Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Економічні та історичні передумови виникнення місцевих фінансів.

1) Виникненя держави 2) виникненя твоарно-грош. відносин 3) адмін. терит. поділ держави 4) наявність фін. бази адмін-терит. одиниць

За своєю ек. сутністю місцеві фінанси - це система формув-ня, розподілу і викор-ня фін. ресурсів для забезпечення місц. органами влади покладених на них фу-ій і завдань, як власних, так і делегованих.

Якщо причиною функц-ня фінансів взагалі є поява держави і тов-грош. відносин, то причиною виникнення місц. фінансів є наявність територ-них формувань, відокремлення ф-ій і завдань, які покладаються на їхні органи влади.

Функц-ня місц. фінансів пов'язане із забезпеченням необхідними фін. ресурсами місцевих Рад та органів місц. самоврядув-ня.

Метою фін. діяльності місц.органів влади є задоволення сусп-них інтересів і потреб та сприяння соц-ек. розвитку регіону. Наявність завдань і ф-ій, що покладаються на місц. органи влади, є об'єктивною причиною необхідності фінансів для цих органів влади.

У сучасних правових державах місц. органи влади входять до загальної системи організації держ. влади, і їхня компетенція визначається центр. владою. Але й сьогодні залишається і зростає перелік таких справ, які правова держава вважає за доцільне передати для розв'язання місц. органам влади. Для цього потрібні відповідні ресурси. Це і є об'єктивною причиною для функц-ня місц.фінансів

  1. Необхідність місцевих фінансів в умовах ринкових відносин.

Необхідність місцевих фінансів полягає - в виконанні управлінських функцій на місцевому рівні, вони зумовлюють не просто взаємодію таких елементів, як місцеві бюджети, місцеві податки, місцеві позички, пільги, місцеві збори, а й механізм специфічних багаторівневих фінансових відносин, які виникають між різними гілками державних та місцевих органів влади й управління.

МФ є складов част базису суспіл, оскільки явл собою певну частину виробн відносин. МФ є обєктивн формою економ відносин, що повязані з розпод і перерозпод варт ВВП у процесі яких відбув формуван та використан фондів грош коштів призначен для задовол потреб регіонів країни. МФ є важливою складовою фін сист країни, оскільки вони беруть участь у розпод та перерозпод ВВП держави і забезпеч фінансув значн част витрат, повязаних з функціонув виробн і соц-культ сфери. Місцеві органи влади, подібно до держави, у сфері своєї компетенції здійснюють також нормативне (правове) регулювання соціально- економічної діяльності, тобто вони встановлюють певні правила поведінки господарюючих суб'єктів та забезпеченні громадянських послуг, адже місц. самоврядування, як і держава, є інститутом, що надає громадські послуги та забезпечює економічне зростання.

  1. Специфічні ознаки місцевих фінансів.

Специфічною рисою місцевих фінансів є те, що вони зумов­люють не просто взаємодію таких елементів, як місцеві бюджети, місцеві податки, місцеві позички, пільги, місцеві збори, а й меха­нізм специфічних багаторівневих фінансових відносин, які вини­кають між різними гілками державних та місцевих органів влади й управління. Ці економічні відносини виникають між сільськими та районними органами влади та управліннями між районними та обласними в процесі формування і використання бюджетів відповідних регіонів Економічні відносини виникають також між різними управліннями та державними адміністраціями в зв'язку з формуванням та використанням фондів грошових коштів Наприклад, між держадміністрацією району органами охорони здоров'я, освіти, культури та органамиуправління місцевими господарствами Ці відносини можуть носити як позитивний так і негативний характер позитивний носять тоді, коли при допомозі формування фондів грошових коштів надається можливість задовольнити основні потреби тих чи інших закладів соціальної та виробничої сфери формуванні фондів грошових коштів не вдається задовольнити основні економічні та соціальні потреби регіону вникає в процесі розподілу та перерозподілу вартості створеної на місцевому рівні шляхом формування та використання централізованих та децентралізованих фондів грошових коштів

Характерною рисою місцевих фінансів є те, що в процесі розподілу та перерозподілу грошових коштів бере участь значна кількість суб'єктів розподілу, причому кожен з них прагне задовольнити свої власні потреби в якомога більшій мірі, навіть за рахунок зменшення коштів іншого суб'єкта, тому ці відносини носять суперечливий характер.