Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Проблемні питання формування та використання власних коштів у бюджетних установах.

Перш, ніж переходити до цього питання, необхідно сказати, що Бюдж. кодексом встановлено, що складовими частинами держ. та місцю бюджетів є загальний та спеціальний фонди.

Виділення у складі держ. бюджету (???) спеціального фонду, що вперше було здійснено у 2000 році, мало на меті запровадження обліку та казначейського виконання так званих "власних" коштів бюдж. установ, які раніше були поза бюджетом і обліковувались в установах комерц. банків.

Перелік власних надходжень бюдж. установ та організацій визначається КМУ та класифікується таким чином:

1) плата за послуги, що надаються бюдж.установами, у тому числі: ●згідно з функціон-ми повноваженнями; від господарської та/або вир-чої діял-сті; ●за оренду майна бюдж. установ; ●кошти від реалізації майна.

2) інші джерела надходжень бюдж. установ, у тому числі: ●гранти та дарунки, отримані бюдж. установами; ●кошти, що отримуються бюдж. установами на виконання окремих доручень.

Прикладом власних надходжень бюдж. установ є орендна і квартирна плата, інші надходження від експлуатації будівель і приміщень, осн. засобів, що безпосередньо належать установам; надходження від надання транспортних послуг з перевезення населення, вантажів, ремонту трансп. засобів; від надання послуг з організації проведення свят, вечорів, зустрічей, змагань; від надання кіно-, фото-, аудіо-, відеопослуг, а також від продажу квитків на виставки, продажу репродукцій, буклетів тощо.

Створення спеціального фонду як тимчасового заходу для легалізації і оприлюднення коштів бюдж.установ дозволило на перехідному етапі здійснити інвентаризацію та контроль за надходженнями бюдж. установ. Аналіз виконання бюджетів свідчить, що в 2001 р. порівняно з 2000 р. обсяг спец. фонду збільшився майже втричі, одночасно перелік джерел наповнення спец. фонду постійно розширюється і на сьогодні спеціальний фонд складається з доходів та цільових трансфертів, призначених для фінансув-ня певних видів видатків. Надходження до спец. фонду використ-ся за конкретними напрямами, визначеними законом про держ. бюджет.

  1. Склад та структура видатків місцевих бюджетів.

Видатки місц.бюджетів характ-зують закономірний процес витрачання усіх наявних коштів місц. бюджетів і залежать від бюдж. пол-ки, яка характерна для даної держави, що в свою чергу впливає на обсяг фін. ресурсів, які формуються або надходять до місц. бюджетів.

В Україні розмежування види видатків поділяються на такі групи:

1)перша група - видатки на фінансув-ня бюдж. установ та заходів, які забезпечують необхідне першочергове надання соц. послуг, гарантованих державою. Здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст та їх об'єднань;

2)друга група - видатки на фінансув-ня бюдж. установ та заходів, які забезпечують надання осн.х соц. послуг, гарантованих державою для всіх громадян Укр. Здійснюються з бюджетів міст республік. значення АРК та міст обл. значення, а також районних бюджетів;

3)третя група - видатки на фінансув-ня бюдж. установ та заходів, які забезпечують гарантовані державою соц. послуги для окремих категорій громадян, або фінансув. програм, потреба в яких існує в усіх регіонах України. Здійснюються ці видатки з бюджету АР Крим та обл. бюджетів. З бюджетів міст Києва та Севаст. здійснюються видатки усіх трьох груп.

Склад та структура видатків місц. бюджетів визначається їх ек. змістом та роллю в розподілі наявного доходу.

Видатки місц. бюджетів поділяються на: поточні видатки; видатки розв-ку

Поточні видатки – витрати бюджету на фін-ня підпр-тв, установ, організацій, які діють на початок бюдж. періоду, а також на фін-ня заходів щодо соц. Захисту нас-ня, утримання апарату управління та служб. Органів місц. самоврядув-ня, соц-го обслуговування тощо.

Кошти поточних бюджетів спрямовуються на фінансув-ня установ, що утримуються за рахунок бюджетних асигнувань і не належать до бюджетів розв-ку.

Принципи, які покладені в основу побудови поточних бюджетів:

забезпечення достатнього рівня розв-ку регіону; стабільні надходж-ня коштів; пріорітетний розв-ок соц-культ. cфери; наукове обгрунтування видатків;

Напрями викор-ня поточного бюджету

●соц. pахист та соц. pабезпечення; ●cоц-культ. сфера; ●ох. здоров’я; ●фіз. культура і спорт; ●видатки на житл. госп-во; ●видатки на фін-ня пасажирського транспорту; ●видатки на утримання органів місц. самоврядув-ня.

Поточні видатки потребують своєчасного фінансуванння, яке може забезпечитись лише за наявності відносно стабільних джерел доходів.

Видатки розвитку – видатки на фін-ня інвест. діяльності, субвенції, кошти на реалізацію програм соц-ек. розв-ку, капітальне будівн-тво, придбання обладнаня, трансп. засобів, а також на фін-ня субвенцій та на сплату осн. частини боргу органів місц. самовряд-ня.

При нестачі основних поточних доходів бюджет розвитку може балансуватися за рахунок місц. податків, випуску позик, отримання субсидій і субвенцій з держ. бюджету.

Таким чином, бюджет розвитку має фінансувати розширене відтвореня у всіх сферах діяльності на місц. рівні.

Осн. принципи бюджету розвитку: тісний взаємозв’язок з поточним бюджетом; ●зміна бюдж. пріорітетів; ●капітальні вкладення на розвиток вир-ва; ●витрати на капітальний ремонт.

Співвідношення між поточним бюджетом і бюджетом розв-ку нестабільне і в основному залежить від рівня ек. та соц-го розв-ку регіонів.