Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Роль місцевих фінансових органів у регіональ­ному фінансовому плануванні.

Основні права та обов'язки місцевих органів самоврядування щодо формування і використання місцевих бюджетів:

- самостійно розробляти, затверджувати і виконувати свої місцеві бюджети, при цьому в процесі виконання бюджетів можуть вноситися відповідні корективи та уточнення. Які приймаються в межах компетенції і в інтересах держави та населення відповідної території.

- визначати зі своїх бюджетів обсяг фінансування соціально-культурних закладів та планувати їх подальший розвиток у межах визначених бюджетних доходів. Наданих дотацій, субвенцій і залучених коштів, визначати напрями використання коштів бюджетів на інвестиції, власні цільові програми а також спільні програми з органами влади інших адміністративно територіальних одиниць.

- на зовнішньоекономічну діяльність заходи щодо охорони навколишнього середовища, відновлення пам’яток природи і культури благоустрій міст, селищ та сіл утримання та капітальний ремонт житлового фонду об'єктів комунального призначення, мережі шляхів відповідного підпорядкування, установ та закладів освіти, охорони здоров я соціального забезпечення науки і культури, спорту, засобів масової інформації, на утримання органів державної влади та самоврядування, захист прав споживачів та на інші цілі збільшувати видатки на утримання житлово-комунального господарства, установ та закладів освіти. охорони здоров'я, соціального забезпечення, науки і культури, спорту, охорони навколишньої о природного середовища тощо

Місцеві органи самоврядування можуть визначати у встановленому порядку в межах додатково вишуканих протягом року коштів додаткові пільги на допомогу громадянам, які потребують соціального захисту.

Обласні та районні органи самоврядування мають право розподіляти бюджетні кошти між територіальними громадами, визначати розміри дотацій субвенцій бюджетам нижчого територіального рівня та їх цільове використання, утворювати у складі свого бюджету резервні та інші цільові фонди, передбачені законодавством Органи місцевого самоврядування мають право залучати до своїх бюджетів кошти інших бюджетів та підприємств на договірних засадах для реалізації спільних соціально-економічних та культурних програм

  1. Фінансування власних та делегованих державою повноважень, порядок їх здійснення та законодавче закріплення.

Забезпечення місцевих бюджетів доходними джерелами для виконання власних та делегованих державою фінансових зобов'язань).

Власні доходи — це доходи (податкові і неподаткові надходження), що формуються і використовуються місцевими органами влади на підвідомчій їй території. Органи місцевого самоврядування повинні самостійно планувати власні доходи і постійно прагнути до збільшення іх частки в загальній сумі надходжень Залежно від розміру надходжень до місцевого бюджету в процентному відношенні (повний чи частковий) загальнодержавні доходи (податки і збори) можна розділити на закріплені і регупюючі.

Закріплені доходи — це доходи, що цілком у визначеній частині закріплюються за

тим чи іншим іншим бюджетом.

Регульовані доходи — це доходи, що на пайовій основі розподіляються між усіма

ланками бюджетної системи України. Бюджетні дотації — це трансферні ресурси, що передаються з Державного бюджету України місцевим бюджетам, чи з місцевих бюджетів вищого адміністративного рівня місцевим бюджетам нижчого адміністративного рівня безповоротно для збалансування їхніх доходів і витрат. Дотація не може мати цільового призначення. Бюджетні субсидії — це трансферні ресурси, що надаються з державного бюджету місцевим бюджетам, чи з місцевих бюджетів вищого адміністративного рівня до місцевих бюджетів нижчого рівня на фінансування цільових витрат. Під бюджетною субвенцією розуміють трансфертні ресурси, що передаються з Державного бюджету місцевим бюджетам, чи з місцевих бюджетів вищого рівня до місцевих бюджетів нижчого рівня на фінансування цільових витрат і які підлягають обов'язковому поверненню у випадку нецільового ристання.