Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Особливості розвитку фінансових відносин в житловому господарстві. Готовність житлового господарства України до роботи в ринкових умовах.

Частина комун. закладів не мають самостійних банк.рахунків, а лише субрахунки, наприклад школи, дитячі садки та ін. Ще частина комун. установ і закладів мають змішану систему фінансування - як кошторисну (застосовується у тих сферах, де важко забезпечити самоокупність і прибутковість) , так і госпрозрахункову (напр., у держ. ВНЗ навчання студентів здійснюється за рахунок бюдж. асигнувань і на платній основі, причому ці напрями діяльності чітко розмежовуються.

Фінанси підпр-ств комун. власності функціонують на основі законод-ва, яке регламентує діяльність усіх господ.структур в ек-ці Укр.

Викор-ня фін. ресурсів підпр-ств ком. власності має свої особливості, їхній прибуток розподіляється в порядку, визначеному відповідними місц. радами згідно із статутами цих підпр-тв. Статути затверджуються місц.радами, яким належать вказані підпр-ва.

Прибуток підпр-ств комун. власності підлягає оподаткуванню. 100 % податку на прибуток комун. Підпр-ств зараховується до бюджету місц. ради того рівня, якому належать ці підпр-ва.

Місц. ради можуть надавати пільги або повністю звільняти від оподаткування підпр-ва комун. форми власності в тій частині, в якій ці податки зараховуються до відповідних місц. бюджетів.

Комунальні підпр-ва в Укр. мають самостійні фін. баланси, їхні рахунки не об'єднуються з бюдж. рахунками органів місц. самоврядування.

Більшість установ і закладів, що перебувають у комун. власності, є самостійними юрид. особами і фінансуються за рахунок місц. бюджетів на основі кошторисів.

  1. Існуючи форми підприємств житлового господарства та їх вплив на організацію фінансових відносин.

Житлово-комунальне господарство — галузь, а вірніше, сукупність галузей, що забезпечують життя і роботу населення країни в нормальних умовах, а також постачання підприємств галузей народного господарства необхідними ресурсами водигазу, теплоти й електроенергії.

Система ЖКГ представлена виробниками і споживачами житлово-комунальних послуг. Споживачі житлово-комунальних послуг формують попит, що має забезпечити їм нормальні санітарно-гігієнічні і безпечні умови життя. Величина попиту на житлово-комунальні послуги у першу чергу залежить від ціни послуг і доходу споживачів.

Комунальне господарство — сукупність підприємств, служб і господарств по обслуговуванню населення міст, селищ і сіл; в містах входить до складу міського господарства. У багатьох містах і селищах підприємства комунального господарства обслуговують також і промислові підприємства, забезпечуючи їх водою, електроенергією, газом та ін. Однак залежно від місцевих умов, промислові підприємства мають і власні системи тепло забезпечення, водопостачання, каналізацію, і інші споруди комунального призначення.

1. Санітарно-технічні підприємства  — водопостачання та водовідведення, житлово-експлуатаційні підприємства, підприємства з прибирання територій населених місць та санітарної очистки домоволодінь, пральні, лазні, купальні-плавальні споруди;

2. Транспортні підприємства — міський громадський пасажирський транспорт (метрополітентрамвайтролейбусфунікулер, канатні дороги, автобуситаксі), водний транспорт місцевого призначення;

3. Енергетичні підприємства — електричні, газові та теплофікаційні розподільні мережі, опалювальні котельні, ТЕЦ і електростанції, газові заводи, які обслуговують населені пункти.

До споруд зовнішнього благоустрою населених місць, які входять до складу комунального господарства належать дороги і тротуари, мости та шляхопроводи, підземні та наземні транспортні, пішохідні переходи та естакади, споруди і мережі зливової (водостічної) каналізації, набережні, різні гідротехнічні споруди, призначені для запобігання зсувів та затоплення територій, їх осушення, берегоукріплення, зелені насадження загального користування, вуличне освітлення та ін.

До комунального господарства входять також готелі, служби землекористування, інвентаризації будівель, споруд і мереж, ремонтно-експлуатаційні організації, які обслуговуютьжитловий фонд, цвинтарі, крематорії, надають ритуальні послуги та ін. У сферу діяльності комунального господарства входить також і експлуатація і утримання житлового фонду, з якими органічно пов'язані комунальні підприємства та служби зовнішнього благоустрою населених місць.