Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Види міжбюджетних трансфертів, що використовуються в Україні, їх характеристика.

Міжбюдж. відносини - це відносини між державою, АР Крим і місц.самовряд-ням щодо забезпечення відповідних бюджетів фін. ресурсами,необхідними для виконання ф-ій, передбачених Конституцією Укр. та законами Укр.

У міжбюдж. відносинах важливу роль відіграють міжбюдж. трансферти. Міжб. трансферти - це кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Викор-ня цих інструментів зумовлено необхідністю захисту фінансово слабших органів місц. самовряд-ня і таким чином зумовлює потребу в запровадженні процедур фін. вирівнювання або аналогічних заходів, що мають на меті виправити вади, обумовлені нерівним розподілом потенційних ресурсів фінансув-ня і покладеного фін. тягаря.

Міжбюджетні трансферти поділяються на:

дотацію вирівнювання; субвенцію; кошти, шо передаються до Держ. бюджету Укр та місц. бюджетів з інших місц. бюджетів; інші дотації.

У Держ. бюджеті Укр. можуть передбачатися такі міжбюдж. трансферти місц. бюджетам:

● дотація вирівнювання бюджету АРК, обл. бюджетам, бюджетам міст Києва та Севаст., районним бюджетам і бюджетам міст республік. АР Крим і міст обл. значення;

● субвенція на здійснення програм соц-го захисту;

●субвенція на компенсацію втрат доходів бюджетів місц. самовряд-ня на виконання власних повноважень внаслідок надання пільг, встановлених державою;

●субвенція на виконання інвестиц. проектів;

● інші субвенції.

1) У Держ. бюджеті Укр.затверджується обсяг дотації вирівнювання та субвенцій окремо для бюджету АРК, кожного з обласних бюджетів, бюджетів м. Києва і Севаст., міст республік-го АР Крим, міст обл. значення та районних бюджетів, а також коштів, що передаються до Держ. бюджету Укр. з місц. бюджетів, якщо є підстави для надання та отримання відповідних міжбюдж.трансфертів.

Дотація вирівнювання бюджетам м. Києва і Севастополя, міст республік-го АР Крим, міст обл. значення і районним бюджетам визначається як перевищення обсягу видатків, перелік яких визначено Бюдж. кодексом і який обчислено із застосуванням фін. нормативів бюдж. забезпеченості та коригуючих коефіцієнтів.

2) Надання державою податк. пільг, що зменшують доходи бюджетів місц. самоврядування на виконання власних повноважень, має супроводжуватися внесенням змін до закону про Держ. бюджет України на поточний бюдж. період, що передбачають надання субвенції на компенсацію відповідних втрат доходів бюджетів місц. самоврядув-ня.

3) Субвенції на виконання власних повноважень територ. громад можуть передбачатися в складі їх бюджетів у разі, якщо інший орган держ.влади чи місц. самовряд-ня може виконати цю функцію ефективніше. Умови та порядок надання субвенції на виконання власних повноважень територ. громад визначаються відповідною угодою сторін.

4) Субвенції з Держ. бюджету Укр. на виконання інвестиц. проектів надаються з Держ.бюджету Укр бюджету АРК, обл. бюджетам, бюджетам м. Києва й Севастополя з їхнім подальшим перерозподілом для бюджетів місц. самовряд-ня.

Субвенції на виконання інвестиц. проектів надаються на засадах конкурентності між бюджетами місц. самовряд-ня та передбачають фін. участь бюджету отримувача субвенції у здійсненні програми чи проекту.

Субвенції на виконання інвестиц. проектів надаються з одного місц. бюджету іншому на підставі договору між надавачем субвенції та її отримувачем.