважливіших умов ефективної діял-сті територ. громад та утворених ними органів місц. самовряд-ня. Наповнення сільських, селищних, міських бюджетів саме через зростання ролі місц. податків і зборів має бути пріоритетним,